Ντίνος Παπαχριστοφίλου: «Χρήσιμος οδηγός για 10.000 χιλιάδες Ολυμπιακούς στο Βελιγράδι»!

Έχει διαρκείας στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ του Ερυθρού Αστέρα, είναι και στη Θύρα 7, και επί χρόνια κατοικεί στη σερβική πρωτεύουσα γνωρίζοντας και την σέρβικη γλώσσα. Ό,τι θέλετε να μάθετε για το Βελιγράδι, το ταξίδι, και το γήπεδο, εδώ. 

Ντίνος Παπαχριστοφίλου: «Χρήσιμος οδηγός για 10.000 χιλιάδες Ολυμπιακούς στο Βελιγράδι»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Σήμερα βγάζω για πρώτη φορά στο «ΦΩΣ» τον Ντίνο Παπαχριστοφίλου, ο οποίος ζει πολλά χρόνια στο Βελιγράδι, είναι στους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού και με διαρκείας εισιτήριο στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ του Ερυθρού Αστέρα. Ευχαριστώ τον Άκη και τον Τίμο που με βοήθησαν. Είναι σοβαρό παλικάρι και έξυπνος.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 10/5/2022

Πόσο καιρό ζεις στο Βελιγράδι;

Από το 2012. Με μια διακοπή που αναγκάστηκα να πάω στις ΗΠΑ για δουλειά, αλλά λόγω κορονοϊού επέστρεψα στο αγαπημένο μου Βελιγράδι με το οποίο έχω δεθεί, έχω μάθει τη γλώσσα και τη νοοτροπία.

Τι δουλειά κάνεις εκεί;

Έχω εταιρεία με φίλτρα νερού. Το νερό εδώ είναι περίεργο για όσους δεν το έχουν συνηθίσει.

Έλα να ξεκινήσουμε με συμβουλές λοιπόν. Οι εκδρομείς του Ολυμπιακού που θα έρθουν για το φάιναλ φορ να μην πίνουν το νερό από τη βρύση; Να πίνουν μεταλλικό νερό από μπουκάλια;

Όσοι δεν είναι συνηθισμένοι στο σκληρό νερό, π.χ. οι κάτοικοι της Αθήνας, καλύτερα να πίνουν μεταλλικό νερό από μπουκάλι, για να μην έχουν στομαχικά προβλήματα.

Γιατί πήγες στο Βελιγράδι;

Είμαι φιλοσέρβος από τότε που τους βομβάρδιζε το ΝΑΤΟ. Έστελνα ανθρωπιστική βοήθεια με φίλους Σέρβους που ζούσαν στην Αθήνα. Ήρθα μετά εδώ για να γνωρίσω τα αδέλφια μας και κόπιασα για να μάθω και τη γλώσσα.

Ακούω μια κοπέλα να σου μιλάει στα σερβικά από μέσα.

Ναι, είναι η κοπελιά μου. Σέρβα.

Τι ομάδα είναι η Σέρβα;

Φανατική Ερυθρός Αστέρας!

Μου έχουν πει αθλητές και αθλήτριες ότι οι Σέρβες είναι πολύ όμορφες.

Στα θέματα ομορφιάς είναι θέμα γούστου. Κατά τη γνώμη μου, όμως, οι Σέρβες είναι οι πιο όμορφες γυναίκες στα Βαλκάνια. Είναι ψηλές και οι μισές έχουν ανοιχτά μάτια.

Η γλώσσα δύσκολη;

Πιο δύσκολη από την ελληνική. Η σερβική γλώσσα έχει επτά πτώσεις, ενώ η ελληνική έχει τέσσερις.

Πού μένεις;

Σε ένα προάστιο του Βελιγραδίου.

Εκεί είναι πιο πολλοί Ερυθρός Αστέρας ή Παρτιζάν;

Εδώ είναι άντρο των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα.

Ποια είναι η αναλογία στο Βελιγράδι μεταξύ των οπαδών των δύο μεγάλων ομάδων; Αντικειμενικά θέλω να μου πεις.

Αντικειμενικά είναι 70%-30% υπέρ του Ερυθρού Αστέρα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Πού είναι το άντρο των Παρτιζάνων, πού να προσέχουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού;

Οι δυνατοί Παρτιζάνοι είναι στο κέντρο του Βελιγραδίου, στην περιοχή Ντόρτσολ. Γενικώς καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί. Οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα πάντως έχουν πει ότι θα μας συνοδεύουν στην πόλη. Να σου πω κάτι που δεν ξέρει ο κόσμος;

Τέτοια θέλω.

Ενώ στην ελληνική γλώσσα ο Ερυθρός Αστέρας είναι αρσενικό και η Παρτιζάν είναι θηλυκό, στα σερβικά είναι το αντίθετο! Λένε «η» για τον Ερυθρό Αστέρα, γιατί το αστέρι στα σερβικά είναι θηλυκό, και λένε «ο» για την Παρτιζάν.

Εσύ είσαι στη Θύρα 7 και στους Ντέλιγε, τους οργανωμένους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα;

Έχω διαρκείας και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ του Ερυθρού Αστέρα. Είμαι μέλος της Θύρας 7 Γλυφάδας από το 1999 και συνεχίζω να είμαι, ανυπομονώ να έρθουν οι φίλοι μου και ειδικά ο Βαγγέλης και ο Κώστας. Όσο ζούσα στην Αθήνα ήμουν από τους λεγόμενους «γραφικούς» του Ερασιτέχνη που πήγαινα και υποστήριζα όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Και όποτε έρχεται ο Ολυμπιακός στη Σερβία για τα ερασιτεχνικά τμήματά του -όχι μόνο για ποδόσφαιρο και μπάσκετ- είμαι εκεί. Οι φωτογραφίες που μου ζήτησες και θα σου στείλω είναι στο Βελιγράδι με αθλητές του Ολυμπιακού, πρώην και νυν. Μέχρι και στη Βοσνία είχα πάει για το βόλεϊ ανδρών του Ολυμπιακού, στον σερβικό τομέα της Βοσνίας.

Πόσο κόσμο του Ολυμπιακού προβλέπεις στο φάιναλ φορ; Ή, καλύτερα, πόσο κόσμο προβλέπεις στην πόλη; Θα έρθουν και χωρίς εισιτήριο.

Η ζήτηση είναι τρομερή. Θα έρθουν 10.000 Έλληνες στο Βελιγράδι! Αυτή είναι η πρόβλεψη. Αν μας έδιναν όλα τα εισιτήρια του γηπέδου, θα μπορούσαμε άνετα να τα εξαντλήσουμε!

Πόσο κόσμο χωράει το γήπεδο;

Η «Σταρκ Αρένα» έχει ευρωπαϊκό ρεκόρ σε ματς του Ερυθρού Αστέρα -στο οποίο ήμουν μέσα στο γήπεδο- 24.000 κόσμο! Το 2014 με μια ουκρανική ομάδα. Επίσημα τώρα χωράει 18.386, αλλά φτάνει και 20.000 γιατί μπαίνουν παραπάνω φίλαθλοι.

Το όνομα Σταρκ τι είναι;

Χορηγός, σερβική εταιρεία με γλυκά.

Είναι ρωσόφιλοι οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα, έτσι δεν είναι;

Ναι, οι Ντέλιγε είναι ρωσόφιλοι, διότι το ΝΑΤΟ βομβάρδισε και κατέστρεψε τη χώρα τους ουσιαστικά, και επίσης είναι Σλάβοι ορθόδοξοι, ιστορικά η Ρωσία ήταν πάντα με το μέρος τους. Μέχρι και σήμερα. Ρωσικές εταιρείες έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις εδώ, οι Ρώσοι τουρίστες δεν χρειάζονται βίζα.

Τι να προσέξουν οι Έλληνες εκδρομείς στο Βελιγράδι;

Πρώτα απ' όλα το παρκάρισμα! Εδώ δεν είναι σαν την Ελλάδα. Αν παρκάρουν σε θέση ΑμεΑ ή σε θέση όπου γενικώς δεν επιτρέπεται, θα γυρίσουν και δεν θα βρουν το αμάξι τους, θα νομίζουν ότι τους το έκλεψαν! Αλλά θα είναι στο πάρκινγκ της αστυνομίας. Έρχεται γερανός, σου το παίρνει μέσα σε 5 λεπτά. Και πληρώνεις πρόστιμο ανάλογα με το βάρος του αυτοκινήτου. Εδώ οι κλασικές ελληνικές μαγκιές δεν περνάνε. Επίσης, καλό θα είναι να προμηθευτούν κάρτες SIM για ίντερνετ αλλά και για παρκάρισμα, διότι μπορούν να στέλνουν SMS, βοηθάνε οι ταμπέλες που έχουν οδηγίες και στα αγγλικά.

Τι να φάνε; Ποια είναι τα τοπικά εδέσματα που πρέπει να δοκιμάσουν;

Όπως έχουμε εμείς στην Ελλάδα τον γύρο, εδώ έχουν την πλιεσκαβίτσα, έτσι θα το προφέρουν.

Τι είναι αυτό;

Μείξη μοσχάρι με χοιρινό, μπιφτέκι. Επίσης, σνίτσελ καρατζόρτζεβα, έτσι θα το προφέρουν. Είναι χοιρινό ή κοτόπουλο, διαλέγεις. Και τσεβάπι, αυτό είναι μοσχάρι σαν τα σουτζουκάκια. Ωραίο είναι και το σνίτσελ μπέτσκα, είναι χοιρινό. Για όσους δεν τρώνε κρέας, ας δοκιμάσουν την καυτερή πιπεριά με σάλτσα που φτιάχνουν εδώ, κάτι σαν τους λαχανοντολμάδες μας.

Πώς λέγεται αυτό;

Άιβαρ-σάρμα. Το σκέτο άιβαρ δεν έχει κρέας. Το σάρμα έχει κρέας, χοιρινό μείξη με μοσχαρίσιο.

Πριν πάμε στα τοπικά ποτά, πες μου πώς θα φτάσουν οι Ολυμπιακοί στο γήπεδο.

Πολύ σημαντικό είναι αυτό γιατί το πάρκινγκ του γηπέδου δεν χωράει όλο τον κόσμο, γύρω από το γήπεδο υπάρχει πρόβλημα με το παρκάρισμα. Μετρό δεν έχει εδώ. Καλό είναι να πάνε στο γήπεδο με αστικό λεωφορείο. Γράψε τους αριθμούς των λεωφορείων που πάνε στο γήπεδο ή κοντά σε αυτό. Το 74 και το 17 πάνε στο γήπεδο. Το 68 σταματάει κοντά στο γήπεδο, δέκα λεπτά με τα πόδια.

Τι να προσέξουν στο γήπεδο;

Έχουν για τον έλεγχο μηχανήματα σαν αυτά που υπάρχουν στο αεροδρόμιο. Βλέπουν τι κουβαλάει ακόμα και μια γυναίκα στην τσάντα. Ή μέσα από τα ρούχα σου. Θα σου στείλω φωτογραφία να δεις τα μηχανήματα στη «Σταρκ Αρένα». Στα πάνω διαζώματα πάνε με κυλιόμενες σκάλες.

Άλλο;

Καλό θα είναι οι οπαδοί του Ολυμπιακού πριν έρθουν στο γήπεδο να έχουν «ξεφορτωθεί» τα κέρματα, είτε είναι δηνάρια είτε είναι ευρώ. Αν έχεις 20 ευρώ σε κέρματα, δεν θα σε λυπηθούν, θα σου τα πάρουν. Δεν επιτρέπονται κέρματα στο γήπεδο, για προφανείς λόγους.

Πολύ χρήσιμη η συνέντευξη. Το ευρώ περνάει στην πόλη; Στην Κωνσταντινούπολη περνάει. Στο Βελιγράδι;

Όχι, δεν το παίρνουν τα μαγαζιά, απαγορεύεται. Σε κάθε τετράγωνο όμως υπάρχει ανταλλακτήριο που σε εξυπηρετεί να αλλάξεις τα ευρώ με δηνάρια. Αν ποτέ η Σερβία μπει στο ευρώ, θα μείνει πάρα πολύς κόσμος άνεργος γιατί δουλεύουν πολλοί στα ανταλλακτήρια. Υπάρχουν σε κάθε γειτονιά. Γράψε και κάτι άλλο για τις τιμές στη βενζίνη και στα διόδια.

Μπράβο, πες μου.

Ήρθα στην Αθήνα για το Πάσχα και ξέρω. Έβαλα βενζίνη στα Σκόπια και στο έλα και στο φεύγα. Απλή αμόλυβδη στα Σκόπια 1.37 σε ευρώ! Από τα δικά μας διυλιστήρια την παίρνουν, αλλά δεν έχουν τους φόρους που έχουμε εμείς. Στη Σερβία η τιμή της βενζίνης είναι 1.57.

Πόσες ώρες είναι το ταξίδι οδικώς με το αμάξι από την Αθήνα στο Βελιγράδι;

Με τις στάσεις είναι 12 ώρες. Παίρνουν ευρώ στα Σκόπια, να το πούμε αυτό. Τα διόδια στα Σκόπια είναι 7,5 ευρώ και στη Σερβία 15 ευρώ. Παίρνουν ευρώ στα διόδια.

Τα ταξί;

Να τα προσέχουν τα ταξί στο Βελιγράδι, αν σε δουν ξένο, είναι όπως οι δικοί μας, καταλαβαίνεις...

Το Βελιγράδι όμορφη πόλη;

Πανέμορφη, με πάρα πολύ πράσινο, φύση. Όμως ο αέρας παραδόξως δεν είναι καθαρός. Λόγω των εργοστασίων, αυτοί εδώ καίνε πολύ άνθρακα. Όμως είναι παραμυθένια η πόλη στο θέμα της φύσης.

Τοπικά ποτά που αξίζει ο κόσμος να δοκιμάσει;

Η Σερβία είναι πλούσια σε ρακή. Να ζητήσουν Σλιβοβίτσα και Ντούνια ρακή.

Κρασιά;

Κοβάτσεβιτς και Ζβόνγκο Μπόγκντανα.

Τιμές;

Το φαγοπότι στο Βελιγράδι ήταν πολύ πιο φθηνό σε σχέση με την Ελλάδα, περίπου μισή τιμή! Όμως ανεβαίνουν οι τιμές τον τελευταίο καιρό.

Μπίρες;

Γέλεν. Λαβ. Ζαγέτσαρκο. Νίξιτσκο. Τοπικές μπίρες.

Έλα οδηγέ μου, πες στους Έλληνες Ολυμπιακούς και τι αξιοθέατα να επισκεφθούν.

Κάστρο Καλεμέγκνταν, στο οποίο έχει πάρκο με κατακόμβες από κάτω, από την εποχή των Κελτών. Εκεί πανηγυρίζουν τους τίτλους οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα! Όπως εμείς στο Πασαλιμάνι. Επίσης, το μουσείο Τέσλα. Ο μεγαλύτερος Σέρβος επιστήμονας όλων των εποχών. Ακόμα, το μουσείο ψευδαίσθησης illusion, το λένε Μουζέι Ιλούζιγε.

Άλλα αξιοθέατα;

Άντα Τσιγκάνλια, λίμνη που κάνεις μπάνιο, έχει καφετέριες και εστιατόρια. Στην περιοχή Τσουκάριτσα. Στον Δούναβη ποταμό, Ζέμουνσκι Κέι, στην περιοχή Ζέμουν. Ποταμόπλοια, καφετέριες, εστιατόρια.

Άλλο;

Η ανάλογη «Πλάκα», με παραδοσιακά εστιατόρια στο κέντρο του Βελιγραδίου: Σκαντάρλια. Ακόμη, η ανάλογη «Ερμού», αλλά διπλάσια σε μήκος και πλάτος, στο κέντρο: Κνεζ Μιχαΐλοβα.

Το «είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό» που τραγουδάνε οι Ολυμπιακοί υπάρχει ο ίδιος ρυθμός σε τραγούδι των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα. Τι λένε οι στίχοι στο δικό τους τραγούδι; Κάνε μου μετάφραση.

Ο Αστέρας είναι για εμένα τα πάντα, ο Αστέρας είναι η ζωή μου, είναι η καρδιά μου, πάντα δίπλα σου, Αστέρα σ’ αγαπώ.

Πες μου τώρα για τον Πρίντεζη αυτό που ξέρω.

Με τον Πρίντεζη είμαστε φίλοι από το 2001. Είναι ένας ένθερμος Ολυμπιακός από μικρό παιδί, είναι και φιλοσέρβος, ξέρει και κάποια τραγούδια του Ερυθρού Αστέρα. Ανυπομονώ να τον δω αρχηγό να σηκώνει την κούπα στο Βελιγράδι! Γιατί του αξίζει, τόσο ως αθλητή όσο και ως ανθρώπου. Είναι ένας Κύριος με Κ κεφαλαίο. Και δεν το λέω επειδή είναι φίλος μου.

Ελληνικά μαγαζιά υπάρχουν στο Βελιγράδι;

Βεβαίως, αλλά λίγα είναι τα γνήσια. Όποιος θέλει να φάει γνήσια ελληνική κουζίνα εδώ να πάει στην Taverna Piatakia στην περιοχή Ζέμουν, διεύθυνση Νοβογκράντσκα 10. Novogradska 10, Zemun. Υπάρχει και ελληνική καφετέρια για όσους είναι κολλημένοι με τους ελληνικούς καφέδες, εκεί θα βρουν ό,τι πίνουν και στην Ελλάδα.

Πού είναι αυτό;

Λέγεται Mykonos Cafe! Ιδιοκτήτης είναι Σέρβος ο οποίος ζούσε 15 χρόνια στη Μύκονο, ξέρει άπταιστα ελληνικά, είναι Ερυθρός Αστέρας και Ολυμπιακός. Είναι 1.600 μέτρα από την πλατεία Δημοκρατίας (Trg Republike), διεύθυνση Τσάρλια Τσάπλινα 12 (Carlija Caplina 12).

Οι Σέρβοι μοιάζουν με τους Έλληνες;

Η δική μου γνώση λέει ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε πολύ κοντά σε νοοτροπία με δύο λαούς: με τους νότιους Ιταλούς και τους Σέρβους. Και πάντα ήμασταν σύμμαχοι με τους Σέρβους, στους Βαλκανικούς Πολέμους και στους Παγκόσμιους Πολέμους. Τους βοηθήσαμε και στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, παρότι είμαστε στο ΝΑΤΟ.