Κώστας Σορώτος: «Είναι δύσκολα πλέον τα πράγματα για τον Ολυμπιακό»

«Πρέπει να παίξει ξύλο τώρα ο Ολυμπιακός, άμυνα του θανατά. Πρέπει να μπει στο παιχνίδι ο Βεζένκοφ που είναι κομβικός για τον Ολυμπιακό. Και ο Ντόρσεϊ να παίξει επιτέλους μπάσκετ και όχι αυτό το πράγμα που παίζει»... Ο έμπειρος προπονητής μπάσκετ και φίλος του Ολυμπιακού Κώστας Σορώτος αναλύει τα 2 ματς του Ολυμπιακού με τη Μονακό, καθώς και τη συνέχεια...

Κώστας Σορώτος: «Είναι δύσκολα πλέον τα πράγματα για τον Ολυμπιακό»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 26/4/2022

Ποιο ήταν πιο παράξενο, το πρώτο ή το δεύτερο ματς;

Στο μπάσκετ, Θέμη, τίποτα δεν είναι παράξενο. Δεν είναι σαν τον ποδόσφαιρο. Η Μονακό είναι η πρώτη επίθεση στην Ευρωλίγκα με μέσο όρο 84 πόντους! Στο πρώτο ματς ο Ολυμπιακός την κράτησε στους 54 πόντους. Αυτό βάσει πιθανοτήτων ήταν απίθανο να συμβεί δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Γι' αυτό χτύπησες καμπανάκι στα σόσιαλ μίντια μετά το πρώτο ματς; Σε είδα, ενώ όλοι πανηγύριζαν.

Βάζοντας ο Ολυμπιακός τη μία φορά 71 πόντους και τη δεύτερη φορά 72 πόντους, ήταν σχεδόν αδύνατο να κερδίσει και τα δύο ματς. Ήταν αδύνατον να κρατήσει πάλι στους 54 πόντους τη Μονακό. Η άμυνα που έπαιξε ο Ολυμπιακός στο πρώτο ματς, σε συνδυασμό με την αστοχία και τα λάθη της Μονακό, ήταν υπέρβαση. Έπρεπε λοιπόν να βάλει πολύ περισσότερους πόντους ο Ολυμπιακός στην επίθεση. Επίσης η παγίδα στο καλό ξεκίνημα του Ολυμπιακού στο δεύτερο ματς έπαιξε ρόλο.

Δηλαδή;

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με μεγάλη διαφορά στο ξεκίνημα του ματς και μάλλον οι παίκτες του πίστεψαν ότι θα είχαν πάλι εύκολο βράδυ. Δυστυχώς, έκαναν του κόσμου τα λάθη, αυθαιρεσίες, μέχρι το πεντάρι ο ψηλός πήρε την μπάλα και την πήγε βόλτα διασχίζοντας το γήπεδο, ούτε αυτός κατάλαβε τι πήγε να κάνει, και την πέταξε στις καρέκλες. Έκανε μία πάσα στο πουθενά. Έκανε πολλά λάθη ο Ολυμπιακός. Η Μονακό ως επιθετική ομάδα, παρότι ο Τζέιμς ήταν ακόμα εκτός σκοραρίσματος, έβαλαν μεγάλα σουτ, κυρίως με τον Μπέικον και τον Λι. Έκανε ένα τρομερό σερί πόντων η Μονακό και εκεί οι παίκτες του Ολυμπιακού έχασαν τελείως την ψυχολογία τους και την αυτοσυγκέντρωσή τους. Ουσιαστικά δεν ξαναμπήκαν ποτέ στο ματς.

Το έχω ξαναδεί αυτό φέτος, να χάνουν την ψυχραιμία τους και το ηθικό τους όταν στραβώνει αναπάντεχα ένα ματς. Θυμάμαι τι έπαθαν στην ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ.

Όντως έχει συμβεί αυτό λίγες φορές, βαραίνουν τα πόδια και τα χέρια και κυρίως το μυαλό. Δεν είναι ότι δεν θέλουν ή ότι είναι αδιάφοροι. Να πούμε κάτι όμως για να αποφορτίσουμε την κατάσταση: το ότι ο Ολυμπιακός με αυτό το μπάτζετ τερμάτισε τόσο ψηλά στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας είναι υπέρβαση. Στο δεύτερο ματς με τη Μονακό η ομάδα έτυχε να πιάσει τη χειρότερή της απόδοση στην πιο ακατάλληλη στιγμή.

Για την τρομερή διαφορά στους πόντους που έβαλε η Μονακό στο πρώτο ματς σε σχέση με το δεύτερο φταίει πιο πολύ η Μονακό ή ο Ολυμπιακός; Πώς γίνεται να βάζει 54 πόντους στο ένα ματς η Μονακό και δύο μέρες μετά να βάζει 96;

Στο μπάσκετ δεν υπάρχει η λογική που υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Πολύς κόσμος πιστεύει ότι ο προπονητής στο μπάσκετ μπορεί να ελέγξει τα πάντα. Είναι λάθος αυτό. Όλοι στέκονται στους πολλούς πόντους που έφαγε ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ματς. Ενώ θα έπρεπε να στέκονται στους λίγους πόντους που έφαγε στο πρώτο ματς! Ξαναλέω: η Μονακό έχει μέσο όρο φέτος στην Ευρωλίγκα 84 πόντους! Το ότι την κρατήσαμε στους 54 ήταν άθλος. Για εμένα παρά τους 96 πόντους που έφαγε ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ματς, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η επίθεσή του. Έκανε πάρα πολλά λάθη που προκάλεσαν ταραχή και στην άμυνά του. Από τους 96 πόντους που δέχτηκε τουλάχιστον 20 ήταν από τα λάθη που έκανε στην επίθεση. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι η Μονακό ήρθε στο ΣΕΦ ως μια πολύ φορμαρισμένη ομάδα.

Την υποτίμησαν πολλοί.

Στο τέλος της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα η Μονακό έκανε ένα μεγάλο σερί νικών, δεν είναι τυχαία ομάδα. Και μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα ο Ολυμπιακός είχε χάσει με πολλούς πόντους διαφορά εκτός έδρας από τη Μονακό. Είναι ομάδα που δεν ταιριάζει στον Ολυμπιακό, γενικώς δεν ταιριάζουν σε αυτόν τον Ολυμπιακό οι φύσει επιθετικές ομάδες... Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αποκλειστεί ο Ολυμπιακός, προς Θεού.

Τι θα κρίνει το τρίτο ματς;

Οι επιλογές του Ολυμπιακού στην επίθεση. Στο δεύτερο ματς στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός έκανε τραγικές επιλογές στο πρώτο ημίχρονο κυρίως και μετά δεν μαζευόταν το ματς με τίποτα. Επιλογές άθλιες, βιαστικές, πάρα πολλά λάθη. Αυτό δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει ο Ολυμπιακός στη συνέχεια και γιγάντωσε επίσης ψυχολογικά τη Μονακό. Είναι και κάτι άλλο όμως για τα λάθη του Ολυμπιακού: η Μονακό έπαιξε πολύ σκληρά σε αυτό το ματς, έπαιξε με το όπλο του Ολυμπιακού. Πρέπει να ξεχαστεί το δεύτερο ματς ως συναίσθημα, ως ψυχολογία, αλλά να μην το ξεχάσουν σε ό,τι αφορά τα λάθη που έκαναν. Πρέπει να πάει τώρα ο Ολυμπιακός στο Μονακό και να παίξει ξύλο. Θέλει τώρα εκεί άμυνα του θανατά.

Τι προβλέπεις; Θέλω πρόβλεψη. Στεγνά, ψυχρά.

Είναι δύσκολα τα πράγματα...

Φαβορί είναι η Μονακό πλέον;

Ναι, είναι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείστηκε ο Ολυμπιακός. Μετά το πρώτο ματς εθεωρείτο φαβορί ο Ολυμπιακός και ήρθε η κατάσταση τούμπα. Πρέπει να μπει στο παιχνίδι ο Βεζένκοφ που είναι κομβικός για τον Ολυμπιακό. Και ο Ντόρσεϊ να παίξει επιτέλους μπάσκετ και όχι αυτό το πράγμα που παίζει...

Κρύβεται στα δύσκολα ο Ντόρσεϊ;

Μάλλον... παραεμφανίζεται!

Ως αποτελεσματικότητα στην απόδοση εννοώ.

Ο Ντόρσεϊ στηρίζεται στα σουτ, δεν έχει προσωπικές φάσεις, χρειάζεται να τον βγάλει σε θέση σουτ η ομάδα. Προσπαθεί όμως να κάνει ατομικές φάσεις, ενώ δεν είναι το καλό του στοιχείο αυτό. Κρατάει πολύ την μπάλα στα χέρια του, ενώ ο Ολυμπιακός θέλει να τη γυρνάει γρήγορα την μπάλα. Εγώ θα σου πω και κάτι άλλο που με ενόχλησε προσωπικά. Χάναμε με πολλούς πόντους διαφορά, πάνω από 20, και χαμογελούσαν ο Ντόρσεϊ με τον Τζέιμς.

Κι άλλους ενόχλησε αυτό.

Δηλαδή, αδερφέ, ώπα, στον Ολυμπιακό παίζεις... Εκατομμύρια κόσμος εκείνη την ώρα στενοχωριέται, είναι πληγωμένος.

Και 2-2 να πάει η σειρά και να έρθει για το τελευταίο ματς στο ΣΕΦ, πάλι θα είναι επικίνδυνο, έτσι δεν είναι; Θα έχει το άγχος ο Ολυμπιακός.

Το άγχος σε τέτοιο επίπεδο πρέπει να το διαχειριστείς. Εκεί ξεχωρίζει ο πρωταθλητής από τον αθλητή.

Έχει καιρό ο Ολυμπιακός να πάρει πρωτάθλημα...

Πράγματι. Πήρε το Κύπελλο όμως, που και εκεί βέβαια είχε άγχος λόγω Παναθηναϊκού. Είδαμε ότι ήταν η πιο δύσκολη νίκη που έκανε φέτος ο Ολυμπιακός επί του Παναθηναϊκού -παρότι οι δύο ομάδες έχουν μεγάλη διαφορά φέτος- και αυτό οφείλεται στο άγχος. Εν πάση περιπτώσει, κάτσε να φτάσουμε πρώτα στο 2-2...

Το καθοριστικό ματς είναι της Τετάρτης;

Όχι, νομίζω είναι της Παρασκευής. Πολλοί λένε ότι όταν πάει η σειρά εκτός έδρας, το πρώτο ματς είναι το πιο δύσκολο για τον γηπεδούχο. Όχι, το δεύτερο ματς είναι το πιο δύσκολο για τον γηπεδούχο, διότι ο φιλοξενούμενος έχει προσαρμοστεί στις συνθήκες της αντίπαλης έδρας. Κι αν δεις την Ιστορία, τα περισσότερα μπρέικ έχουν γίνει από τον Ολυμπιακό στο δεύτερο ματς. Όπως και η Μονακό το μπρέικ το έκανε στο δεύτερο ματς.

Ο Ολυμπιακός έχει πάει πολύ καλά φέτος σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Τελικά δικαιώθηκε ο Μπαρτζώκας, που ουσιαστικά επέβαλε στον Σπανούλη να σταματήσει;

Καταρχάς, δεν ξέρω αν το επέβαλε ο Μπαρτζώκας αυτό. Από εκεί και πέρα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά του Βασίλη στον Ολυμπιακό. Και μόνο ότι παράτησε τον Παναθηναϊκό όταν ο Παναθηναϊκός έπαιρνε τα πρωταθλήματα, όταν όλα ήταν υπέρ του Παναθηναϊκού, όταν και τα σκυλιά ήταν δεμένα που λέμε -καταλαβαίνεις τι εννοώ- μόνο και μόνο από αυτό φαίνεται το μεγαλείο του Βασίλη. Ο Σπανούλης είναι ο μεγαλύτερος μπασκετμπολίστας στην Ιστορία του Ολυμπιακού. Έχει δώσει ευρωπαϊκούς τίτλους και ελληνικούς τίτλους - που κάθε πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό με τις συνθήκες που επικρατούσαν στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν βγαλμένο από αίμα. Όμως...

Όμως;

Ο χρόνος είναι αμείλικτος για όλους. Τον χρόνο δεν μπορεί να τον νικήσει κανείς, ούτε ένας γεννημένος νικητής όπως ο Βασίλης. Είδαμε ότι είχε και τραυματισμούς, είδαμε ότι δεν μπορούσε να είναι αυτός που ξέραμε. Εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε ότι ο Ολυμπιακός μπορούσε να συνεχίσει χωρίς τον Σπανούλη, όπως ο Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο συνέχισε χωρίς τον Τζόλε, χωρίς τον Τζιοβάνι, χωρίς τον Καραπιάλη, χωρίς τον Ριβάλντο. Η επιλογή του Μπαρτζώκα -αν ήταν επιλογή του- βασίστηκε σε καθαρά μπασκετικά κριτήρια. Ο προπονητής πρέπει να παίρνει σκληρές αποφάσεις κάποιες φορές. Ο προπονητής στο μπάσκετ είναι το πιο δύσκολο επάγγελμα στον κόσμο. Πρέπει να παρεμβαίνει συνέχεια.

Μια που είπες ποδοσφαιρικά ονόματα, θέλω τη γνώμη σου για τη ρεβάνς Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο. Είσαι ωραίος φίλαθλος, σε παρακολουθώ.

Στα πέναλτι θα πάνε, δεν θα βάλει γκολ κανένας από τους δύο! (γελάει).

Για την κακή μπάλα που βλέπουμε λες...

(Αναστενάζει). Τι πράγμα είναι αυτό, ρε παιδάκι μου... Με όλο τον σεβασμό στον πρόεδρο και στον προπονητή: έχουν πονέσει τα μάτια μας και το μυαλό μας τον τελευταίο καιρό. Ρε, έναν ποδοσφαιριστή που να θυμίζει ποδοσφαιριστή μέσα στο γήπεδο, να κάνει μία ντρίμπλα, να κάνει μία προσωπική ενέργεια, να πάρει ένα ματς με μία ενέργειά του, να κάνει κάτι ξεχωριστό, δεν βλέπουμε. Έχουμε δει Τζιοβάνι, έχουμε δει Ριβάλντο, έχει δει Καραπιάλη, έχουμε δει Γκαλέτι, έχουμε δει Μιραλάς στα καλά του, έχουμε δει Τζόρτζεβιτς, και τι δεν έχουμε δει. Αυτός ο Λαλά, έτσι όπως τον βλέπουμε, στην Κύπρο Κορυδαλλού δεν ξέρω αν θα ξεχώριζε. Πάντα δεύτερος στην μπάλα πάει.

Ο Δημήτρης Αγραβάνης θα ήταν μια καλή μεταγραφή για τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι;

Αγωνιστικά ναι. Αν ο Δημήτρης έχει βελτιωθεί σε άλλα θέματα νοοτροπίας, αποδυτηρίων, θα σου έλεγα 100%. Αυτά στον Ολυμπιακό παίζουν μεγάλο ρόλο. Αλλά αγωνιστικά το παιδί επειδή έχει θράσος, έχει δύναμη, θα έλεγα ναι.

Έχει και σουτ.

«Πονάνε» οι ελληνικές ομάδες στο σουτ, που είναι πολύ σημαντικό στο σύγχρονο μπάσκετ. Όμως ο Δημήτρης είναι ένα παιδί που θέλει να πρωταγωνιστεί... Και δεν ξέρω πόσο θα δέχεται να είναι αναπληρωματικός του Βεζένκοφ...

Τι άλλο θα ήθελες για το κλείσιμο;

Ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει αγαπήσει αυτήν την ομάδα μπάσκετ και πρέπει να της έχει εμπιστοσύνη. Μην ξεχνάμε τον βασικό στόχο φέτος, που δεν είναι άλλος από την επιστροφή στους τίτλους. Πρέπει να πάρει το πρωτάθλημα φέτος ο Ολυμπιακός για πολλούς λόγους...

Άλλο;

Ε, βάλε τον Φορτούνη, αδελφέ, να παίξει, να δούμε μία ντρίμπλα, μία πάσα κάθετη! Έχουμε τόσο καιρό να τα δούμε αυτά. Από τότε που δεν του είχε δώσει το χέρι, έπεσε σε δυσμένεια. Ενώ ο Καρβάλιο, που πρόσφατα δεν του έδωσε το χέρι, μετά έπαιξε κανονικά...