Επιχείρηση τρίποντο στον Ολυμπιακό

O Nτέιβιντ Μπλατ θέλει φέτος ο Ολυμπιακός να έχει για "όπλο" του το καλό σουτ από την περιφέρεια, καθώς την περσινή σεζόν η ομάδα είχε το χειρότερο ρεκόρ στην EuroLeague. 

Επιχείρηση τρίποντο στον Ολυμπιακό

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Ντέιβιντ Μπλατ σχολίασε πως ο Ολυμπιακός της περσινής σεζόν (2017-2018) είχε μία αδυναμία στο περιφερειακό σουτ. Διαφώνισε με τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό ο Μίλαν Τόμιτς σε συνέντευξη του στο «ΦΩΣ», λέγοντας πως: “το μπάσκετ δεν είναι έχουμε σουτ ή όχι. Είναι πολύπλευρο παιχνίδι και αν δεις τα μεγάλα ματς που κερδίσαμε, είχαμε μεγάλα ποσοστά στα τρίποντα. Το τελευταίο που έμεινε απ΄ όλη τη σεζόν ήταν να λένε όλοι ότι δεν είχαμε σουτ. Όταν κερδίζαμε όμως τη Ρεάλ μέσα-έξω, τη Φενέρ μέσα-έξω, την ΤΣΣΚΑ χωρίς τρεις βασικούς και τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, όλοι έλεγαν τι ωραία σουτάρουμε”.

Αν δει όμως κανείς την στατιστική των Πειραιωτών στην Ευρωλίγκα στην χρονιά που ολοκληρώθηκε, οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν στην τελευταία (16η) θέση, έχοντας το χειρότερο ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα με 33.4% (637/1235). Αυτό μάλιστα είναι και το χειρότερο ρεκόρ τους την τελευταία εξαετία τους στην Ευρώπη. Παράλληλα, στα πλέι-οφ του ελληνικού πρωταθλήματος, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου μέτρησαν 32.4% (36/111) και η αστοχία τους, τους στοίχισε, στην προσπάθεια τους να κατακτήσουν το πρωτάθλημα.

Ο Αμερικανός τεχνικός, λοιπόν, θέλει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της ομάδας του πίσω από τα 6.75 μέτρα και για αυτόν τον λόγο, οι περισσότεροι παίκτες που απέκτησε, έχουν έφεση και ικανότητα στο μακρινό σουτ. Θέλει ο Ολυμπιακός να γίνει περισσότερο απειλητικός για τον αντίπαλο στα τρίποντα και παράλληλα να μην αποτελεί το περιφερειακό σουτ την… αχίλλειο πτέρνα του. Ναι, μπορεί οι Περαιώτες να σημείωσαν 13 τρίποντα (13/30-43.3%) στη Μάλαγα, εντυπωσιάζοντας με την ευστοχία τους από την περιφέρεια, αλλά ήταν αρκετά τα παιχνίδια τους στην Ευρωλίγκα που «έσπασαν» τα καλάθια. Όπως στη Βιτόρια που μέτρησαν 16.7% (5/30) ποσοστό ευστοχίας, αλλά και στη Βαρκελώνη που τέλειωσαν το ματς έχοντας μόλις 2/15 σουτ (13.3%) από την περιφέρεια. Στο σύγχρονο μπάσκετ, με τόσο χαμηλά ποσοστά ευστοχίας, όσο καλή άμυνα και αν παίξεις, είναι αρκετά δύσκολο να κερδίσεις ένα παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, προσπάθησε να φτιάξει το ρόστερ του έχοντας και παίκτες με μεγαλύτερη ικανότητα στο περιφερειακό σουτ. Άλλαξε στη θέση του πλέι-μέικερ τον Μπράιαν Ρόμπερτς που είχε 43.2% (32/74) και τοποθέτησε στη θέση του τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος που μέτρησε πέρσι 47.8% στα τρίποντα. Ο Τζαμέλ Μακλίν στην Ευρωλίγκα δοκίμαζε σπάνια το χέρι του από την περιφέρεια, με το ποσοστό του να φτάνει στο 25%. Πλέον αποτελεί παρελθόν και στο πόστο του προστέθηκε ο Ζακ ΛεΝτέι, ο οποίος ναι μεν είναι σέντερ, αλλά διαθέτει καλό σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα, έχοντας ποσοστό πέρσι που έφτασε το 37.3% στο Ισραήλ. Όταν βρεθεί ελεύθερος, δεν θα διστάσει να πάρει το σουτ πάνω του και αυτή την ελευθερία αναμένεται να του την προσφέρει ο Ντέιβιντ Μπλατ.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου ήταν ιδιαίτερα άστοχος στα τρίποντα στη σεζόν που πέρασε, καθώς στην Ευρώπη ολοκλήρωσε την σεζόν με το χαμηλό 28.5%. Στην θέση του ήρθαν δύο παίκτες. Ο Λετονός φόργουορντ, Γιάνις Τίμα, με 37.6%, ο οποίος φημίζεται για το «καυτό» του σουτ, αλλά και ο Αξέλ Τουπαν (37.7%). Παράλληλα στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ ήρθε και ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ, ο οποίος για «4άρι» διαθέτει αξιόλογο σουτ. Παρά το γεγονός πως στην Μπαρτσελόνα βρέθηκε στο περιθώριο, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η απόδοση του, τέλειωσε την χρονιά έχοντας 37.3% στα τρίποντα, ενώ την σεζόν 2016-17 η ευστοχία του στην Ευρωλίγκα με τους Καταλανούς είχε φτάσει στο 47.9%. Είναι δεδομένο, πάντως, πως αν βρει ρυθμό, ρόλο και χρόνο στον Ολυμπιακό, θα ανεβάσει το ποσοστό του.

Ας δούμε αναλυτικά το πώς τα πήγαν οι παίκτες του Ολυμπιακού στη περσινή σεζόν στην Ευρωλίγκα όσον αφορά στην ευστοχία τους στα τρίποντα: Μπόμπι Μπράουν 10% (2/20), Βαγγέλης Μάντζαρης 27.5% (25/91), Τζαμέλ Μακλίν 25% (1/4), Κώστας Παπανικολάου 37.5% (25/67), Ιωάννης Παπαπέτρου 28.6% (24/84), Γιώργος Πρίντεζης 34.3% (23/67), Μπράιαν Ρόμπερτς 43.2% (32/74), Βασίλης Σπανούλης 31.5% (41/130), Γιάνις Στρέλνιεκς 38.2% (39/102), Χόλις Τόμπσον 26.5% (13/49) και Κάιλ Γουίλτζερ 42% (21/50). Ο Δημήτρης Αγραβάνης έπαιξε σε μόλις 8 ματς έχοντας 20% (3/15), ενώ ο Κιμ Τιλί έπαιξε σε 10 έχοντας 57.1% με 8/14 σουτ, καθώς αμφότεροι ταλαιπωρήθηκαν με τραυματισμούς.

Στην ερχόμενη προετοιμασία, ο Ντέιβιντ Μπλατ θα δουλέψει μαζί με τους παίκτες του βγάζοντας τα απαραίτητα συστήματα για να αξιοποιήσει τους αθλητές του που έχουν έφεση στο περιφερειακό σουτ. Όχι μόνο εκείνους που ήρθαν φέτος, αλλά ακόμη και αυτούς που ήταν και πέρσι στην ομάδα, όπως τον Γιάνις Στρέλνιεκς, καθώς υπάρχει η άποψη πως δεν αξιοποιήθηκε στον επιθυμητό βαθμό το εκτελεστικό ένστικτο του Λετονού γκαρντ. Το αξιόπιστο τρίποντο, άλλωστε, αποτελεί πολύτιμο στοιχείο στο σύγχρονο μπάσκετ.