Ολυμπιακός: Δεν ήθελε κόπο, αλλά τρόπο

Παρά την αποτυχημένη περσινή σεζόν, ο Ολυμπιακός κράτησε τα θετικά στοιχεία, πίστεψε στο δυναμικό του και με εύστοχες και μελετημένες κινήσεις δημιούργησε μία σπουδαία ομάδα που φέτος… πετάει!

Ολυμπιακός: Δεν ήθελε κόπο, αλλά τρόπο

Φτάνουμε στον Απρίλη και η ομάδα του Ολυμπιακού μέχρι στιγμής είναι άκρως πετυχημένη. Κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας, έχοντας νικήσει τρεις σερί φορές τον Παναθηναϊκό, κάνοντας επίδειξη δύναμης, αλλά και ανωτερότητας, ενώ και στην Ευρώπη τα πηγαίνει περίφημα. Οι Πειραιώτες όχι μόνο εξασφάλισαν την πρόκριση στα προημιτελικά ύστερα από τρεις στείρες σεζόν, αλλά καπάρωσαν και το πλεονέκτημα έδρας. Θα διεκδικήσουν την πρόκριση στο Φάιναλ φορ, έχοντας για όπλο τους και το ΣΕΦ. Ένα στάδιο στο οποίο φέτος δεν χάνουν. Μόνο μία φορά έχουν ηττηθεί εντός στην Ευρωλίγκα. Στο ματς απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, στο οποίο η πληρότητα ήταν στο 10%, με τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα παράλληλα να έχουν υποφέρει από συνεχόμενα κρούσματα. Πρόκειται για τεράστια επιτυχία. Για υπέρβαση. Και είναι ένα έξτρα παράσημο το γεγονός πως η ομάδα του Πειραιά ήταν στην πρώτη τετράδα, ακόμη και όταν οι ρωσικές ήταν ενεργές. Ο Ολυμπιακός είχε από κάτω του τόσο την ΤΣΣΚΑ όσο και τις Ζενίτ και Ούνιξ.

O Ολυμπιακός φέτος δεν είναι μόνο πως κερδίζει, αλλά παίζει και ωραίο μπάσκετ. Όμορφο, θελκτικό, το οποίο συνδυάζει την ουσία με το θέαμα. Σύμφωνα με τη στατιστική, καθώς φτάνουμε στο τέλος της κανονικής περιόδου, οι Πειραιώτες διαθέτουν την 3η κορυφαία ομάδα στη διοργάνωση σε απόδοση. Την 1η σε ευστοχία στα δίποντα, την 3η σε αμυντικά ριμπάουντ, την 4η καλύτερη ομάδα σε δημιουργία, την 5η καλύτερη επίθεση, την 7η άμυνα, την 4η στο να κάνει τα λιγότερα λάθη. Και όλα αυτά δίχως να διαθέτει μπάτζετ για τετράδα. Δεν ήθελε όμως πολλά έξοδα και κόπο, αλλά τρόπο.

Τρεις κινήσεις εκτόξευσαν την ομάδα

Η περσινή σεζόν για τον Ολυμπιακό χαρακτηρίστηκε αποτυχημένη, αλλά, όπως σας τονίζαμε από το καλοκαίρι, υπήρχε μεγάλη εμπιστοσύνη στο ρόστερ. Άλλες ομάδες ενδεχομένως και να προχωρούσαν σε μεγάλες αλλαγές, αλλά διοίκηση και προπονητής λειτούργησαν ψύχραιμα. Ήξεραν καλά πως η ομάδα τους διέθετε ποιότητα, απλά υστερούσε σε συγκεκριμένους τομείς. Το ζητούμενο ήταν να ενισχυθεί το ρόστερ με έμπειρους από Ευρωλίγκα παίκτες, οι οποίοι να διαθέτουν και τα κατάλληλα στοιχεία ώστε να κουμπώσουν σωστά με τους υπόλοιπους.
Έτσι, λοιπόν, άρχισε να χτίζεται ένας βασικός κορμός.

Πέρα από τη σπουδαία μεταγραφή του Κώστα Σλούκα το καλοκαίρι του 2020, η ΚΑΕ «έδεσε» τους Σακίλ Μακ Κίσικ, Κώστα Παπανικολάου, Σάσα Βεζένκοφ και Μουσταφά Φαλ. Παράλληλα, προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις. Χρειαζόταν η ομάδα ένα ψηλό κορμί μέσα στη ρακέτα; Πέτυχε διάνα με τη μεταγραφή του θηριώδους Γάλλου σέντερ. Προσφέρει ασφάλεια κάτω από τα καλάθια σε άμυνα και επίθεση.

Υπήρχε ανάγκη για έναν σκόρερ με έφεση στο σουτ; Οι Πειραιώτες έδωσαν μάχη και τελικά δικαιώθηκαν για την επιμονή τους για την απόκτηση του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Είναι ο δεύτερος σκόρερ του Ολυμπιακού, αλλά και ο πιο αξιόπιστος από την περιφέρεια στα σουτ τριών πόντων. Έψαχνε για έναν αξιόπιστο πλέι μέικερ με ικανότητα στην άμυνα; Ο Τόμας Ουόκαπ κάνει έξοχη δουλειά στα ανασταλτικά του καθήκοντα, προσφέρει ηρεμία στο παιχνίδι της ομάδας και έχει ταιριάξει ιδανικά στην περιφερειακή γραμμή των «ερυθρολεύκων». Τρεις κινήσεις και η ομάδα... εκτοξεύτηκε.

Η εξέλιξη του Βεζένκοφ, ο Σλούκας και η μετα-Σπανούλη εποχή

Παράλληλα, στον Γιώργο Μπαρτζώκα πιστώνεται και η τρομερή αγωνιστική βελτίωση του Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος από ένας φιλόδοξος φόργουορντ, ο οποίος είχε αρχίσει να χάνει το μονοπάτι του, ξαφνικά εξελίχτηκε όχι μόνο στον κορυφαίο παίκτη του Ολυμπιακού, αλλά και σε ένα από τα καλύτερα «4άρια» της Ευρώπης. Ξαφνικά διεκδικεί το βραβείο για του MVP της διοργάνωσης! Ο διάδοχος του Γιώργου Πρίντεζη είναι ήδη κάτοικος ΣΕΦ. Ο Κώστας Σλούκας έχει κάνει το βήμα μπροστά, ηγείται της προσπάθειας, έχει αναλάβει αρκετά από τα καθήκοντα του Βασίλη Σπανούλη, με την ομάδα να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα από την αποχώρηση του ιερού τοτέμ της. Δεν είναι μικρό πράγμα. Αρκετά κλαμπ στην Ευρώπη περνούν μία μεταβατική περίοδο όταν φεύγει ένας αθλητής-σύμβολο. Εδώ όμως η μετάβαση έχει γίνει ομαλά.

Έχει βρει το χαμένο του dna

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια το προφίλ του Ολυμπιακού φθάρθηκε. Τόσο αγωνιστικά όσο και επικοινωνιακά. Θέματα στα αποδυτήρια, στις απολαβές, θέματα οικογενειακά, προσωπικά, αγωνιστικά, με κορυφαίο βέβαια τον πόλεμο που ξεκίνησε η ΚΑΕ απέναντι στην πρώην διοίκηση της ΕΟΚ. Χρειάστηκαν να γίνουν αρκετές θυσίες, απαιτήθηκε υπομονή, αλλά οι Πειραιώτες φέτος έχουν αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες τους. Η ομάδα εκπέμπει υγεία σε όλα τα επίπεδα, επέστρεψε στους εγχώριους τίτλους, στις ευρωπαϊκές διακρίσεις, ενώ και ο κόσμος έχει αγκαλιάσει και πάλι την ομάδα.

Και είναι σημαντικό πως ακόμη και στο αγωνιστικό κομμάτι ο Ολυμπιακός έχει βρει το χαμένο του dna. Η ομάδα που παλεύει μέχρι το τέλος, που δεν παραδίνεται, η περίφημη «ερυθρόλευκη» αυταπάρνηση, στην οποία έβγαζαν το καπέλο φίλοι και εχθροί. Ο σύλλογος που φρόντιζε να συναρπάζει το φίλαθλο κοινό με τις εντυπωσιακές του ανατροπές έχει φωνάξει και πάλι «παρών». Οι Πειραιώτες έχουν αποκτήσει και πάλι νοοτροπία νικητή. Προφανώς και δεν γίνεται να κερδίζουν όλα τα παιχνίδια, αλλά είναι σημαντικό το γεγονός πως επέστρεψαν και με τη βούλα στην ελίτ της Ευρώπης. Εκεί που ανήκουν.