Ολυμπιακός: Το βάρος που έφυγε από τον Μπαρτζώκα

H έλευση του πρώτου τίτλου της σεζόν απελευθερώνει τον Γιώργο Μπαρτζώκα ενόψει της συνέχειας - Σε μία σεζόν που έχει βάλει τη σφραγίδα του σε μεταγραφές, αγωνιστική εικόνα και αποτελέσματα. 

Ολυμπιακός: Το βάρος που έφυγε από τον Μπαρτζώκα

Στις 12 Ιανουαρίου του 2020 η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε την επιστροφή του προπονητή Γιώργου Μπαρτζώκα στην ομάδα. Υπέγραψε μαζί του συμβόλαιο συνεργασίας δυόμισι ετών. Το ερχόμενο καλοκαίρι μένει ελεύθερος, οπότε η φετινή σεζόν είναι ιδιαίτερα σημαντική για εκείνον. Να τονίσουμε πως σε όλο αυτό το διάστημα οι Αγγελόπουλοι τού έχουν δείξει τεράστια εμπιστοσύνη. Όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις.

Ολόκληρο το προπονητικό τιμ είναι αποκλειστικά δικές του επιλογές. Οι μεταγραφές κινήσεις που έγιναν είναι καθαρά εισηγήσεις του. Από τα «λαβράκια» που ανακάλυψε με τους Σακίλ Μακ Κίσικ και Χασάν Μάρτιν (τουλάχιστον τον καλό Μάρτιν της περασμένης σεζόν), στην επιστροφή του Κώστα Σλούκα, στην επιλογή του Μουσταφά Φαλ έως και τις ανανεώσεις των Κώστα Παπανικολάου και Σάσα Βεζένκοφ. Όλα πέρασαν από την έγκρισή του. Ακόμη και στο θέμα του Βασίλη Σπανούλη (για το αν θα συνέχιζε για ακόμη μία σεζόν) οι πρόεδροι ουσιαστικά στήριξαν τον προπονητή.

O κορονοϊός του έβαλε.. φρένο

Στην πρώτη σεζόν του Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό από την επιστροφή του τα πράγματα δεν κύλησαν ομαλά καθώς η έξαρση του κορονοϊού έβαλε... φρένο στα πάντα. Η σεζόν σταμάτησε αναπάντεχα τον Μάρτη και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σε συνδυασμό και με την απουσία της ομάδας από τις εγχώριες διοργανώσεις, οι Πειραιώτες δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν τίτλο. Στη συνέχεια, όμως, είχε τη δυνατότητα να χτίσει το ρόστερ της ομάδας ακριβώς όπως ήθελε για τη σεζόν 2020-21.

Οι «ερυθρόλευκοι», βέβαια, κλήθηκαν να παίξουν μπροστά σε άδειες εξέδρες. Τα κρούσματα συνεχόμενα στην ομάδα, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να επηρεαστεί και να αποκλειστεί από τη συνέχεια της Ευρωλίγκας. Η ομάδα συνέχιζε να απουσιάζει από τις εγχώριες διοργανώσεις, οπότε ο Έλληνας τεχνικός δεν είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει κάποιον τίτλο. Η ομάδα μαζί του σημείωσε ορισμένες μεγάλες νίκες αλλά έκανε και αρκετές ήττες, ειδικά στο ΣΕΦ, οι οποίες και τον κράτησαν εκτός προημιτελικών. Από τον Ολυμπιακό φάνηκε να λείπει η σταθερότητα, ενώ και ο ίδιος είχε τις ευθύνες του.

Η πρόκληση και η έξοχη στελέχωση του ρόστερ

Στη φετινή σεζόν, στη βάσει συμβολαίου τελευταία του χρονιά πριν μείνει ελεύθερος, ο Μπαρτζώκας είχε μία τεράστια πρόκληση. Να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στους τίτλους στις εγχώριες διοργανώσεις ύστερα από σχεδόν έξι χρόνια ανομβρίας αλλά και στις ευρωπαϊκές επιτυχίες. Ο φίλαθλος κόσμος επέστρεψε στις κερκίδες του ΣΕΦ, η ομάδα απέκτησε και πάλι τεράστια δυναμική στο Φάληρο, με τους Πειραιώτες παράλληλα να αγωνίζονται ξανά στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Μπαρτζώκας στελέχωσε προσεκτικά και ουσιαστικά το ρόστερ του. Παρά το γεγονός πως η περσινή σεζόν χαρακτηρίστηκε αποτυχημένη, έπραξε ολόσωστα με το να εμπιστευτεί το μεγαλύτερο ποσοστό του υλικού του. Δεν ήταν άλλωστε κακό. Είχε ποιότητα. Χρειαζόταν όμως τρεις τέσσερις εύστοχες κινήσεις, παικτών με ταλέντο αλλά και πείρα στο κορυφαίο επίπεδο. Διατήρησε λοιπόν τους περισσότερους μπασκετμπολίστες στην ομάδα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον βαθμό χημείας και ομοιογένειας στο ρόστερ. Και μετά σουλούπωσε το κάδρο κάνοντας προσεκτικά καλές και επιλεγμένες κινήσεις.

Χρειαζόταν ο Ολυμπιακός έναν σέντερ-δεινόσαυρο; Επέλεξε τον Μουσταφά Φαλ, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε λίρα εκατό κάτω από τα καλάθια. Είχε ανάγκη η ομάδα από έναν σούτινγκ γκαρντ με έφεση στο σκοράρισμα; Έδωσε μάχη για την υπογραφή του Τάιλερ Ντόρσεϊ, με τον ομογενή γκαρντ να είναι ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού φέτος. Παρατηρήθηκε κενό στο πόστο του πλέι μέικερ, με έναν «άσο» με ευχέρεια στην άμυνα και ικανότητα στη δημιουργία; Ο Τόμας Ουόκαπ κάνει ακριβώς αυτά για τα οποία και αποκτήθηκε, περνώντας... χειροπέδες στους «πράσινους» στον τελικό του Κυπέλλου. Αποτέλεσμα; Η ομάδα να παίζει όμορφο μπάσκετ, συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι της. Στην Ευρώπη διεκδικεί όχι απλά την είσοδό της στα προημιτελικά αλλά ακόμη και το πλεονέκτημα έδρας. Νίκησε μέσα - έξω την Αρμάνι Μιλάνο και υπέταξε στο ΣΕΦ ομάδες όπως η Ρεάλ, η Φενέρμπαχτσε και η Εφές. Στη Βαρκελώνη… τρόμαξε τους Καταλανούς, χάνοντας στην παράταση, για ένα σουτ.

O τίτλος που τον απελευθέρωσε

Στην Ελλάδα έφυγε ένα μεγάλο βάρος. Αρχικά, βέβαια, η ήττα στο ελληνικό πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό δημιούργησε μουρμούρες, αλλά η απάντηση ήταν εκκωφαντική με το +19 μέσα στο ΟΑΚΑ στην Ευρωλίγκα. Όλοι όμως ανέμεναν το Κύπελλο και το φάιναλ φορ. Οι Πειραιώτες καλούνταν να επιβεβαιώσουν τον τίτλο του φαβορί. Ο (αγχωμένος) Ολυμπιακός ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις, κατέκτησε το τρόπαιο, έδειξε έμπρακτα τη νοοτροπία νικητή που τον χαρακτηρίζει και πάλι και έφυγε ένα βάρος. Εκείνο της επιστροφής στους εγχώριους τίτλους και μάλιστα με τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Ας μην ξεχνάμε πως αυτό ήταν το πρώτο τρόπαιο επί ελληνικού εδάφους για τον Έλληνα τεχνικό. Το 2013 κατέκτησε με τους Πειραιώτες τόσο το πρωτάθλημα Ευρώπης όσο και το Διηπειρωτικό, αλλά δεν είχε πάρει ποτέ τίτλο στη χώρα μας με τους «ερυθρόλευκους». Κάποτε του είχε κολλήσει η «στάμπα» πως ναι μεν είναι εξαιρετικός στο να βρίσκει παίκτες και να δημιουργεί καλές ομάδες, αλλά στα «αιώνια» ντέρμπι είχε… θέμα. Όλα αυτά όμως αποτελούν παρελθόν. Ο συγκεκριμένος τίτλος τον απελευθερώνει ενόψει της συνέχειας

Το νέο συμβόλαιο

Ο Μπαρτζώκας της δεύτερης περιόδου του στον Ολυμπιακό λειτουργεί περισσότερο με λογική και λιγότερο με συναίσθημα. Ο τρόπος που αποχώρησε το 2014 από το μεγάλο λιμάνι, οι πλούσιες εμπειρίες που αποκόμισε από Κουμπάν, Μπαρτσελόνα και Χίμκι τον σκληραγώγησαν. Έμαθε, διδάχτηκε, έγινε πιο έμπειρος, ενώ εξελίχθηκε και ως προπονητής. Είναι πιο ήρεμος στις αντιδράσεις του στον πάγκο, ενώ και στο κομμάτι της τακτικής βλέπουμε ορισμένες αλλαγές. Κάποτε δεν ήταν θαυμαστής του να παίζει με ψηλόσωμους σέντερ. Τώρα, όμως, έχει «κολόνα» μέσα στη ρακέτα τον Μουσταφά Φαλ. Στο παρελθόν λάτρευε οι παίκτες του να πηγαίνουν στο ένας με έναν. Τώρα έχει ποντάρει περισσότερο στην καλή κυκλοφορία της μπάλας.

Στα πρώτα του χρόνια, ειδικά στο αρχικό του πέρασμα (2012-14) από τον Πειραιά, συχνά πυκνά επηρεαζόταν από εξωγενείς παράγοντες. Πλέον στηρίζει μέχρι τέλους τις επιλογές του. Στο παρελθόν θα λέγαμε πως ήταν και πιο «ζεστός» με τους παίκτες του. Τώρα κρατά περισσότερες αποστάσεις, διατηρώντας ένα προφίλ πιο επαγγελματικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κακό.

Γενικότερα, ειδικά φέτος, θέλει να μιλήσει με πράξεις. Και η δουλειά του «μιλάει». Ήρθε η κατάκτηση του Κυπέλλου, ο Ολυμπιακός είναι στην πρώτη τετράδα της Ευρώπης, η ομάδα παίζει ωραίο μπάσκετ, έχει αναδείξει το ταλέντο του Σάσα Βεζένκοφ και του έχουν βγει πετυχημένες σχεδόν όλες οι μεταγραφικές του κινήσεις. Ξέρει καλά και ο ίδιος πως με ένα νταμπλ στην Ελλάδα αλλά και με επιστροφή της ομάδας στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας θα έχει έτοιμο στα χέρια του το νέο του συμβόλαιο με τους «ερυθρόλευκους». Και εφόσον κυλήσουν έτσι οι καταστάσεις, θα το έχει κερδίσει πανάξια, όπως μέχρι στιγμής έχει κατακτήσει σε μεγάλο βαθμό και την εμπιστοσύνη του φίλαθλου κοινού της ομάδας.