Ο Θρύλος και η Φενέρμπαχτσε

Ο Χρήστος Μεγγλίδης γράφει για την ερυθρόλευκη επικαιρότητα και όχι μόνο, τη Φενέρμπαχτσε και την Ευρωλίγκα.

Ο Θρύλος και η Φενέρμπαχτσε

*** Πολύ μεγάλο το σημερινό παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Φενέρ στο ΣΕΦ. Όπως ακριβώς εκείνο απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, το οποίο είχαν κερδίσει με μεγάλη μάχη οι «ερυθρόλευκοι» και είχαν βάλει τις πρώτες βάσεις για να δημιουργήσουν αυτό το «κάστρο» στην έδρα τους για τη φετινή Ευρωλίγκα, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να «αλώσει» η τουρκική ομάδα χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Πέραν δηλαδή της ικανότητάς της και των εξαιρετικών παικτών που διαθέτει, καθώς η ήττα της από την Μπαρτσελόνα συνοδεύτηκε με έντονες διαμαρτυρίες για τη διαιτησία. Σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένες, σε επίσης μεγάλο βαθμό εν βρασμώ και σίγουρα με επικοινωνιακό στόχο για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, σε ό,τι αφορά την οργισμένη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη διοίκηση της Φενέρ μετά το ματς με τους Ισπανούς.

*** Ο Ολυμπιακός, συγκεντρωμένος και αποτελεσματικός επιθετικά αλλά και με πολύ μεγαλύτερη αμυντική προσπάθεια σε σχέση με εκείνη της νίκης επί της Άλμπα, φυσικά και μπορεί να τα καταφέρει. Έχοντας το μυαλό του στον δικό του αγώνα και όχι σε ό,τι εμπόδιο μπορεί να φέρει αυτή η κίνηση της Φενέρ να επηρεάσει όσο μπορεί τη σημερινή διαιτησία. Σίγουρα θα είναι ένα ματς λεπτομερειών και στις λεπτομέρειες οι αποφάσεις των ρέφερι πάντα παίζουν ρόλο. Εάν, ωστόσο, ο Μπαρτζώκας και οι παίκτες του έχουν τον ενθουσιασμό από τις νίκες και τη βοήθεια του κοινού (που ήταν σημαντική και προχθές με τους Γερμανούς), τότε μπορεί το αήττητο στο ΣΕΦ να διατηρηθεί.

*** Κι αυτή θα είναι μία νίκη όχι απλά για τις εντυπώσεις και την τόνωση ηθικού μιας πολύ καλής ομάδας που ψάχνει να γίνει ξανά από τις σημαντικότερες στη διοργάνωση. Τέτοιες θα ήταν εκείνες που δεν είχαν έρθει στη Βαρκελώνη ή στη Μόσχα. Τις νίκες όπως αυτήν που πέτυχε με τη Ρεάλ και αυτήν που διεκδικεί απόψε με τη Φενέρ ο Ολυμπιακός τις χρειάζεται για διπλό όφελος. Για το βαθμολογικό και το ψυχολογικό, για να μπορέσει να πάει παραπέρα, κάνοντας πλέον και τέτοιες μακριά από το γήπεδό του. Διότι αυτή η ομάδα έχει κάθε δικαίωμα -με την απαραίτητη βελτίωση- να βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για τη φετινή διεθνή διάκρισή της.

*** Όσον αφορά τώρα τη Φενέρ του… ποδοσφαίρου, αλλά κυρίως την Άιντραχτ που αποτελεί τον άμεσο αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ και τον βασικό διεκδικητή μαζί με τους πρωταθλητές Ελλάδας της πρώτης θέσης του ομίλου και την απευθείας πρόκριση στους «16», η αναταραχή που υπάρχει ασφαλώς και ευνοεί το πλάνο του Μαρτίνς. Τόσο με τους Γερμανούς που αναζητούν σταθερότητα σε μία εντελώς αλλοπρόσαλλη αγωνιστικά σεζόν όσο και με τους Τούρκους που έχουν ρίξει στον Βίτορ Περέιρα όλο το βάρος για τα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων εβδομάδων. Αυτά που είχαν ξεκινήσει με την ήττα από την Μπασάκ, συνεχίστηκαν με τη συντριβή από τον Ολυμπιακό και δεν σταματούν.


*** Και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κοιτάζει τη δική του ομάδα και όχι τα προβλήματα των αντιπάλων. Προκειμένου να αξιοποιήσει τις δικές του δυνατότητες, τη δύναμη που θα του δώσει η έδρα -καθώς τα εισιτήρια για το ματς με την Άιντραχτ αναμένεται να εξαφανιστούν εν ριπή οφθαλμού- και σαφέστατα το γεγονός ότι τόσο η Άιντραχτ όσο και η Φενέρ που θα κοπιάσουν τον επόμενο μήνα στο Φάληρο δεν είναι ομάδες που μπορούν να τον τρομάξουν. Σίγουρα, όμως, μπορούν να τον νικήσουν ή έστω να μην τον αφήσουν να νικήσει. Γιατί με όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, δεν παύουν να είναι ισχυρά κλαμπ. Σε καλή κατάσταση δε, πανίσχυρα. Συνεπώς μπορούν να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνες τώρα που είναι πληγωμένες απ’ όσα τις απασχολούν. Η Άιντραχτ έχει νικήσει φέτος την Μπάγερν στο Μόναχο. Η Φενέρ έχει κάνει το καλύτερο παιχνίδι της στη Φρανκφούρτη. Αυτά τα ματς (είναι βέβαιο ότι) θα δείξει ο Μαρτίνς στους παίκτες του όταν έρθει η ώρα της ανάλυσης.

*** Πολλοί έχουν κατακρίνει το VAR, κυρίως για τις διακοπές που υπάρχουν με τη χρήση του στη διάρκεια των αγώνων ή τα συναισθήματα που ανατρέπονται, όταν ένα γκολ που έχει πανηγυριστεί έξαλλα, τελικά δεν ισχύει. Οι υπερασπιστές της τεχνολογίας θα πρέπει να πάρουν ως παράδειγμα όσα συνέβησαν στα ματς του ελληνικού Κυπέλλου (και όχι μόνο από τον Παπαπέτρου στο ΑΕΛ - ΠΑΣ) για να διατρανώνουν την πίστη τους ότι για τη δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο είναι άκρως απαραίτητο το στούντιο για τις δύσκολες φάσεις. Όσον αφορά τους Έλληνες διαιτητές, και για τις… εύκολες. Αλλά ας μην είμαστε τόσο αυστηροί, έχουν γίνει πολλά και σε ξένα παιχνίδια που διορθώθηκαν από τη χρήση του VAR, το οποίο σε κάθε διοργάνωση πλέον απαιτείται να είναι εκεί. Και σε κάθε παιχνίδι…