Ντράγκαν Σάκοτα στο «ΦΩΣ» για Λαρεντζάκη: «Όταν πειθαρχεί, είναι για μεγάλα πράγματα!»

Ο Ντράγκαν Σάκοτα μιλάει στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου για τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, με τον οποίο συνεργάστηκε στην ΑΕΚ κατακτώντας Κύπελλο Ελλάδας και Basketball Champions League.

Ντράγκαν Σάκοτα στο «ΦΩΣ» για Λαρεντζάκη: «Όταν πειθαρχεί, είναι για μεγάλα πράγματα!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ποιος να το έλεγε ότι ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης θα γινόταν το αγαπημένο παιδί της «ερυθρόλευκης» εξέδρας, ότι θα γινόταν σύνθημα το όνομά του και ότι θα έβαζε 13 πόντους σε αγώνα Ευρωλίγκας, συν την άμυνα και την ενέργεια που δίνει.

Μίλησα με τον προπονητή που τον είχε στην ΑΕΚ, τον Ντράγκαν Σάκοτα. Ο Σάκοτα το 2018 έκανε την καλύτερη πορεία της μπασκετικής ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια, πήρε το Κύπελλο και κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με παίκτη τον Λαρεντζάκη. Μου είπε ενδιαφέροντα πράγματα για αυτόν τον παίκτη, και τα καλά και τα κακά.

Πριν από τη συνέντευξη του Σάκοτα να γράψω ένα ρεπορτάζ για τον Λαρεντζάκη που έμαθα μέσα από τον Ολυμπιακό. Μέσα από τα αποδυτήρια. Μέσα από το σταφ. Το μεγαλύτερο ατού του Λαρεντζάκη είναι ότι πρόκειται για πάρα πολύ ανταγωνιστικό άτομο. Του αρέσει πολύ η επαφή, επιδιώκει τις μάχες, δεν φοβάται, τρελαίνεται για τη νίκη. Όπως άκουσα χαρακτηριστικά, «και με τον Λε Μπρον Τζέιμς να παίξει αντίπαλος, αυτός θα λέει ότι θα νικήσει! Δεν τον ενδιαφέρει ποιος είναι απέναντι».

Βελτιώθηκε ο παίκτης αυτός στον Ολυμπιακό, άλλος ένας παίκτης που βελτιώθηκε στους «ερυθρόλευκους», ο Ολυμπιακός έχει ένα από τα καλύτερα προγράμματα βελτίωσης παικτών στην Ευρώπη. Το έχουμε δει με πάρα πολλούς παίκτες, Έλληνες και ξένους. Ο Ολυμπιακός φτιάχνει παίκτες.

Και χρειαζόταν πολύ ο Ολυμπιακός να βρει έξτρα γκαρντ να προσφέρει στην ομάδα μετά τη φυγή του Σπανούλη. Έξτρα γκαρντ με ψυχή και αποφασιστικότητα, να μη φοβάται. Η ενέργεια που δίνει ο Λαρεντζάκης όταν μπαίνει στα ματς θυμίζει Έλληνες γκαρντ από την παλιά εποχή του Ολυμπιακού, την εποχή του Ιωαννίδη, όπως σωστά έγραψε ο Γιάννης Φιλέρης.

Ποια είναι η θέση του στον Ολυμπιακό; Τι λένε μέσα στην ομάδα; Η απάντηση είναι όπου κρίνει ο προπονητής, και «2» και «3», αναλόγως τα σχήματα. Είναι παίκτης που μπορεί να δώσει λύσεις σε διαφορετικά σχήματα. Πολύτιμο γρανάζι της δυνατής μηχανής που έχει φτιάξει ο Ολυμπιακός.

Πάμε τώρα στον Ντράγκαν Σάκοτα. Πολλά χρόνια προπονητής, έμπειρος, είχε τον Λαρεντζάκη στην ΑΕΚ.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 19/10/2021

Σας κάνει εντύπωση που ο κόσμος του Ολυμπιακού φώναζε το όνομα του Λαρεντζάκη και έβαλε 13 πόντους σε αγώνα κρίσιμο στην Ευρωλίγκα; Αγώνας που είχε ξεκινήσει πολύ άσχημα για την ομάδα του Ολυμπιακού.

Έβλεπα το παιχνίδι του Ολυμπιακού μαζί με τον Ντούσαν, τον γιο μου, και αυτό σχολιάζαμε. Το ότι ο κόσμος φώναζε το όνομα του Λαρεντζάκη.

Πείτε μου πράγματα για αυτό το παιδί.

Αυτός σε οποιαδήποτε ομάδα έπαιζε ήταν χαρισματικός ως προσωπικότητα και είχε μία ιδιαιτερότητα: Ή τον γουστάρεις ή δεν τον γουστάρεις!

Δηλαδή;

Αν είναι σοβαρός, μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα. Στην προπόνηση ερχόταν συνέχεια χαμογελαστός, έκανε πάντα πλάκες, δεν μπαίνει σε καλούπι.

Εννοείτε ότι δεν ήταν πολύ πειθαρχημένος;

Προσπαθούσε να μην είναι πειθαρχημένος. Αλλά ευτυχώς κατάλαβε ότι όταν είναι πειθαρχημένος παίζει πολύ καλύτερα. Σε μία συνέντευξη που είχα δώσει μετά το ευρωπαϊκό που πήραμε με την ΑΕΚ είπα στον Βαγγέλη Ιωάννου ότι ο Λαρεντζάκης θέλει ένα χαστούκι πριν μπει μέσα στο ματς και μετά θα είναι μια χαρά! Αν τον αφήσεις ελεύθερο, το παρακάνει. Όμως αν είναι σοβαρός, παίζει σε πολύ καλό επίπεδο. Στον Ολυμπιακό έχει καταλάβει ότι το μεγάλο μπάσκετ απαιτεί ορισμένα πράγματα να τα κάνει όπως τα θέλει ο προπονητής.

Μπήκε σε καλούπι λέτε.

Χαίρομαι που τον βλέπω στον Ολυμπιακό να αποδίδει πολύ καλά.

Το μεγαλύτερο ατού του ποιο είναι;

Έχει πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση. Ο «Λάρι» πραγματικά πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος από όλους τους άλλους.

Το μεγαλύτερο μείον του;

Αν δεν είναι σοβαρός, κάνει λάθη που δεν είναι λογικά για το ταλέντο του.

Η καλύτερη θέση του;

Είναι κόμπο γκαρντ. Καλύπτει κατ’ αρχάς τη θέση «2», βοηθάει και στη θέση «3». Επίσης, ανά πάσα στιγμή μπορεί να κατεβάσει την μπάλα ως πλέι μέικερ, αλλά δεν είναι αυτή η θέση του. Δεν είναι πλέι μέικερ. Η πιο σωστή θέση για εκείνον είναι στο «2».

Μπορεί να περάσει στο φάιναλ φορ ο Ολυμπιακός; Φαινόταν απίθανο πριν αρχίσουν οι αγώνες.

Εμείς που ανήκουμε στο ελληνικό μπάσκετ θέλουμε και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός να περνάνε στις τελικές φάσεις της Ευρωλίγκας. Είναι καλό για το ελληνικό μπάσκετ, αλλά τα τελευταία χρόνια οι ομάδες μας δεν το καταφέρνουν αυτό. Πιστεύω ότι φέτος ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από τις προηγούμενες χρονιές. Έχει κάνει πολύ καλό ξεκίνημα και είναι σημαντικό αυτό όχι μόνο για τους βαθμούς αλλά και για την ψυχολογία της ομάδας.

Μπορεί να βελτιωθεί κι άλλο ο Ολυμπιακός;

Βεβαίως θα βελτιωθεί κι άλλο πιστεύω, διότι όσο προπονούνται και αγωνίζονται μπορούν να γίνονται καλύτεροι ως ομάδα. Επίσης, η ψυχολογία και η αυτοπεποίθηση που έχουν πάρει θα τους βοηθήσουν. Θα πιστέψουν και θα διεκδικήσουν πιο πολλά.

Μεταγραφή χρειάζεται ο Ολυμπιακός;

Είναι νωρίς ακόμα, θα δουν πού πατάνε και πώς πάνε και θα αποφασίσουν στη συνέχεια αν κάνουν μεταγραφή. Εδώ θα ήθελα να σας πω κάτι για το τέλος. Μη φανεί στη συνέντευξη ότι κάνω αυστηρή κριτική στον Λαρεντζάκη.

Ε, εντάξει, ό,τι είπατε θα γράψω, είστε σοβαρός, πρέπει να λέμε και τα ατού και τα μείον για να δουλεύουν οι παίκτες.

Το καλό για τον «Λάρι» είναι ότι βρήκε τον δρόμο του!