Η «ταρίφα» και το παράδοξο μιας γοητευτικής ομάδας

Βλέποντας κάποιος τις εικόνες από τα αποδυτήρια της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού πριν οι παίκτες πατήσουν στο παρκέ, μπορεί να καταλάβει σε μεγάλο βαθμό τι διαφορετικό έχει χτίσει αυτή η ομάδα με αυτόν τον προπονητή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η «ταρίφα» και το παράδοξο μιας γοητευτικής ομάδας

Η φιλική -στα όρια οικογενειακής- ατμόσφαιρα και κατ' επέκταση η χαρά για το παιχνίδι έχουν κάνει τους φιλάθλους της ομάδας να αδημονούν για το επόμενο -και το μεθεπόμενο- παιχνίδι της. Η παρουσία του Ολυμπιακού στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν είναι, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακή. Στο ελληνικό πρωτάθλημα, και μετά από δύο χρόνια απουσίας από αυτό για τους γνωστούς και δικαιολογημένους λόγους, έχει γίνει σημείο αναφοράς η... ταρίφα που κόβει στους αντιπάλους του. Έχει αντιμετωπίσει τρεις από τις ομάδες που τερμάτισαν στην πρώτη τετράδα στην Μπάσκετ Λιγκ την περσινή περίοδο και τις φιλοδώρησε όλες με 100+ πόντους. Έβαλε 103 στην ΑΕΚ και 109 σε Λαύριο και Προμηθέα!

Στην Ευρωλίγκα, δε, έχει χάσει το απόλυτο 4/4 για ένα ριμπάουντ, ένα σφύριγμα, ένα καλάθι στο τέλος του αγώνα με την Μπαρτσελόνα. Και εδώ προκύπτει το εξής παράδοξο. Έχει κερδίσει εντός έδρας την Μπασκόνια, από την οποία έχασε πέρυσι στο ΣΕΦ (76-90). Έχει επικρατήσει επίσης στο Φάληρο της Ρεάλ Μαδρίτης, από την οποία ηττήθηκε πέρυσι 82-86. Έχασε από την Μπάρτσα, την οποία κέρδισε πέρυσι στη Βαρκελώνη (88-96), και κέρδισε τον κακό του δαίμονα -εντός και εκτός- τη Ζαλγκίρις, από την οποία επίσης είχε χάσει πέρυσι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (67-68). Προφανώς αυτό είναι κάτι που απλά καταγράφεται με ημερομηνίες και αριθμούς. Ίσως και σύμπτωση.

Αυτό όμως που δεν αποτυπώνεται με αριθμούς και σίγουρα δεν είναι σύμπτωση είναι η συνολική παρουσία της ομάδας στα παιχνίδια από παίκτες που υπηρετούν «μέχρι θανάτου» το πλάνο του προπονητή και αποδεικνύουν ότι αν η ατομική ποιότητα συσσωρευτεί στο ομαδικό πνεύμα, τότε το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό έως γοητευτικό και δυσάρεστο για τον αντίπαλο. Η σεζόν βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημά της, όμως είναι εκπληκτικό ότι αυτός ο Ολυμπιακός δεν κατεβάζει ρυθμό σε κανένα σημείο του αγώνα. Αντίθετα τον αυξάνει και εξαφανίζεται από τον αντίπαλο στο δεύτερο ημίχρονο. Θέμα διάρκειας δεν τίθεται προς το παρόν και οι νίκες με τον τρόπο που έρχονται θωρακίζουν την ομάδα για ένα ευοίωνο μέλλον σε Ελλάδα και Ευρώπη.

  • Ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός προβλημάτισε στο πρώτο ημίχρονο στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά καμία γκρίνια από τον κόσμο δεν δικαιολογείται. Είναι πρώτος στη Σούπερ Λιγκ και στον όμιλό του στο Γιουρόπα Λιγκ. Διεκδικεί το 47ο πρωτάθλημα και την πρόκρισή του στην επόμενη φάση ή ακόμα και στους «16» της ευρωπαϊκής διοργάνωσης (αν καταταγεί πρώτος). Είναι αήττητος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ακόμα και σε κακό φεγγάρι όταν βρίσκεται μια ομάδα, σημασία έχει το αποτέλεσμα. Είναι αυτό που είπε ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος πριν από το ματς στους «Ζωσιμάδες»: «Αυτά τα παιχνίδια δεν τα παίζεις, τα κερδίζεις». Και ο Ολυμπιακός έχει και το τσαγανό και την ποιότητα να το κάνει. Αρκούσε που ο Πέδρο Μαρτίνς γύρισε κάποια στιγμή προς τον πάγκο του και είδε να κάθονται στην άκρη του οι Εμβιλά, Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά και Ροντρίγκες...