Σερέλης στο ΦΩΣ: «Δεν κατεβάζει ταχύτητα αυτός ο Ολυμπιακός»

Ο προπονητής του Λαυρίου, Χρήστος Σερέλης, δηλώνει στο «ΦΩΣ» εντυπωσιασμένος από το ρυθμό του Ολυμπιακού στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν.

Σερέλης στο ΦΩΣ: «Δεν κατεβάζει ταχύτητα αυτός ο Ολυμπιακός»

Είναι καλός προπονητής, χρόνια στο Λαύριο, πέρσι έφτασε την ομάδα του στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Γνωρίζει καλά τον Ολυμπιακό και το ελληνικό πρωτάθλημα. Είπε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Προχθές αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό. Χρήστος Σερέλης λοιπόν. Είχαμε κλείσει τη συνέντευξη για μετά το ματς ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Παίζει ο Ολυμπιακός με την Μπασκόνια, τη διαλύει και την αφήνει στους 50 πόντους, παίζει με τη Ρεάλ, τη νικάει και την αφήνει στους 68 πόντους, δύο μέρες μετά έρχεται σε εσάς και κάνει περίπατο. Ποιο είναι το ατού του φετινού Ολυμπιακού;

Αυτό που βλέπω -και το νιώσαμε στο ματς- είναι ότι η ταχύτητα του Ολυμπιακού σχεδόν δεν κατεβαίνει! Το επίπεδο της ενέργειας και της εκτέλεσης, ακόμα και σε 5 εναντίον 5, είναι πολύ υψηλό! Είναι μεγάλο πλεονέκτημα αυτό για μια ομάδα. Ο Ολυμπιακός είχε τον ίδιο ρυθμό 40 λεπτά!

Αυτό είναι θέμα δουλειάς του προπονητή ή έχει φέτος τα κατάλληλα εργαλεία;

Είναι και τα δύο. Είναι δουλειά του προπονητή και όλου του προπονητικού τιμ, αλλά υπάρχουν και τα εργαλεία φέτος. Επίσης, παίζει ρόλο ότι η ομάδα έχει έναν κορμό από πέρσι, έχει δουλευτεί από πέρσι με τον ίδιο προπονητή. Όμως είναι πολύ νωρίς ακόμα... Για όλες τις ομάδες είναι πολύ νωρίς. Και για αυτές που έχουν πάει καλά και για αυτές που δεν πάνε καλά έως τώρα. Καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι. Διότι η σεζόν -ειδικά για τις ομάδες που παίζουν Ευρωλίγκα- θα είναι τεράστια.

Έχει ο Ολυμπιακός το πιο πλήρες ρόστερ των τελευταίων χρόνων;

Των τελευταίων τριών χρόνων ναι, ειδικά σε αυτό που θα πω: είναι η πρώτη χρονιά που οι καινούργιοι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν μπει στην ομάδα και αφομοιώθηκαν πολύ καλά. Υπάρχει μια ομοιογένεια πολύ καλή από νωρίς! Βλέπουμε μεγάλη ετοιμότητα στην ομάδα του Ολυμπιακού πολύ νωρίς.

Δύσκολη ερώτηση τώρα. Μπορεί να έκανε καλό στην ομάδα η αποχώρηση του Σπανούλη, ο οποίος είχε μεγαλώσει ηλικιακά, ταλαιπωριόταν και από τραυματισμούς, χωρίς αυτόν τώρα έπρεπε να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες οι άλλοι παίκτες;

Δύσκολη ερώτηση πραγματικά, γιατί έχει πολλές παραμέτρους η απάντηση. Σίγουρα ο Σπανούλης ήταν ο ηγέτης του Ολυμπιακού και λογικά έως το τέλος της καριέρας του λειτουργούσε ως ηγέτης, διότι αν δεν το έκανε, δεν θα λεγόταν Σπανούλης. Όταν αποχώρησε, έπρεπε όλα τα παιδιά να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Όμως σε δύσκολες έδρες, σε πολύ δύσκολα ματς, ακόμα η ομάδα του Ολυμπιακού δεν έχει δοκιμαστεί. Πίστεψέ με, χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να δούμε πώς θα λειτουργήσουν τα πράγματα.

Από τους νεοφερμένους ποιος σου φαίνεται πιο σημαντική μεταγραφή;

Ο καθένας κάνει τη δουλειά του πολύ καλά. Ο Ουόκαπ βοηθάει πολύ αμυντικά και στην οργάνωση του παιχνιδιού με την ενέργειά του, είναι μια καλή εναλλακτική στη θέση του Σλούκα. Ο Ντόρσεϊ δίνει το εύκολο σκοράρισμα, το σουτ, είναι και Έλληνας, δεν πιάνει θέση ξένου. Ο Φαλ έχει τεράστιο κορμί, κρύβει τη ρακέτα, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Στην πεντάδα που ξεκινάει ο Ολυμπιακός τα ματς παίζουν τρεις καινούργιοι παίκτες και αυτό δεν φαίνεται! Υπάρχει ομοιογένεια εντυπωσιακή για τόσο νωρίς.

Μπορούμε να πούμε ότι ο πιο καλός παίκτης του Ολυμπιακού πλέον είναι ο Βεζένκοφ;

Είναι από τους πιο κομβικούς παίκτες, θα συμφωνήσω μαζί σου. Κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερος, έχει κάνει τεράστια δουλειά. Σκοράρει εύκολα, δίνει ριμπάουντ, διαβάζει το παιχνίδι, δίνει ενέργεια.

Θέλω τη γνώμη σου για τη θέση «3». Χρειάζεται εκεί ενίσχυση ο Ολυμπιακός; Θα παίζει με χαμηλό σχήμα; Μπορεί να μην έχει πρόβλημα αν είναι υγιής ο Παπανικολάου, βελτιωθεί ο Μακ Κίσικ, είναι καλά ο Πρίντεζης και βοηθάει στο «3» ο Βεζένκοφ; Τι προβλέπεις ότι θα γίνει στη θέση «3»;

Πολλές ερωτήσεις μαζί!

Ε, με προπονητή μιλάω, είσαι για τα δύσκολα.

Το ρόστερ του Ολυμπιακού έχει πέντε ξένους. Μπορεί να έχει άλλον έναν λοιπόν στη συνέχεια. Ως προς το ελληνικό πρωτάθλημα και Κύπελλο, μην το συζητάμε, ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει πολλές επιλογές, δεν λείπει κάτι από το ρόστερ. Ο κόουτς μπορεί να κάνει διάφορα σχήματα. Ως προς την Ευρωλίγκα, αν είναι όλοι υγιείς, είναι ένα ρόστερ που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Όλα αυτά που είπες μπορούν να δοκιμαστούν. Εξαρτάται πώς θα βγει η κούραση και αν θα υπάρχει τραυματισμός. Ο Ολυμπιακός δεν βιάζεται όπως βλέπω να κάνει μεταγραφή και να σου πω κάτι σημαντικό; Η ομάδα είναι πολύ ισορροπημένη στους χρόνους και στους ρόλους. Η ομάδα φαίνεται να έχει παίκτες που είναι πολύ ευχαριστημένοι...

Εννοείς ότι δεν έχει γκρίνιες ο προπονητής;

Ναι, είναι σημαντικό για έναν προπονητή να έχει παίκτες ευχαριστημένους. Αν έχει βρει τη χημεία και την ισορροπία, όλοι έχουν ρόλους και είναι ευχαριστημένοι, ίσως είναι προτιμότερο να μείνει έτσι, παρά να έρθει ένας καλός παίκτης και να χαλάσει αυτή η χημεία.

Πριν αρχίσουν οι αγώνες ο Ολυμπιακός εθεωρείτο δύσκολο να μπει στην οκτάδα. Τώρα λένε για φάιναλ φορ!

Ο Ολυμπιακός φαίνεται ότι έχει τα φόντα να μπει στην οκτάδα και να παλέψει για παραπάνω. Αλλά, το ξαναλέω, είναι νωρίς ακόμα.

Πες μου για τον Λαρεντζάκη.

Είναι ένα παιδί που δουλεύει πάρα πολύ. Έχει το θράσος το μπασκετικό και την αυτοπεποίθηση, παλεύει την κάθε φάση στον αγώνα. Ενώ όταν ήρθε δεν ακουγόταν, κατάφερε με τη δουλειά του και με το σπαθί του να κερδίσει δίκαια τον χρόνο συμμετοχής του στα ματς. Και ξέρεις τι μου αρέσει; Ότι σε κάθε ματς φαίνεται να παλεύει σαν να μην έχει κερδίσει ακόμα κάτι.

Θέλω προγνωστικά για το πρωτάθλημα. Ποιος θα το πάρει, ποιος θα πάρει τη δεύτερη θέση, ποιος την τρίτη και την τέταρτη. Είναι το φαβορί ο Ολυμπιακός;

Δεν θέλω να πω τη λέξη φαβορί γιατί είναι πολύ νωρίς και όσοι είμαστε στο μπάσκετ ξέρουμε ότι πολλά μπορεί να αλλάξουν με δύο μεταγραφές ή με έναν τραυματισμό. Η Εφές πέρσι ήταν σε προβληματική κατάσταση στην αρχή και έπειτα μεταμορφώθηκε. Όμως ο Ολυμπιακός πατάει πολύ καλά και φαίνεται τώρα πιο μπροστά από τους άλλους. Για τον τίτλο σίγουρα θα παλέψει με τον Παναθηναϊκό. Από εκεί και πέρα ο Προμηθέας πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλή ομάδα που μαζί με την ΑΕΚ θα παλέψουν για την τρίτη και την τέταρτη θέση. Έπειτα είναι ο ΠΑΟΚ, το Περιστέρι και η ομάδα μου να παλέψουν για τις επόμενες θέσεις. Θα παίξει μεγάλο ρόλο και το θέμα των ομάδων που θα έχουν μείον βαθμούς.

Εσείς τι καλύτερο να κάνετε από πέρσι που βγήκατε δεύτεροι; Απίστευτο, ε;

Απίστευτο, ναι. Κάναμε το απόλυτο πέρσι! Δεν γινόταν να βγούμε πρώτοι, ήταν σαν να πήραμε το πρωτάθλημα. Η φιλοσοφία μας είναι να διατηρηθούμε σε υψηλό επίπεδο. Επειδή θα παίζαμε στην Ευρώπη, φτιάξαμε μία ομάδα που να έχει νέα παιδιά αλλά και έμπειρους παίκτες. Δεν υπάρχει πίεση σε ποια θέση θα τερματίσουμε, δεν παρασυρόμαστε από την προηγούμενη χρονιά, ξέρουμε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε. Αυτό που θέλουμε είναι ως Λαύριο να συνεχίσουμε να έχουμε τον σεβασμό όλων.

Είναι ευτυχής συγκυρία για το μπάσκετ ότι επέστρεψε ο Ολυμπιακός στην Α1, άλλαξαν η ΕΟΚ και η ΚΕΔ και δείχνει τους αγώνες η ΕΡΤ;

Ευτυχής συγκυρία είναι η επιστροφή του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, θα δώσει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πριν. Επίσης, το ότι δείχνουν το πρωτάθλημα τα δημόσια κανάλια είναι πολύ καλό, μπαίνει το μπάσκετ σε όλα τα σπίτια. Υπάρχει και η αλλαγή στην ΕΟΚ, την οποία ζήταγε πολύς κόσμος και κάποιες ομάδες, θα φέρει αλλαγές σε όλη τη δομή του μπάσκετ. Αυτό που πρέπει όμως να γίνει είναι να είμαστε ενωμένοι ως μπάσκετ, να υπάρχει σύμπνοια σε όλους όσοι αγαπάμε το μπάσκετ, οι διαφορές μας να είναι μόνο εντός αγωνιστικού χώρου, ώστε το μπάσκετ να προχωρήσει ενωμένο και να ξαναγίνει στην Ελλάδα το άθλημα που γνωρίζαμε.