Ράτζα: «Ο Ντόντσιτς μου θυμίζει τον Μποντιρόγκα - Προτιμώ να βλέπω EuroLeague παρά ΝΒΑ»

Ο Ντίνο Ράτζα έχει διακριθεί στην Ευρώπη, αλλά και στο ΝΒΑ - Αναφέρθηκε στο «φαινόμενο» Λούκα Ντόντσιτς, ενώ εξήγησε και τους λόγους που προτιμά να βλέπει EuroLeague.

Ράτζα: «Ο Ντόντσιτς μου θυμίζει τον Μποντιρόγκα - Προτιμώ να βλέπω EuroLeague παρά ΝΒΑ»

Ο Ντίνο Ράτζα παραχώρησε συνέντευξη στο εξωτερικό, μιλώντας για το σύγχρονο μπάσκετ. Ρωτήθηκε αρχικά για το "φαινόμενο" Λούκα Ντόντσιτς, σχολιάζοντας τα εξής: «Μου θυμίζει πολύ τον Μποντιρόγκα. Λίγο μεγαλύτερος αλλά ένας τύπος με μεγάλα “καρύδια” και μπασκετικό ταλέντο. Ένα τεράστιο μπασκετικό ταλέντο! Περίμενα ότι ο Ντόντσιτς θα πετύχει. Όχι όμως από τόσο νωρίς.

Δείχνει ωριμότητα σε πολύ νεαρή ηλικία, διαθέτει ταλέντο και δουλεύει πολύ. Νομίζω πως έκανε τα σωστά βήματα. Από τα λίγα λεπτά στη Ρεάλ, ανέβηκε στα πολλά, κέρδισε με την ομάδα του και μετά πήγε στο ΝΒΑ. Νόμιζα πως χρειαζόταν να μείνει έναν ακόμα χρόνο στην Ευρώπη αλλά με εξέπληξε.

Πρόσφατα ο γιος μου με ρώτησε: “Είδες τι κάνει ο Ντόντσιτς; Οκ, ας δούμε τη φάση: οκτώ δευτερόλεπτα, εννιά ντρίμπλες, τρεις προσποιήσεις μέσα στη ρακέτα και κανείς δεν πήγε για βοήθεια. Στις μέρες μας; Στη ρακέτα; Θα σε “σκότωναν”. Παίκτες σαν τον Μπάρκλεϊ, τον Όκλεϊ, τον Λαϊμπιρ θα σου “έκοβαν το κεφάλι”. Αν έκανες προσποίηση και πήγαινες από κάτω τους, να είσαι βέβαιος πως το κεφάλι σου θα έφευγε μαζί με την μπάλα από το σώμα σου”.

«Δεν υπάρχουν άμυνες στο ΝΒΑ - Προτιμώ αγώνες EuroLeague»

Ακολούθως, ο θρυλικός παλαίμαχος Κροάτης μπασκετμπολίστας, ο οποίος έπαιξε μπάσκετ στην Ελλάδα τόσο στον Παναθηναϊκό, όσο και στον Ολυμπιακό, αναφέρθηκε στις αλλαγές που βλέπει στο μπάσκετ σε σχέση με την εποχή του: «Ο κόσμος άλλαξε. Νομίζω πως το ΝΒΑ έγινε ένα All Star Game, όπου η άμυνα δεν υπάρχει. Οι αριθμοί απογειώθηκαν. Ο κόσμος πληρώνει για αυτό και του αρέσει. Δεν με ενδιαφέρει όμως. Είναι μία διαφορετική εποχή και πρέπει να προσαρμόζεσαι. Κάποια πράγματα είναι καλύτερα, άλλα όχι. Το μπάσκετ ήταν πολύ καλύτερο τότε. Προτιμώ να δω έναν αγώνα Ευρωλίγκας παρά του ΝΒΑ. Δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που παρακολούθησα αγώνα του ΝΒΑ. Ο Χάρντεν παίρνει 50 προσπάθειες για τρίποντο στο παιχνίδι. Το θεωρούν αυτό μπάσκετ; Δεν μου αρέσει”.

Ο πρώην άσος των Σέλτικς πιστεύει επίσης πως το ΝΒΑ έκανε λάθος να επιτρέψει τους νεαρούς σε ηλικία να μπουν στη λίγκα: “Νομίζω πως το ΝΒΑ κάνει μεγάλο λάθος να αφήνει 19χρονους να παίζουν. Δεν είναι έτοιμοι ως αθλητές, αλλά ούτε κι ως άνθρωποι. Αν δώσεις σε έναν 19χρονο 50 και 100 εκατομμύρια, αλλάζουν οι προτεραιότητες του στη ζωή. Δεν μπορούν να σκεφτούν, δεν μπορούν να παλέψουν, υπάρχουν πολλοί φίλοι και συγγενείς που είναι ψεύτικοι και προσπαθούν να ρουφήξουν χρήματα από αυτούς. Ποιος πέτυχε στην ηλικία των 19; Ούτε καν ο Κόμπι Μπράιαντ όταν μπήκε στη λίγκα”.