Tα συμβόλαια που «καίνε» στον Ολυμπιακό

Προτεραιότητα του Ολυμπιακού το να ανανεώσει τα συμβόλαια που "καίνε". Εκείνα των Σπανούλη, Παπανικολάου και Παπαπέτρου. Τα δεδομένα με τους ξένους. 

Tα συμβόλαια που «καίνε» στον Ολυμπιακό

Τρία είναι τα συμβόλαια των παικτών του Ολυμπιακού που "καίνε" το φετινό καλοκαίρι. Εκείνα των Βασίλη Σπανούλη, Κώστα Παπανικολάου και Ιωάννη Παπαπέτρου. Πρόθεση της διοίκησης είναι να διατηρήσει τον βασικό γηγενή κορμό της ομάδας, πάνω στον οποίο πίστεψε, πόνταρε και επένδυσε με επιτυχία τα τελευταία χρόνια και είναι δεδομένο πως θα καταθέσει πρόταση ανανέωσης και στους τρεις αθλητές.

Όσον αφορά τον Κώστα Παπανικολάου, ο Ολυμπιακός τον αγόρασε από τον Άρη το καλοκαίρι του 2009 και είναι μέλος της "χρυσής" ομάδας των Πειραιωτών που κατέκτησε το back-to-back στην EuroLeague (2012-2013). Ακολούθως αποχώρησε για την Μπαρτσελόνα, στη συνέχεια πήγε στο ΝΒΑ και στους Χιούστον Ρόκετς, με τον Έλληνα διεθνή φόργουορντ να επιστρέφει στο μεγάλο λιμάνι τον Γενάρη του 2016, για το... τώρα, το πριν και ενδεχομένως για το πάντα, αλλά αυτό θα φανεί στην πράξη. Το κασέ του κυμαινόταν κοντά στις 600.000 ευρώ στην σεζόν που ολοκληρώθηκε (δεχόμενες αρκετά μειωμένες αποδοχές σε σχέση με τα λεφτά που έπαιρνε σε Ισπανία και ΗΠΑ), ο παίκτης θέλει να συνεχίσει να αγωνίζεται στους "ερυθρόλευκους", αλλά είναι δεδομένο πως θα ζητήσει αύξηση για να γίνει αυτό πράξη. Βέβαια, θα διαπραγματευτεί το συμβόλαιο του σε δεύτερη σερί χρονιά δίχως τίτλο (κάτι που θα ισχύσει και για τον Παπαπέτρου) και οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από... χαμηλά. Στο μεγάλο λιμάνι, πάντως, τον βλέπουν ως τον μελλοντικό ηγέτη της ομάδας τους.

Φέτος ολοκληρώθηκε το πενταετές συμβόλαιο του Ιωάννη Παπαπέτρου με τον Ολυμπιακό, το οποίο και είχε υπογράψει το 2013, λίγους μήνες μετά από το ευρωπαϊκό που κατέκτησαν οι Πειραιώτες στο Final Four του Λονδίνου. Οι "ερυθρόλευκοι" τον έφεραν από το Κολέγιο στο Τέξας, έχοντας σχηματίσει εξαιρετική άποψη για την προοπτική και τις δυνατότητες του τότε 19χρονου φόργουορντ. Έχει όλο το μέλλον μπροστά του όντας μόλις 24 ετών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει την εξέλιξη που όλοι περίμεναν, εμφανίζοντας σημάδια στασιμότητας. Επειδή ακριβώς διαθέτει υψηλή ποιότητα και μεγάλο ταλέντο, οι προσδοκίες ήταν και παραμένουν υψηλές για εκείνον. Αντιμετώπισε τραυματισμούς, συνάντησε... κυκλοφοριακό στο "3" με τους Παπανικολάου-Λοτζέσκι, βρέθηκε να παίζει και στο "4" την σεζόν 2016-17, υπάρχουν δικαιολογίες, αλλά επιβάλλεται και εκείνος να κάνει την αυτοκριτική του ώστε να βελτιωθεί και να γίνει καλύτερος. Η διοίκηση θα επιχειρήσει να τον κρατήσει, ο αθλητής δείχνει ικανοποιημένος στο μεγάλο λιμάνι έχοντας δημιουργήσει και ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τους συμπαίκτες του, αλλά όλα είναι ανοιχτά στην περίπτωση του, καθώς αναμένεται να τον πλησιάσουν και άλλες ομάδες, όπως ο Παναθηναϊκός.

Η περίπτωση του Βασίλη Σπανούλη (ο οποίος συμπλήρωσε οκταετία στο μεγάλο λιμάνι) είναι ξεχωριστή. Στον Ολυμπιακό θέλουν να τον δουν να κλείνει την καριέρα του στα "ερυθρόλευκα", στον σύλλογο με τον οποίο συνδέθηκε περισσότερο στην καριέρα του, ενώ αυτό επιθυμεί να το κάνει πράξη και ο 36χρονος γκαρντ. Το κασέ του κυμάνθηκε κοντά στο 1.500.000 ευρώ στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, αλλά το να παραμείνει στον Πειραιά δεν πρόκειται να παίξει ρόλο τόσο το οικονομικό, όσο οι αρμοδιότητες που θα του δοθούν για την ομάδα της νέας σεζόν. Έχει εξαιρετική σχέση με τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις που θα έχει με τους προέδρους της ΚΑΕ. Το πιθανότερο είναι πως θα παραμείνει, αλλά τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Τα δεδομένα με τους ξένους

Όσον αφορά τους ξένους, ο Νίκολα Μιλουτίνοβ έχει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό έως το 2020. Όμως, μπορεί να τον κάνει δικό της ομάδας από το ΝΒΑ (έχουν τα δικαιώματα του οι Σπερς) εφόσον καλύψει το buy-out (πάνω από 1.000.000 ευρώ) που υπάρχει. Οι υπόλοιποι ξένοι των "ερυθρολεύκων" έχουν συμβόλαιο 1+1, με την διοίκηση να κατέχει το δικαίωμα να ενεργοποιήσει την οψιόν ανανέωσης. Μία τακτική-νοοτροπία την οποία και εφαρμόζει εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο Γιάνις Στρέλνιεκς είναι ο μόνος παίκτης από τους ξένους του Ολυμπιακού που έχει αυξημένες πιθανότητες να συνεχίσει. Δεδομένη θεωρείται η αποχώρηση του Μπράιαν Ρόμπερτς, όπως και του Τζαμέλ Μακλίν, ενώ δύσκολα θα παραμείνει ο Κιμ Τιλί, καθώς ταλαιπωρήθηκε με τραυματισμούς. Κάιλ Γουίλτζερ και Μπόμπι Μπράουν ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, ερχόμενοι κατά την διάρκεια της σεζόν για να βοηθήσουν, και δεν θα συνεχίσουν στον Πειραιά την ερχόμενη χρονιά.