Ο Σχορτσανίτης αδίκησε τον εαυτό του στον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός επένδυσε στο ταλέντο του Σχορτσανίτη, αλλά ο Έλληνας σέντερ δεν κατάφερε ποτέ να προσφέρει σύμφωνα με το ταλέντο και την προοπτική που είχε - Το «ΦΩΣ» θυμάται τα πεπραγμένα του στο μεγάλο λιμάνι

Ο Σχορτσανίτης αδίκησε τον εαυτό του στον Ολυμπιακό

O Σοφοκλής Σχορτσανίτης γνωστοποίησε πριν από λίγες μέρες πως έχει κατασταλάξει στο να σταματήσει την καριέρα του στο μπάσκετ. Μία πορεία σχεδόν 20 χρόνων, καθώς αγωνίστηκε στην πρώτη κατηγορία σε ηλικία μόλις 15 (!) ετών το 2000 με τον Ηρακλή. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις αθλητών τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ένας μπασκετμπολίστας που θα λέγαμε πως πολλές φορές αδίκησε το ταλέντο αλλά και τον εαυτό του με τον τρόπο που πορεύτηκε. Θα μπορούσε να έχει καταφέρει περισσότερα πράγματα. Γνώρισε πάντως επιτυχίες τόσο με την εθνική μας ομάδα όσο και σε συλλογικό επίπεδο, ενώ ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής του αποτελεί και ο Ολυμπιακός.

«Δεν έδωσα στον Ολυμπιακό περισσότερα από αυτά που θα μπορούσα να δώσω»

Μάλιστα, ο 35χρονος πλέον σέντερ, σε περασμένες δηλώσεις του στο Eurohoops, είπε τα εξής για τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλους: «Ευχαριστώ πολύ τους αδελφούς Αγγελόπουλους για την αγάπη και την πίστη που μου δείξανε και τη βοήθεια που μου έδωσαν. Ήμουν μικρός όταν πήγα στον Ολυμπιακό, έβγαλα αρκετά προβλήματα κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι, αλλά οι πρόεδροι με βοήθησαν πάρα πολύ. Είχαν επιμείνει. Είναι κάτι που πάντα θα το λέω. Έχω κάνει αρκετά πράγματα, ας τα πούμε λάθη, στην καριέρα μου. Δεν έδωσα στον Ολυμπιακό περισσότερα από αυτά που θα μπορούσα να δώσω όσο έπαιζα. Ήταν μία ομάδα που με στήριξε και μακάρι να μπορούσα να δώσω περισσότερα. Πνευματικά, σωματικά και από άποψη ωριμότητας να βοηθήσω περισσότερο. Αλλά δεν ήμουν έτοιμος».

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έφεραν στον Ολυμπιακό τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη σε ηλικία 20 ετών το καλοκαίρι του 2005. Ένας παίκτης που τότε είχε όλες τις προδιαγραφές ώστε να διαπρέψει στο υψηλότερο επίπεδο, φτάνοντας ακόμη και στο ΝΒΑ. Βλέπετε, η εντυπωσιακή σωματική του διάπλαση, ο δυναμισμός του μέσα στη ρακέτα αλλά και το ταλέντο του έδειχναν πως έχει όλα τα φόντα για να φτάσει ως εκεί. Δεν ήταν τυχαίο και το παρατσούκλι που του κόλλησαν, το περίφημο «Baby Shaq», καθώς έμοιαζε σαν τον Σακίλ Ο’ Νιλ σε νεότερη έκδοση. Μάλιστα, οι δύο παίκτες συναντήθηκαν και κοντραρίστηκαν στο Κλίβελαντ το 2009, στο μεγάλο τότε ταξίδι των «ερυθρολεύκων» στις ΗΠΑ, με τον θρυλικό Αμερικανό σέντερ να τον αποθεώνει. Ο «Σόφο» στην καλή του μέρα είναι γεγονός πως δεν είχε αντίπαλο. Μπορούσε να γίνει σαρωτικός στο «ζωγραφιστό» και η ομάδα του Πειραιά ήθελε να αξιοποιήσει αλλά και να εξελίξει το ταλέντο του.

Η εντυπωσιακή ρούκι σεζόν με τον Ολυμπιακό και τα προβλήματα...

Στην πρώτη του σεζόν στην Ευρωλίγκα ήταν καταπληκτικός! Σε 22 ματς στη ρούκι σεζόν του στην Ευρωλίγκα (2005-06) μέτρησε 10,7 πόντους, με 61,8% δίποντα συν 4,9 ριμπάουντ. Κόντρα στη Ζαλγκίρις, μάλιστα, μέτρησε 25 πόντους με 10/12 δίποντα, με τους Πειραιώτες να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Ο Έλληνας σέντερ ήταν σε καταπληκτική κατάσταση, ο Ολυμπιακός είχε βρει... χρυσάφι, με τον «Σόφο» ακολούθως να κάνει... θραύση και στο Μουντομπάσκετ. Ήταν κομβική η παρουσία του στον αλησμόνητο ημιτελικό κόντρα στις ΗΠΑ, οδηγώντας την Εθνική μας στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Συνδύαζε δύναμη και ταχύτητα, όντας ασταμάτητος κοντά στο καλάθι. Κάπου εκεί όμως άρχισαν και τα προβλήματα...

Μετά το καλοκαίρι του 2006, με τον Έλληνα σέντερ να έχει κάνει καλή πρώτη σεζόν με τον Ολυμπιακό, έχοντας και το ασημένιο μετάλλιο με την Εθνική, κάπου... χαλάρωσε και επαναπαύτηκε. Άφησε τον εαυτό του, με αποτέλεσμα να πάρει 15 (!) επιπλέον κιλά. Το γεγονός προφανώς και επηρέασε την απόδοσή του αλλά και την υγεία του. Επί Γιόνας Καζλάουσκας ήταν τύπος και υπογραμμός, έχοντας και τη βοήθεια του τότε γυμναστή της ομάδας, Κώστα Χατζηχρήστου, ο οποίος είπε για τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη: «Το φαγητό του ήταν πάντοτε ισορροπημένο. Στις αποστολές δεν έτρωγε ποτέ ζυμαρικά, αλλά πάντοτε το δεύτερο πιάτο που περιελάμβανε κρέας. Και όταν βρισκόταν στο σπίτι, του ζητούσαμε απλώς να δείχνει εγκράτεια. Αυτό που θα μου μείνει αξέχαστο ήταν το γεγονός ότι ο Σοφοκλής έφτασε σε ένα σημείο να έχει μπροστά ένα πιάτο τορτελίνια, που είναι το αγαπημένο του φαγητό, και να μην το αγγίζει!».

Το πρόβλημα με τα κιλά του

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης έφτασε από τα 150 στα 165 κιλά, κάνοντας ατασθαλίες σε φαγητό και ποτά και μην προσέχοντας πλέον καθόλου τη διατροφή του. Βλέπετε, κάπου πήραν και τα μυαλά του αέρα, καθώς πέρα από την πρώτη καλή σεζόν του στον Ολυμπιακό και το μετάλλιο με την Εθνική, ήρθε και το ενδιαφέρον των Κλίπερς από το ΝΒΑ. Προπονητής, πλέον, στους Πειραιώτες ήταν ο Πίνι Γκέρσον, ο οποίος φέρθηκε αυστηρά αλλά και αρκετές φορές υπερβολικά απέναντι στον παίκτη. Δεν προσπάθησε με πατρικό τρόπο να συμμορφώσει τον αθλητή, όπως έκαναν οι Καζλάουσκας και Γιαννάκης (στην Εθνική). Αντιθέτως, ήταν αρκετές οι φορές που τον προσέβαλε, που δεν έκανε και ιδιαίτερη προσπάθεια για να τον συμμορφώσει. Τον άφησε εκτός ομάδας το πρώτο διάστημα, με τον παίκτη βέβαια να φαίνεται ξεκάθαρα πως έχει «φουσκώσει»: «Περιμέναμε τρεις μήνες, όμως ακόμη δεν είναι έτοιμος. Όταν είναι έτοιμος, θα παίξει. Το πρόβλημά του είναι οι αλλεπάλληλοι τραυματισμοί, οι οποίοι οφείλονται στο βάρος του. Αν υπάρχει κάποιο θαύμα, ώστε να μπορεί κανείς να χάσει είκοσι κιλά σε μικρό χρονικό διάστημα, να μου το πείτε, γιατί χρειάζεται και εγώ να χάσω μερικά!» είχε σχολιάσει τότε ο Πίνι Γκέρσον.

Ο Έλληνας σέντερ, πάντως, μιλώντας πρόσφατα για τον Ισραηλινό τεχνικό, δεν τον κακολόγησε: «Ο κόουτς Πίνι είναι προπονητής διαφορετικής πάστας. Θεωρώ πως είναι έξοχος στη στρατηγική. Ο τρόπος που αντιδρά κατά τη διάρκεια ενός αγώνα είναι εκπληκτικός. Τον συμπεριλαμβάνω μεταξύ των καλύτερων που έχω δει στην Ευρωλίγκα. Όσον αφορά όμως την προσέγγιση των παικτών, δεν νιώθω τόσο σίγουρος. Δεν είχα καλή επικοινωνία μαζί του, αλλά έτσι είναι τα πράγματα. Δεν μπορείς να είσαι καλός με όλους. Φυσικά όμως δεν έχω κάτι εναντίον του».

Τον έστειλαν στην Ελβετία οι Αγγελόπουλοι

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλοι, οι οποίοι είχαν ανέκαθεν αδυναμία στον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, προσπάθησαν να τον βοηθήσουν. Θα λέγαμε πως από ένα σημείο και μετά του έσωσαν την καριέρα. Τον έστειλαν σε ειδικό πρόγραμμα αδυνατίσματος στην Ελβετία, με τον αθλητή να προσπαθεί να βρει τη φόρμα του. Είναι χαρακτηριστικό πως έχασε σχεδόν ολόκληρη τη σεζόν 2007-08, καταφέρνοντας στη συνέχεια να επιστρέψει. Η έλευση του Παναγιώτη Γιαννάκη στην τεχνική ηγεσία της ομάδας του Ολυμπιακού, ένας άνθρωπος που καταλάβαινε και ήξερε καλά τον Έλληνα σέντερ, ήταν σημαντική για εκείνον. Βλέπετε, με τον Πίνι Γκέρσον το γυαλί είχε ραγίσει.

Τη σεζόν 2008-09 αγωνίστηκε σε 13 ματς, έχοντας 8 λεπτά μέσον όρο, με 4,4 πόντους και 1,8 ριμπάουντ. Είχε ελαφρώς βελτιώσει τη σωματική του κατάσταση, αλλά και πάλι -τόσο από θέμα φυσικής όσο και αγωνιστικής κατάστασης- δεν ήταν αυτός που θα ήθελε. Παράλληλα, είχε μπροστά του και δύο ποιοτικούς ψηλούς, όπως τους Νίκολα Βούιτσιτς και Γιάννη Μπουρούση. Το καλοκαίρι του 2009 έχει αρχίσει να παίρνει και πάλι τα πάνω του. Συμμετείχε ενεργά στο χάλκινο μετάλλιο της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ, ενώ παράλληλα έμπαινε και στην τελευταία χρονιά του στον Ολυμπιακό, καθώς το συμβόλαιό του έληγε το καλοκαίρι. Ήταν η τελευταία του ευκαιρία.

Τη σεζόν 2009-10 ο Έλληνας σέντερ θα επιστρέψει στις εξαιρετικές εμφανίσεις και θα βρει ξανά τον καλό του εαυτό. Έπαιξε σε 19 ματς Ευρωλίγκας, ξεκινώντας βασικός στα 18 από αυτά, ολοκληρώνοντας τη σεζόν έχοντας 7,2 πόντους (61,4% δίποντα) και 2,5 ριμπάουντ. Σε ένα πανάκριβο ρόστερ μάλιστα, καθώς οι Αγγελόπουλοι είχαν φέρει ήδη τους Τζος Τσίλντρες, Λίνας Κλέιζα, Νίκολα Βούιτσιτς και Θοδωρή Παπαλουκά, ενώ στην ομάδα αναδυόταν και το «άστρο» του Μίλος Τεόντοσιτς. Οι Πειραιώτες έκαναν καταπληκτική σεζόν φτάνοντας έως και τον τελικό του φάιναλ φορ, αλλά εκεί έχασαν το τρόπαιο από την Μπαρτσελόνα στο Παρίσι. Ο «Σόφο» ήταν καλός στο τουρνουά, το οποίο και ολοκλήρωσε με 8,5 πόντους και 2,5 ριμπάουντ.

Το όνειρο του ΝΒΑ που... ναυάγησε

Το καλοκαίρι του 2010, με τους Λος Άντζελες Κλίπερς να έχουν δείξει ζεστό ενδιαφέρον για τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, οι δύο πλευρές χώρισαν φιλικά. Ο παίκτης ενημέρωσε τους Πειραιώτες πως θα ήθελε να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ στα 25 του χρόνια, ενώ και ο Ολυμπιακός είχε τις αμφιβολίες του για να του ανανεώσει το συμβόλαιο. Οι Αγγελόπουλοι, πάντως, του ευχήθηκαν καλή τύχη, ελπίζοντας πως θα καταφέρει να βρει ρόλο και θέση στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Άλλωστε, ανέκαθεν για εκεί προοριζόταν. Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης ταξίδεψε στις ΗΠΑ, έλαβε μέρος στα καλοκαιρινά τουρνουά, είχε την αίσθηση πως θα παίξει στο ΝΒΑ, αλλά παρά το γεγονός πως ο τότε GM της ομάδας, Νιλ Όλσι, έκανε καλά σχόλια για εκείνον, για διάφορους λόγους οι Κλίπερς στο τέλος δεν του έδωσαν συμβόλαιο! Ο «Σόφο» έμεινε ξεκρέμαστος...

Η πόρτα του Ολυμπιακού, βέβαια, είχε πλέον κλείσει. Οι «ερυθρόλευκοι» ζούσαν στον αστερισμό της μεταγραφής του Βασίλη Σπανούλη, ενώ στη θέση του σέντερ είχαν αποφασίσει πως θα πορεύονταν με τους Γιάννη Μπουρούση, Ράσο Νεστέροβιτς, Aνδρέα Γλυνιαδάκη και Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Το ρόστερ ήταν πλέον γεμάτο από ψηλούς. Ακολούθως ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης συνέχισε την καριέρα του στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, έκανε και ένα μονοετές πέρασμα από τον Παναθηναϊκό (2012-13), γεγονός που ενόχλησε τους Πειραιώτες, αλλά περασμένα ξεχασμένα. Στη συνέχεια, το 2014, κατέκτησε για πρώτη φορά την Ευρωλίγκα με τους Ισραηλινούς, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο, με τον «Σόφο» να βρίσκει στο Τελ Αβίβ την... Ιθάκη του.

«Δεν μετανιώνω για τίποτα»

Πλέον, στα 35 του χρόνια, είναι έτοιμος να αποσυρθεί από την αγωνιστική δράση και στον Ολυμπιακό θα έχουν πάντα να λένε, όπως και ο ίδιος ο αθλητής, για το πώς θα εξελισσόταν η καριέρα του αν παρουσιαζόταν πιο ώριμος στο μεγάλο λιμάνι εκείνα τα χρόνια: «Όταν είσαι σε μια κατάσταση που ξέρεις το αποτέλεσμα, ξέρεις τι θα μπορούσες να έχεις κάνει καλύτερα. Πιστεύω πως θα μπορούσα να έχω κάνει όντως περισσότερα στην καριέρα μου, αλλά είμαι σίγουρος ότι όλα γίνονται για κάποιον λόγο και είμαι ευλογημένος που ήμουν μέρος σπουδαίων ομάδων και συνάντησα υπέροχους ανθρώπους. Είχα μια φοβερή καριέρα. Τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί χειρότερα, αλλά έζησα δυνατές, πετυχημένες και καλές στιγμές, είτε σε συλλογικό επίπεδο είτε με την εθνική μας ομάδα. Πολλοί το καταλαβαίνουν και είμαι χαρούμενος με τα παιχνίδια που έπαιξα και κέρδισα αλλά και τους ανθρώπους που γνώρισα. Ήταν ωραία και δεν μετανιώνω για τίποτα» δήλωσε.