Ο «εκτελεστής» Χάρισον, τα τρίποντα, τα λάθη και το «θηρίο» Μάρτιν

O Άαρον Χάρισον που βρήκε ψυχολογία στην επίθεση, τα τρίποντα, ο τομέας των ασίστ και το «θηρίο» Χασάν Μάρτιν. 

Ο «εκτελεστής» Χάρισον, τα τρίποντα, τα λάθη και το «θηρίο» Μάρτιν

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανέμενε την αγωνιστική ανάταση του Άαρον Χάρισον. Και κυρίως το επιθετικό ξέσπασμα του Αμερικανού γκαρντ, ο οποίος στις προηγούμενες αναμετρήσεις είχε κινηθεί σε... ρηχά νερά. Στο πρώτο ματς κόντρα στην Άλμπα έδειξε το πραγματικό του αγωνιστικό πρόσωπο, καθώς νωρίτερα έδειχνε διστακτικός. Αυτή τη φορά, όμως, πήρε πρωτοβουλίες, ήταν περισσότερο αποφασιστικός και βρήκε ρυθμό στην επίθεση.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέτρησε 14 πόντους με 4/6 τρίποντα, δείγμα της εκτελεστικής του δεινότητας από την περιφέρεια. Είναι σκόρερ, είναι αρκετά καλός σουτέρ και μπορεί να δώσει μεγάλη επιθετική ώθηση στον Ολυμπιακό. Πρέπει, όμως, να προσαρμοστεί. Ας μη ξεχνάμε πως στη Γαλατασαράι ναι μεν έκανε πράγματα και θαύματα, αλλά τώρα είναι στον Ολυμπιακό. Έχει ποιοτικότερους συμπαίκτες και φυσικά ισχυρότερους αντιπάλους, επιπέδου EuroLeague.

Ο Ολυμπιακός μέτρησε 23 τελικές πάσες κόντρα στην Άλμπα και το γεγονός αναμφίβολα χαροποίησε τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Είναι το ιδανικό να τελειώνει η ομάδα του Πειραιά τις αναμετρήσεις της έχοντας +20 ασίστ σε κάθε ματς. Δείγμα του ομαδικού μπάσκετ, της διάθεσης για κυκλοφορία της μπάλας, αλλά και των συνεργασιών μέσα στο παρκέ. Και κάτι σημαντικό. Σε αυτό το κομμάτι είχαν συνεισφορά οι 10 από τους 12 παίκτες που αγωνίστηκαν. Δείγμα πως όλοι συνεισφέρουν στον τομέα της δημιουργίας.

Βέβαια, δεν μπορούμε να πούμε για εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, όταν οι Πειραιώτες ολοκληρώνουν το παιχνίδι τους έχοντας 25 (!) λάθη. Ήταν πάρα πολλά. Με τον Κώστα Σλούκα να κάνει τα περισσότερα από αυτά. Υπήρχαν στιγμές που γινόντουσαν κακές πάσες, λανθασμένες εκτιμήσεις, υπερβολικές προσπάθειες, παράτολμες ενέργειες, ενώ υπήρξε και ασυνεννοησία σε αρκετές φάσεις. Προσπαθεί η ομάδα να κυκλοφορήσει τη μπάλα, να δράσει ομαδικά, αλλά για βρει ρυθμό και αυτοματισμούς θέλει και χρόνο.

Για ακόμη μία φορά , ο Ολυμπιακός σούταρε με καλά ποσοστά από την περιφέρεια και βγήκε νικητής. Δείγμα της σημασίας που έχει στο σύγχρονο μπάσκετ να σουτάρει μία ομάδα καλά πίσω από τα 6.75 μέτρα. Οι "ερυθρόλευκοι" τέλειωσαν το ματς έχοντας 52% από την περιφέρεια με 10/19 τρίποντα. Κάθε φορά που έβρισκαν στόχο από απόσταση, έβρισκαν ρυθμό και έπαιρναν διαφορά ασφαλείας στο σκορ.

Ο Χασάν Μάρτιν έκανε λάθη, αλλά η ουσία είναι πως κάθε φορά τον αισθάνεται η αντίπαλη άμυνα. Γεμάτη εμφάνιση από τον Αμερικανό σέντερ στο πρώτο ματς κόντρα στην Άλμπα, συνεισφέροντας ενεργά και στις δύο πλευρές του παρκέ. Υστερεί ελαφρώς σε ύψος, αλλά είναι «θηρίο». Τελειώνει τις φάσεις ακόμη και όταν βλέπει «κυκλοφοριακό» μέσα στη ρακέτα, μάχεται για κάθε ριμπάουντ και πηγαίνει σε κάθε ευκαιρία για μπλοκ.

Το «σόου» του Χάρισον στη νίκη του Ολυμπιακού επί της Άλμπα στο Βερολίνο (vid)