Το κόλπο γκρόσο του Σφαιρόπουλου

Το κόλπο γκρόσο του Σφαιρόπουλου

Aπολαύσαμε ένα εξαιρετικό παιχνίδι στο οποίο ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει μια μεγάλη νίκη μέσα στο σπίτι του Παναθηναικού, νίκη πολύ σημαντική και βαθμολογικά αλλά και στο κομμάτι του ηθικού και της ψυχολογίας αφού ο Ολυμπιακός προερχότανε από συνεχόμενες ήττες από τον μεγάλο αντίπαλο του και έψαχνε μια μεγάλη νίκη απέναντί του.

Η νίκη ήρθε στην παράταση όμως νομίζω ότι ήταν δίκαιη επιβράβευση για τον Ολυμπιακό που στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ήταν καλύτερος και κρατούσε σταθερά ένα προβάδισμα στο σκορ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το παιχνίδι ξεκίνησε πολύ νευρικά , με τις δύο ομάδες να παρουσιάζονται πολύ άστοχες. Τακτικά και οι δύο ομάδες αμυντικά είχαν το ίδιο πλάνο , δηλαδή να παίζουν σε όλα τα pick n’ roll με αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι θα πήγαινε σε λιγότερη δημιουργία και σε περισσότερη ατομική πρωτοβουλία.

Στην επίθεση οι δυο ομάδες είχαν διαφορετική προσέγγιση αφού ο μεν Ολυμπιακός ακουμπούσε τη μπάλα συνέχεια στο χαμηλό ποστ όταν είχε την υπεροχή ύψους ενώ ο Παναθηναικός προτιμούσε περισσότερο το περιφερειακό παιχνίδι με παιχνίδι ένας εναντίον ενός και με το αγαπημένο του τρίποντο που όμως δεν τον δικαίωνε σε μεγάλο βαθμό σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που έπαιρνε πολλά πράγματα από τους Μακ Λιν, Πρίντεζη και Παπαπέτρου κοντά στο καλάθι.

Το πλάνο του Ολυμπιακού πήγαινε πολύ καλά και πήγε ακόμα καλύτερα όταν στο παιχνίδι μπήκανε ο Ρόμπερτς και ο Τιγί. Ο πρώτος με 3/3 τρίποντα και 1/1 δίποντο και ο δεύτερος με την εξαιρετική του άμυνα και την εξαιρετική του συμμετοχή στα ρημπάουντ, αμυντικά και επιθετικά κάνανε τη διαφορά και δώσανε στον Ολυμπιακό ένα προβάδισμα 9 πόντων στο ημίχρονο.

Στο ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε το παιχνίδι και στο τρίτο δεκάλεπτο με τον Ολυμπιακό να κρατάει σταθερά μια διαφορά που πολλές φορές ήταν διψήφια.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Παναθηναικός ήταν βέβαιο ότι θα αντιδράσει και αυτό πράγματι έγινε αφού ο μεν Παναθηναικός ανέβασε την άμυνα του σε όλο το γήπεδο και έγινε πολύ σκληρός αμυντικά εξαναγκάζοντας τον Ολυμπιακό και σε λάθη αλλά και σε πολύ κακές επιθέσεις , επιθέσεις πολύ αργές και κάπως προβλέψιμες. Ταυτόχρονα ο Παναθηναικός άρχισε να ευστοχεί από το τρίποντο και να παίρνει μεγάλα καλάθια και σημαντική δημιουργία από τον Καλάθη. Ρόλο στην ανάκαμψη του Παναθηναικού ίσως να έπαιξε και το τέταρτο φάουλ του Ρόμπερτς και η αναγκαστική αντικατάσταση του. Στη θέση του πέρασε ο Μπόμπι Μπράουν που ήταν λογικός μεν αλλά ολοφάνερα χωρίς ρυθμό και απόλυτη προσαρμογή στο παιχνίδι της ομάδας.

Ο Παναθηναικός κάπως έτσι κατάφερε να ψαλιδίσει τη διαφορά και να καταφέρει να στείλει το παιχνίδι στη παράταση, με πρωταγωνιστές τον Καλάθη και τον Γκιστ, αφού η τελευταία επίθεση της κάθε ομάδας ήταν άστοχη , από πλευράς Ολυμπιακού με ένα χαμένο λέι απ του Σπανούλη και από την πλευρά του Παναθηναικού μια ακόμα κάκιστη επιλογή του Τζέιμς από τις πολλές που είχε μέσα στο παιχνίδι.

Στη παράταση ο Παναθηναικός είχε το προβάδισμα αλλά εκεί που φαινότανε ότι ο Ολυμπιακός θα ήταν ο χαμένος ήρθαν δυο μεγάλες επιθέσεις από τον Ολυμπιακό και μια μεγάλη έμπνευση του κόουτς Σφαιρόπουλου.

Πρώτα όταν ο Παναθηναικός προηγήθηκε 3 πόντους είχαμε ένα μεγάλο γκολ φάουλ από τον Σπανούλη και στη συνέχεια είχαμε ένα μεγάλο τρίποντο του Ρόμπερτς που έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό. Τέλος η έμπνευση του κόουτς Σφαιρόπουλου να βάλει τον Πρίντεζη να μαρκάρει τον Καλάθη στις δύο τελευταίες επιθέσεις του Παναθηναικού ήταν καθοριστικές αφού ο καλύτερος παίκτης του Παναθηναικού ήταν άστοχος και στις δύο ενώ προηγουμένως με αντίπαλο και τον Σπανούλη αλλά και τον Ρόμπερτς είχε πάρει φωτιά.

Τελειώνοντας μου έκαναν προσωπικά εντύπωση δύο πράγματα στον Παναθηναικό. Πρώτο είναι η επιμονή του κόουτς Πασκουάλ στον Τζέιμς που ήταν στα όρια του καταστροφικού ο τρόπος του παιχνιδιού του με ταυτόχρονο παροπλισμό του Παππά που για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι , παρόντος του Τζέιμς , παίζει σε 45 λεπτά παιχνιδιού λίγο πάνω από τα λεπτά.

Δεύτερον είναι η επιλογή του κόουτς Πασκουάλ να μην κάνει φάουλ στην τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού νωρίς και να το κάνει 4 μόλις δευτερόλεπτα πριν το τέλος του παιχνιδιού.

Αυτή ήταν η δική μας ματιά σε αυτό το μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα σε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες που δίνει ένα σαφές προβάδισμα στον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας για τα πλέι οφ και μάλιστα πολύ πιθανό πλέον είναι να κατακτήσει μια θέση μεταξύ 2 και 3.

Αντίθετα ο Παναθηναικός μπαίνει σε περιπέτειες για το πλεονέκτημα έδρας και αν δεν αλλάξει την εικόνα του ίσως να μπει σε ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες…..

Πριν τελειώσουμε να παραθέσουμε και δυο αριθμούς που κατά τη γνώμη μου έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην έκβαση του παιχνιδιού: Ρημπάουντ : Παναθηναικός 32, Ολυμπιακός 46. Βολές: Παναθηναικός: 18/32…….

Αυτά για το σημερινό παιχνίδι και το ραντεβού μας ανανεώνεται για την επόμενη εβδομάδα……