Σεζόν ευθύνης για Σλούκα

Ο Κώστας Σλούκας είναι ο νέος σούπερ σταρ του Ολυμπιακού, τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν πάνω του, θα έχει αυξημένη πίεση, θα συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα, αλλά αυτή είναι η μοίρα των μεγάλων παικτών. Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Σεζόν ευθύνης για Σλούκα

Με την απόκτηση του Κώστα Σλούκα η ΚΑΕ Ολυμπιακός προχώρησε σε μία από τις πέντε κορυφαίες μεταγραφικές κινήσεις στην Ευρωλίγκα. Μαζί με τις δύο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που πήρε τους Νίκολα Μιλουτίνοβ (Ολυμπιακό) και Τόρνικε Σενγκέλια (Μπασκόνια), την κίνηση της Μπαρτσελόνα με τον Νικ Καλάθη (Παναθηναϊκός), συν την έλευση του Μάλκολμ Ντιλέινι (Μπαρτσελόνα) στην Αρμάνι Μιλάνο.

Μία κίνηση ουσίας, αλλά εντυπωσιασμού από τους αδερφούς Αγγελόπουλους, οι οποίοι τήρησαν την υπόσχεσή τους στον προπονητή Γιώργο Μπαρτζώκα πως θα ενισχύσουν το ρόστερ της ομάδας με έναν πρωτοκλασάτο γκαρντ. Αυτή είναι ξεκάθαρα η πιο κομβική θέση στο σύγχρονο μπάσκετ. Και ο Έλληνας διεθνής είναι!

Το 2019 αναδείχθηκε μέλος της κορυφαίας πεντάδας της Ευρωλίγκας, έχοντας πραγματοποιήσει εξαιρετική σεζόν (11,8 πόντοι, 58% δίποντα, 44,9% τρίποντα, 93,4% βολές, 4,8 ασίστ, 2,2 ριμπάουντ), όντας από τους πρωταγωνιστές της Φενέρμπαχτσε. Και στη σεζόν, όμως, που πέρασε και δεν ολοκληρώθηκε ήταν εκ των ηγετών της τουρκικής ομάδας, συνεχίζοντας τις υψηλές πτήσεις: 11,6 πόντοι, 48,2% δίποντα, 42,2% τρίποντα, 93,8% βολές, 6,1 ασίστ και 2,8 ριμπάουντ.

Ανήκει στην ελίτ της Ευρώπης

Ένας παίκτης που... άνοιξε τα φτερά του μόλις μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στους τίτλους και στις διακρίσεις της Φενέρ. Δούλεψε, βελτιώθηκε, εξελίχθηκε (τόσο αγωνιστικά όσο και σωματικά, αλλά και πνευματικά θα λέγαμε) και σε καμία περίπτωση δεν έμεινε στάσιμος, όπως άλλοι συνομήλικοι αθλητές από τη γενιά του.

Πλέον, λογίζεται ως ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες της Ευρωλίγκας, ανήκει στην ελίτ και βρίσκεται στην κορύφωση της αγωνιστικής εκτόξευσής του, έχοντας κάνει επίδειξη της ηγετικής ικανότητάς του. Ένας παίκτης που ποτέ δεν φοβήθηκε (ακόμη και όταν ήταν στον Ολυμπιακό στα πρώτα του χρόνια) να πάρει πρωτοβουλία σε κρίσιμες στιγμές, όταν η μπάλα... έκαιγε. Κανείς ποτέ δεναμφισβήτησε το τσαγανό του, αλλά και το αγωνιστικό θράσος του.

Χρονιά-πρόκληση για τον Σλούκα

Πλέον, αφού ολοκληρώθηκε το μεταγραφικό σίριαλ και ο Κώστας Σλούκας είναι οριστικά παίκτης του Ολυμπιακού για τα επόμενα τρία χρόνια, έρχεται για εκείνον μία σεζόν ευθύνης. Θα έχει τον ρόλο που ήθελε και αξίζει να έχει. Εκείνον του βασικού πλέι μέικερ της ομάδας, του ηγέτη, του μπροστάρη, του καθοδηγητή. Προφανώς αυτό δεν σημαίνει πως θα επισκιάσει τους (φίλους και συμπαίκτες του) Γιώργο Πρίντεζη, Κώστα Παπανικολάου και Βασίλη Σπανούλη, αλλά το σίγουρο είναι πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα ποντάρει αρκετά πράγματα πάνω του.

Θα είναι ο εγκέφαλος της ομάδας μέσα στο γήπεδο, η μπάλα θα περνά συνέχεια από τα χέρια του, θα είναι πενταδάτος, θα έχει γεμάτο χρόνο συμμετοχής και θα κληθεί να κάνει τη διαφορά στα δύσκολα, όπως και το να πάρει καθοριστικές αποφάσεις. Θα είναι μία σεζόν-πρόκληση για τον 30χρονο Έλληνα διεθνή γκαρντ, ώστε να αποδείξει πως μπορεί να ηγηθεί και στον Ολυμπιακό. Αυτό άλλωστε ήταν και είναι το πεπρωμένο του. Για’ αυτές τις αθλητικές στιγμές και ευθύνες ζει και αναπνέει.

Η μοίρα των μεγάλων παικτών

Τα φώτα, τώρα, θα πέσουν πάνω του. Ο φίλαθλος κόσμος θα παρακολουθεί με λεπτομέρεια την κάθε κίνησή του στο παρκέ. Θα τσεκάρει τα στατιστικά του, θα σχολιάζει την απόδοσή του και θα κρίνεται σε κάθε ματς. Θα αναμένει από εκείνον κάθε φορά να κάνει τη διαφορά στα δύσκολα.

Αυτή, όμως, είναι η μοίρα των μεγάλων παικτών, αυτό βίωσε και βιώνει ο Βασίλης Σπανούλης από το 2010 που φόρεσε τα ερυθρόλευκα. Ο Σλούκας, πλέον, θα είναι ο νέος σούπερ σταρ της ομάδας και όχι ο « μικρός Κωστάκης» της πρώτης εποχής (2008-2015). Θα έχει αυξημένη πίεση, περισσότερες ευθύνες και αρμοδιότητες, αλλά ξέρει άριστα σε ποια ομάδα ήρθε, όπως και τις απαιτήσεις του νέου ρόλου του. Και αυτό είναι που τον εξιτάρει!