Ολυμπιακός: Οι πέντε «αποστολές» του Μπαρτζώκα στη νέα εποχή

Η σωστή διαχείριση στους Σπανούλη και Πρίντεζη, το κίνητρο των νέων παικτών, το πεπρωμένο του Σλούκα, η πρόκληση του Βεζένκοφ και το κεφάλαιο Χαραλαμπόπουλος. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.

Ολυμπιακός: Οι πέντε «αποστολές» του Μπαρτζώκα στη νέα εποχή

O Γιώργος Μπαρτζώκας έχει μεγάλο σεβασμό και εκτίμηση τόσο στις αγωνιστικές δυνατότητες του Βασίλη Σπανούλη όσο και του Γιώργου Πρίντεζη. Αποτελούν τη ζωντανή ιστορία της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού και ήθελε να τους έχει μαζί του σε αυτή τη νέα προσπάθεια που γίνεται φέτος.

Αποτελούν τους δύο ακρογωνιαίους λίθους των «ερυθρολεύκων» τα τελευταία χρόνια, αλλά στη σεζόν που έρχεται ένας από τους στόχους του Έλληνα κόουτς είναι και η ομάδα να αρχίσει να απογαλακτίζεται από εκείνους. Δεν γίνεται οι Πειραιώτες να συνεχίσουν να... ζουν και να πεθαίνουν από την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται οι «Διόσκουροι», με τον έναν στα 35 και τον δεύτερο τον άλλο μήνα να κλείνει τα 38.

Σωστή διαχείριση ώστε να μείνουν φρέσκοι μέχρι... τέλους!

Χωρίς Σπανούλη και Πρίντεζη με Κόροιβο

Για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις, προφανώς και ο ρόλος τους στην ομάδα της νέας σεζόν θα είναι ενεργός και πρωταγωνιστικός, αλλά αναμφίβολα δεν πρόκειται να παίζουν για 25 και 30 λεπτά σε κάθε ματς.

Ο Βασίλης Σπανούλης πέρσι στην Ευρωλίγκα είχε μέσον όρο 24 λεπτά (11,3 πόντοι, 58,1% δίποντα, 28,6% τρίποντα, 80,7% βολές, 4,6 ασίστ, 1,2 ριμπάουντ, 0,4 κλέψιμο) και ο Γιώργος Πρίντεζης 25 (11,8 πόντοι, 55,4% δίποντα, 37,1% τρίποντα, 69% βολές, 4,3 ριμπάουντ, 1,5 ασίστ, 0,4 κλέψιμο). Άλλωστε, ένα από τα ζητούμενα είναι να υπάρξει και μία σωστή διαχείριση όσον αφορά τον χρόνο παρουσίας τους στο παρκέ, ώστε να διατηρηθούν φρέσκοι και σε καλή κατάσταση, από την αρχή έως και το τέλος της σεζόν.

Μάρτιν, Χάρισον, Ζαν-Σαρλ... όπως Μακ Κίσικ - Έλις

Ολυμπιακός 2020-2021: Ρόστερ για υψηλές πτήσεις

Για να γίνει αυτό πράξη, όμως, θα πρέπει και οι παίκτες που αποκτήθηκαν ή που υπάρχουν ήδη στο ρόστερ να δείξουν έτοιμοι πως μπορούν να μπουν στα... παπούτσια τους. Πως έχουν τις δυνατότητες να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, να ηγηθούν και να κάνουν τη διαφορά. Όπως μας έλεγε κάποτε άνθρωπος από το «ερυθρόλευκο» περιβάλλον, «όταν έχεις ξένους κομπάρσους, που δεν... τραβάνε, ο Σπανούλης θα παίζει για 30 λεπτά μέχρι τα... 40 του. Έτσι και αλλιώς καλύτερα παίζει από εκείνους».

Φέτος, λοιπόν, με τα δεδομένα του μπάτζετ που είχε η ομάδα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας στελέχωσε το ρόστερ του με φιλόδοξους ξένους που έδειξαν εξαιρετικά στοιχεία σε επίπεδο EuroCup, δείχνοντας έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουν στο κορυφαίο επίπεδο. Είδατε πέρσι το κίνητρο και τη «δίψα» που είχαν οι Οκτάβιους Έλις και Σακίλ Μακ Κίσικ, το ίδιο ισχύει και για τους Χασάν Μάρτιν, Άαρον Χάρισον και Λιβιό Ζαν-Σαρλ.

Το πεπρωμένο του Σλούκα, η σκυτάλη από τον Σπανούλη

Ολυμπιακός και Σλούκας: Εδώ αξίζει η υπέρβαση

Και φυσικά, η ομάδα είχε τεράστια ανάγκη από τουλάχιστον έναν γκαρντ πρωταγωνιστή, υψηλού επιπέδου, από την ελίτ της Ευρωλίγκας, με έφεση σε σκορ και δημιουργία, ο οποίος θα μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας. Και τον βρήκε ο Ολυμπιακός στο πρόσωπο του Κώστα Σλούκα! Η καλύτερη δυνατή επιλογή.

Παίκτης που είναι Έλληνας, με ένδοξο παρελθόν στην ομάδα, ο οποίος γνωρίζει την ψυχοσύνθεση του συλλόγου, τον προπονητή και φυσικά τους συμπαίκτες με τους οποίους συνεργάστηκε με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια. Ένας γκαρντ που δούλεψε, βελτιώθηκε και εξελίχθηκε, αποτελώντας πλέον έναν από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες στην Ευρώπη. Στο σύγχρονο μπάσκετ, άλλωστε, οι γκαρντ είναι που κάνουν τη διαφορά. Και ο 30χρονος διεθνής πλέι μέικερ έχει αρκετά στοιχεία ώστε σιγά σιγά να πάρει τη σκυτάλη από τον Βασίλη Σπανούλη και να γίνει ο επόμενος ηγέτης των «ερυθρολεύκων». Αυτό άλλωστε ήταν και είναι το πεπρωμένο του.

Η πρόκληση του Βεζένκοφ

Μπαρτζώκας: «Ελπίζουμε να μείνει ο Βεζένκοφ στον Ολυμπιακό»

Πρέπει, όμως, να κάνει και το βήμα μπροστά στη θέση «4» ο Σάσα Βεζένκοφ. Μπράβο στο παιδί που έμεινε, που πήρε την υπόθεση πάνω του, δείχνοντας το πόσο ήθελε να συνεχίσει στον Ολυμπιακό. Επιβάλλεται, όμως, και εκείνος να γίνει καλύτερος, δείχνοντας πως μπορεί να εξελιχθεί στον βασικό πάουερ φόργουορντ των «ερυθρολεύκων», παίρνοντας σιγά σιγά τη σκυτάλη από τον Γιώργο Πρίντεζη.

Έδειξε πέρσι σημάδια βελτίωσης, είναι ένας σύγχρονος πάουερ φόργουορντ, με καλό σουτ από την περιφέρεια, αλλά αναμφισβήτητα έχει το ταλέντο να τα πάει ακόμη καλύτερα. Να είστε σίγουροι πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας πιστεύει σε εκείνον, θα του δώσει ευκαιρίες, όπως και θα επιχειρήσει να τον καθιερώσει στη βασική πεντάδα της ομάδας. Αρκεί να αποδείξει πως μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Έχει το πλεονέκτημα πως θα συνεργάζεται με το κορυφαίο «4άρι» της δεκαετίας στην Ευρωλίγκα, ο οποίος να είστε σίγουροι πως θα είναι ο πρώτος που θα χαρεί στην ομάδα αν τον δει πως μπορεί να μπει στα... παπούτσια του.

Κεφάλαιο «Χαραλαμπόπουλος»

Ολυμπιακός: To στοίχημα με Χαραλαμπόπουλο

Υπάρχει φυσικά και το κεφάλαιο «Βασίλης Χαραλαμπόπουλος». Μπροστά του προφανώς θα υπάρχουν οι Κώστας Παπανικολάου και Σακίλ Μακ Κίσικ, οι οποίοι βρίσκονται σε καλή και παραγωγική ηλικία. Σε πρώτη φάση, όμως, ο 23χρονος φόργουορντ θα κληθεί να δείξει πως μπορεί να αποτελέσει τουλάχιστον μία αξιόπιστη λύση ερχόμενος από τον πάγκο. Χ

αρακτηρίστηκε ο επόμενος μεγάλος Έλληνας μπασκετμπολίστας, προικισμένος παίκτης, αλλά στην πορεία, είτε από δικά του λάθη είτε εξαιτίας τραυματισμών, είχε καθοδική πορεία. Οι Πειραιώτες, όμως, του έδωσαν... σανίδα σωτηρίας, αλλά και την ευκαιρία να αναδείξει το ταλέντο του. Είναι μόλις 23 ετών και έχει όλο το μέλλον μπροστά του, ώστε σε βάθος χρόνου να γίνει πρωταγωνιστής. Ένα παιδί που ποτέ δεν έκρυψε πως από μικρός ήταν φίλαθλος του Ολυμπιακού. Πλέον, ζει και το όνειρό του, αγωνιζόμενος με την ομάδα της καρδιάς του.