Σπανούλης: Δέκα χρόνια στον Ολυμπιακό ο «Βασίλης με το 7»

Μία δεκαετία συμπληρώθηκε από τη μεταγραφή του... αιώνα, όταν οι Αγγελόπουλοι έφεραν στον Ολυμπιακό τον Βασίλη Σπανούλη, αλλάζοντας τον ρουν της Ιστορίας στο ελληνικό μπάσκετ.

Σπανούλης: Δέκα χρόνια στον Ολυμπιακό ο «Βασίλης με το 7»

Την 11η Ιουλίου του 2010 οι «ερυθρόλευκοι» ανακοίνωσαν μία από τις σημαντικότερες μεταγραφικές κινήσεις στην Ιστορία όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

«Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Βασίλη Σπανούλη. Ο διεθνής γκαρντ θα είναι παίκτης της ομάδας μας για τα επόμενα τρία χρόνια». Κάπως έτσι ξεκίνησε η λαμπρή ιστορία του Λαρισαίου γκαρντ στους Πειραιώτες, στον σύλλογο που ταίριαξε στον χαρακτήρα αλλά και στην ιδιοσυγκρασία του, όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει σε συνέντευξή του.

Το ρεπορτάζ της εποχής ανέφερε πως οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλοι έδωσαν 2.400.000 ευρώ (!) ετησίως στον παίκτη για να τον πείσουν να κάνει το μεγάλο βήμα, περνώντας από τους «πράσινους» στους «κόκκινους». Το θέμα, όμως, δεν ήταν τόσο οικονομικό όσο αγωνιστικό. Όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, ξέρουν πως ο Βασίλης Σπανούλης ήταν δυσαρεστημένος με ορισμένα θέματα στον Παναθηναϊκό. Για εκείνον ο κύκλος είχε κλείσει στο «τριφύλλι» και ο Ολυμπιακός ήταν η μεγάλη πρόκληση που έψαχνε στην καριέρα του. Στις τότε πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης των «ερυθρολεύκων» είχε πει:

«Ήθελα μια αλλαγή στη ζωή μου και ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη επιλογή. Όταν μου έδειξε ο Ολυμπιακός πόσο πολύ με θέλει, μου μπήκε στο μυαλό, αλλά σίγουρα δεν ήταν καθόλου εύκολη αυτή η απόφαση και σίγουρα θα υπάρχουν δυσκολίες. Αλλά δεν φοβάμαι. Ο Ολυμπιακός με προσέγγισε με τον πιο σωστό τρόπο και γι’ αυτό είμαι παίκτης του. Γυρίζω σελίδα στην καριέρα μου και στη ζωή μου κι εύχομαι η μεταγραφή μου να είναι η αρχή για τίτλους της ομάδας μου. Δεν χρειάζεται να πούμε τώρα περισσότερα. Μετά από χρόνια θα μιλήσω και θα μάθουν όλοι τι ακριβώς έγινε».

Η ατυχία στην πρώτη του σεζόν

Ο Βασίλης Σπανούλης ήρθε στον Ολυμπιακό ως ένας σούπερσταρ, αλλά δεν ήταν μόνος του στη σεζόν 2010-11. Υπήρχαν ο σπουδαίος Θοδωρής Παπαλουκάς, ο ανερχόμενος Μίλος Τεόντοσιτς που είχε μόλις βγει MVP της Ευρωλίγκας, ο Γιάννης Μπουρούσης αλλά και ο Ράσο Νεστέροβιτς. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, όμως, του έδωσε τον ρόλο του πρωταγωνιστή, ξεκίνησε αρκετά καλά τη σεζόν, αλλά προς το τέλος στάθηκε άτυχος. Αντιμετώπισε τραυματισμούς, είχε θέμα με τους κοιλιακούς του, με αποτέλεσμα προς το τέλος της αγωνιστικής χρονιάς να μην αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Το 2011 κατάφερε να κατακτήσει ένα Κύπελλο Ελλάδας με τους Πειραιώτες, αλλά η ομάδα έμεινε εκτός φάιναλ φορ, ενώ έχασε και το πρωτάθλημα, αν και είχε σε όλα το πλεονέκτημα έδρας.

Το πείσμα του Σπανούλη, αλλά και η δημιουργία μιας ομάδας γύρω από εκείνον

Σε εκείνο το καλοκαίρι ο Βασίλης Σπανούλης έκανε επέμβαση και πείσμωσε όσο ποτέ άλλοτε στην καριέρα του. Δούλεψε σκληρά, έκανε εντατική αποθεραπεία και επέστρεψε στα παρκέ γερός και δυνατός, για να διαχειριστεί τη νέα μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του. Η ομάδα άλλαξε αγωνιστικό προφίλ και φιλοσοφία. Έριξε δραματικά το μπάτζετ της και ορισμένοι θεώρησαν πως ο Λαρισαίος γκαρντ έκανε λάθος επιλογή με το να έρθει στον Ολυμπιακό. Εκεί, όμως, που όλοι έβλεπαν το «τέλος» εκείνης της ομάδας, ο Έλληνας διεθνής γκαρντ έβλεπε μία νέα αρχή.



Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τον έκανε αρχηγό του Ολυμπιακού και παράλληλα του έδωσε τον ρόλο του ξεκάθαρου ηγέτη ώστε να καθοδηγήσει τους υπόλοιπους. Οι «ερυθρόλευκοι» τότε χτίστηκαν γύρω από εκείνον. Στόχος να υποστηριχθεί το ιδιοφυές παιχνίδι του Βασίλη Σπανούλη. Δίπλα του ο «Διόσκουρος» Γιώργος Πρίντεζης, ο τότε... άσημος Κάιλ Χάινς, ο Πέρο Άντιτς αλλά και τα «παιδαρέλια» Κώστας Σλούκας, Κώστας Παπανικολάου και Βαγγέλης Μάντζαρης. Όλα τα κατάλληλα κομμάτια για να λάμψει το άστρο του Λαρισαίου γκαρντ με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Το 2012 παρέσυρε τους συμπαίκτες του στη χρονιά-όνειρο!

Στα 29 του χρόνια ο Βασίλης Σπανούλης θα πραγματοποιήσει συγκλονιστική σεζόν! Παρά το γεγονός πως η ομάδα στο ξεκίνημα (2011-12) δεν ενέπνεε πως θα κάνει σημαντικά πράγματα, εκείνος την πήρε από το χέρι και της έδωσε την πρόκριση στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκας. Έδειξε τη μεγάλη του έφεση στο σκορ, ήταν ασταμάτητος κάθε φορά που επιχειρούσε μπασίματα μέσα στη ρακέτα, έβαζε μεγάλα σουτ, ενώ εμφάνισε στο παρκέ και τις μεγάλες αρετές του στο δημιουργικό κομμάτι.

Υπήρχαν ματς που τα κέρδιζε σχεδόν μόνος του, ενώ στην πορεία παρέσυρε και τους συμπαίκτες του προς την κορύφωση. Τελείωσε τη σεζόν έχοντας 16,7 πόντους (53,7% δίποντα, 38,6% τρίποντα) και 4 ασίστ στην Ευρωλίγκα, όντας απολαυστικός! Και όταν άρχισαν να παίρνουν και οι συμπαίκτες του τα πάνω τους, στο τέλος ολοκλήρωσαν μία φαντασμαγορική, ιστορική και ονειρική σεζόν. Αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδας, επαναφέροντας τον Ολυμπιακό στην κορυφή με παλικαρίσιο και περήφανο τρόπο, ύστερα από 15 χρόνια. Ο Βασίλης Σπανούλης... μίλησε στο παρκέ και η υπόσχεσή του για τίτλους έγινε πράξη. Σε ατομικό επίπεδο; Βρέθηκε στην κορυφαία πεντάδα της Ευρωλίγκας, ενώ πήρε και το βραβείο του MVP στο φάιναλ φορ.

Το 2013 διέλυσε στον τελικό τη Ρεάλ

Στη σεζόν 2012-13 συνεχίζει να παίζει μπάσκετ πραγματοποιώντας εκπληκτικές εμφανίσεις. Μάλιστα, θα λάβει και το βραβείο του μεγάλου MVP της αγωνιστικής χρονιάς στην Ευρωλίγκα, έχοντας μέσον όρο 14,7 πόντους και 5,5 ασίστ. Θα οδηγήσει τους Πειραιώτες σε ένα ιστορικό επίτευγμα στο Λονδίνο, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» θα αναδειχθούν για δεύτερη σερί σεζόν πρωταθλητές Ευρώπης. Με εκείνον να βάζει και πάλι τη σφραγίδα του στον τελικό. Το 2012 στην Πόλη έδωσε την καθοριστική ασίστ στον Γιώργο Πρίντεζη. Έναν χρόνο αργότερα θα «σκοτώσει» τη Ρεάλ με τα μεγάλα του σουτ. Ευστοχώντας σε πέντε σερί τρίποντα στο δεύτερο ημίχρονο, θα φέρει τα πάνω κάτω. Με 22 πόντους και 4 ασίστ, θα διαλύσει την ισπανική ομάδα διατηρώντας τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης.

Η πρώτη ανανέωση έδειξε πως θα έμενε για πάντα!

Το καλοκαίρι του 2013 είναι ο απόλυτος «βασιλιάς» της Ευρώπης, μένει ελεύθερος και τόσο η ΤΣΣΚΑ Μόσχας όσο και η Μπαρτσελόνα δίνουν γη και ύδωρ για να τον κάνουν δικό τους. Σε μία πολύωρη συνάντηση με τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλους, ανακοινώνουν πως θα πορευτούν μαζί για ακόμη τρία χρόνια. Και από τότε, κάθε φορά που συναντιούνται, η συνέχιση της συνεργασίας τους είναι καθαρά τυπικό θέμα. Το ίδιο συνέβη τόσο το 2018 όσο και το 2019, αλλά και φέτος.



Το ρεσιτάλ Σπανούλη στη Μαδρίτη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ το 2015

Το 2015 ο Βασίλης Σπανούλης θα επαναφέρει τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος (με 3-0 νίκες επί του Παναθηναϊκού), ενώ την ίδια χρονιά η ομάδα θα επιστρέψει σε τελικό φάιναλ φορ. Χάνει, όμως, το τρόπαιο από τη Ρεάλ μέσα στη Μαδρίτη, αλλά η ουσία είναι πως οι Πειραιώτες δείχνουν πως έχουν διάρκεια και συνέπεια στις επιτυχίες τους στην Ευρώπη. Για τρίτη φορά θα αναδειχθεί μέλος της καλύτερης πεντάδας στην Ευρωλίγκα με τους Πειραιώτες. Νωρίτερα, στον ημιτελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έκανε ολόκληρη την Ευρώπη να υποκλιθεί στο μεγαλείο του. Αν και ήταν δίχως σκορ έως το 34’, στα τελευταία έξι λεπτά θα δώσει ρεσιτάλ. Ευστοχώντας στο ένα «καυτό» σουτ μετά το άλλο, με 11 σερί πόντους θα επαναφέρει την ομάδα του στον τελικό του φάιναλ φορ.

Όταν «εκτέλεσε» τον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ το 2016

Το 2016 είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στους τελικούς στην Ελλάδα. Με δικά του μεγάλα τρίποντα ο Ολυμπιακός θα νικήσει δύο φορές τον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ, με τους Πειραιώτες να αναδεικνύονται για δεύτερη σερί σεζόν πρωταθλητές στη χώρα μας, ύστερα από 19 χρόνια. Χαϊλάιτ το τελευταίο του σουτ που έκρινε τον τελικό. Το μεγάλο του τρίποντο μπροστά στον Δημήτρη Διαμαντίδη (στο τελευταίο ματς της καριέρας του), με το οποίο έδωσε τον τίτλο στους «ερυθρόλευκους» μέσα στο σπίτι των «πρασίνων».

Το 2017 επανέφερε τον Ολυμπιακό στα φάιναλ φορ

Στη σεζόν 2016-17 ο Βασίλης Σπανούλης είναι αποφασισμένος να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στο φάιναλ φορ. Στα πλέι οφ κόντρα στην Εφές παίρνει... φωτιά. Τελειώνει την προημιτελική σειρά με 17 πόντους (44,7% τρίποντα) και 6 ασίστ μέσον όρο, με τους Πειραιώτες να επιστρέφουν στην τελική φάση της διοργάνωσης. Οι «ερυθρόλευκοι» θα περάσουν την ΤΣΣΚΑ, αλλά θα χάσουν στον τελικό από την οικοδέσποινα Φενέρμπαχτσε. Παρά την πικρία, η ομάδα έβαλε ακόμη ένα ευρωπαϊκό παράσημο στο κοστούμι της, σημειώνοντας ακόμη μία υπέρβαση. Τέσσερις τελικοί φάιναλ φορ μέσα σε έξι χρόνια.

Τα ρεκόρ του Σπανούλη με τον Ολυμπιακό

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο πρώτος σκόρερ και πασέρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Παράλληλα είναι και ο πρώτος σκόρερ στα χρονικά του ελληνικού πρωταθλήματος. Επίσης, είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη αλλά και στις ασίστ και δεύτερος (μετά τον Γιώργο Πρίντεζη) σε συμμετοχές αγώνων στην Ευρώπη με την ερυθρόλευκη φανέλα. Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, επιλέχθηκε από την Ευρωλίγκα ως μέλος της κορυφαίας ομάδας της δεκαετίας στη διοργάνωση και στην ψηφοφορία ήταν μακράν πρώτος, με διαφορά από τους υπόλοιπους!

Ο θρύλος του Θρύλου

Δέκα χρόνια, λοιπόν, συμπληρώθηκαν από την άφιξη του Βασίλη Σπανούλη στο μεγάλο λιμάνι. Ένας από τους σημαντικότερους αθλητές στην Ιστορία του συλλόγου (σε όλα τα αθλήματα), ένας παίκτης παγκόσμιας κλάσης. Ο θρύλος του Θρύλου, ο παίκτης-σύμβολο, ο άνθρωπος που άλλαξε τον ρουν της Ιστορίας της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, ο ηγέτης που την αναγέννησε, ο αρχηγός μιας ομάδας που κέρδισε (και πάλι) την εκτίμηση, τον σεβασμό, την καθολική αναγνώριση αλλά και τη συμπάθεια, από φίλους και εχθρούς, τόσο για το μπάσκετ που έπαιξε όσο και για τα μεγάλα επιτεύγματα εντός παρκέ μέσα στη δεκαετία που μας πέρασε.