Τζάκι Γέμελος: «Τα γόνατά μου δεν ήταν για μπάσκετ, όμως η καρδιά και το μυαλό μου ήταν»

Συγκλονιστική στο «ΦΩΣ» η καλύτερη παίκτρια του Ολυμπιακού στο μπάσκετ, Τζάκι Γέμελος! Δίδαγμα η αθλήτρια του Ολυμπιακού με τα 5 χειρουργεία!

Τζάκι Γέμελος: «Τα γόνατά μου δεν ήταν για μπάσκετ, όμως η καρδιά και το μυαλό μου ήταν»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Είναι γλυκιά, είναι παικτάρα, έχει περάσει μία συγκλονιστική ιστορία και η συνέντευξή της είνα δίδαγμα για τα νέα παιδιά. Η καλύτερη παίκτρια του Ολυμπιακού στο μπάσκετ, Τζάκι Γέμελος. Διαβάστε την. Μιλάει μόνο αγγλικά αλλά η καρδιά της είναι ελληνική. Χιαστούς, μηνίσκους, ξανά χιαστούς, συνέχεια χιαστούς, αλλά το πείσμα της τρομερό.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 29/1/2020

Οι γιατροί σου έλεγαν ότι δεν θα ξαναπαίξεις μπάσκετ;

Ναι, είναι αλήθεια αυτό.

Εσύ το φοβόσουν αυτό;

Υπήρχαν νύχτες και μέρες αμφιβολίας και φόβου αλλά για εμένα ήταν μεγαλύτερο το να μην αφήσω το όνειρό μου να μην γίνει πραγματικότητα.

Πόσες ώρες δούλευες τη μέρα;

Πριν τους τραυματισμούς-ρεκόρ που είχα στη ζωή μου, περνούσα όλη μέρα στο γήπεδο! Με τον πατέρα μου που με δίδασκε. Ήταν βετεράνος του μπάσκετ. Με δίδασκε πάντα να προσπαθώ σκληρά, πάντα προπόνηση- προπόνηση- προπόνηση. Ήταν πάντα γύρω μου. Μεγάλωσα στο γήπεδο μέσα! Με άνδρες παίκτες, βλέποντας άντρες τι κάνουν, πώς παίζουν, πώς κινούνται, πώς σουτάρουν, πώς γυμνάζονται σκληρά. Η ζωή μου ήταν σπίτι- γυμναστήριο- γήπεδο- σπίτι.

Κι έφτασες στο χάι σκουλ να έχες μέσο όρο 39 πόντους;

Ναι. Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ των ΗΠΑ έγραφαν ότι ήμουν η Νο1 παίκτρια μπάσκετ στην Αμερική! Πήρα υποτροφία από το Κονέκτικαν στα 15 μου!

Ρεκόρ πόντων σε ένα ματς που είχες βάλει;

62 πόντους!

Ρεκόρ τριπόντων που έχεις βάλει σε ένα ματς;

9 τρίποντα.

Πόσους σοβαρούς τραυματισμούς είχες μετά;

8! Σύνολο 8, εκ των οποίων οι 5 ήταν με χειρουργείο. Μέχρι και που έσπασα το χέρι μου πριν 2 χρόνια. Το πρόβλημα όμως το μεγάλο ήταν στα γόνατα.

Δεν σκέφτηκες να τα παρατήσεις;

Όχι. Δουλειά και ξανά δουλειά και πάντα εκεί γιατί λατρεύω το μπάσκετ. Στο πέρασμα των χρόνων συνειδητοποίησα ότι η ιστορία μου ήταν παράδειγμα για άλλους αθλητές και το θεώρησα επίτευγμα να μην τα παρατήσω.

Γιατί τόσοι σοβαροί τραυματισμοί σε εσένα; Κακή τύχη ή προβληματικό κορμί;

Αυτήν την ερώτηση την έκανα για πολύ καιρό. Δεν ξέρω το λόγο πραγματικά. Δεν ξέρω αν δεν ήταν κατάλληλες οι φυσιοθεραπείες για παράδειγμα. Ένας γιατρός είπε ότι τα γόνατά μου δεν ήταν φτιαγμένα για μπάσκετ! Όμως η καρδιά μου και το μυαλό μου ήταν φτιαγμένα για το μπάσκετ.

Έχεις τρομερό σουτ. Πόσα σουτ έκανες τη μέρα; Ξέρω ότι ο Σπανούλης έχει ειδικό πρόγραμμα που εκτελεί πιστά όλα τα χρόνια.

Για πολλά χρόνια η ρουτίνα μου ήταν 500 σουτ τη μέρα!

Πόσα δίποντα και πόσα τρίποντα;

Μισά- μισά.

Ποιου ιδέα ήταν αυτό;

Ο μπαμπάς μου είχε διαβάσει ότι το έκανε η Σου Μπερντ, πολύ διάσημη παίκτρια στις ΗΠΑ, είναι θρύλος του αμερικανικού μπάσκετμπολ. Παίζει ακόμα, στα 39 της!

Πες μου κάτι, ο μπαμπάς σου είχε κανένα γιο;

Όχι!

Το φαντάστηκα! Αυτό... φταίει!

(γελάει). Ακριβώς!

Πόσες αδερφές έχεις;

Ήμασταν 3 κορίτσια. Τη μία αδερφή μου την έχασα πριν 7 μήνες.

Από τι;

Από καρκίνο στο στήθος.

Η μαμά σου ζει;

Ναι. Είχε κι εκείνη καρκίνο στο στήθος, αλλά επιβίωσε.

Η άλλη σου αδερφή;

Είναι πολύ καλά και είναι επιτυχημένη γιατρός στην Καλιφόρνια.

Πέρασες νύχτες με κλάματα φαντάζομαι, με τόσους τραυματισμούς.

Πολλές νύχτες με κλάμα. Πέρασα πολύ σκληρές εποχές, με φάσεις κατάθλιψης. Αλλά αγαπώ τόσο πολύ το μπάσκετ που δεν μπορούσα να τα παρατήσω. Σίγουρα κάτι δεν πήγαινε καλά με εμένα και το σώμα μου, αλλά δεν ήθελα να αφήσω το όνειρό μου.

Ποιον είχες είδωλο από τους άντρες παίκτες;

Ήταν και είναι πάντα ένας, ο Μάικλ Τζόρνταν. Ο μόνος παίκτης που τον έβλεπα και συγκινούμουν, ένιωθα ανατριχίλα.

Ο Κόμπι Μπράιαντ ήταν ό,τι πιο κοντινό σε αυτόν;

Πιστεύω ο Λεμπρόν Τζέιμς. Σίγουρα όμως ο Κόμπι Μπράιαντ είναι μέσα στους 6-7 μεγαλύτερους παίκτες που έβγαλε το αμερικανικό μπάσκετ. Είμαι συντετριμμένη με το θάνατό του. Για εμένα ήταν ακόμα πιο σοκαριστικό που σκοτώθηκε μαζί με την κόρη του. Μου ήρθαν στιγμές στη μνήμη μου που πήγαινα με τον πατέρα μου κάθε μέρα για προπόνηση, ήμασταν μαζί στο αμάξι και οδηγούσε πολύ γρήγορα...

Αυτό το καταπληκτικό σουτ που έχεις, είναι ταλέντο πιο πολύ ή δουλειά;

Είναι συνδυασμός και των δύο. Σίγουρα χρειάζεται το ταλέντο. Όμως πέρασα όλη μου τη ζωή μέσα στα γυμναστήρια και στα γήπεδα. Πολλή δουλειά.

Σε ποια πόλη μεγάλωσες;

Στο Στόκτον, είναι έξω από το Σαν Φραντσίσκο.

Οι γονείς σου ήταν γεννημένοι στις ΗΠΑ;

Ναι, και οι δύο. Στην Καλιφόρνια.

Σπανούλη βλέπεις;

Τον ξέρω χρόνια, φέτος έχω την ευκαιρία να τον βλέπω και από κοντά. Απίστευτος παίκτης. Πολύ έξυπνος.

Ξέρεις την ηλικία του;

Πάνω από 35, προς τα 40.

Μπορεί να φτάσεις εσύ να παίζεις σε αυτήν την ηλικία;

Σίγουρα όχι.

Πόσο ακόμα θέλεις να παίζεις;

Πλέον κοιτάω το μέλλον χρόνο με το χρόνο.

Ο προπονητής σου στον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Παντελάκης, μου είπε σε συνέντευξη ότι η σύνδεση που έχεις με το καλάθι είναι καταπληκτική. Αλλά πάνω από όλα ο Ολυμπιακός είναι ομάδα και δεν στηρίζεται σε μία παίκτρια.

Θέλω να πω κάτι για τον κόουτς. Τον θεωρώ τρομερό κόουτς παρά τη νεαρή του ηλικία! Πράγματι το ατού μας είναι ότι είμαστε δεμένη ομάδα, παίζουμε άμυνα, παίζουμε σαν ομάδα. Πέρασα δύσκολα με αυτόν τον προπονητή στις αρχές, φώναζε πολύ, δεν ήμουν συνηθισμένη σε τέτοια, είμαι και 31 χρονών, καταλαβαίνεις... Όμως βρήκαμε κώδικα επικοινωνίας και με έκανε να παίζω καλύτερα. Κάθε φορά που μπαίνω μέσα στο γήπεδο, θέλω να παίζω και για εκείνον! Με κάνει να παίζω πιο καλά και κάνει όλη την ομάδα να παίζει πιο καλά. Ήταν δύσκολο γιατί είμαστε ένα γκρουπ από διαφορετικές παίκτριες αλλά ο κόουτς τα κατάφερε πραγματικά πολύ καλά.

Πώς τη βλέπεις τη ρεβάνς με την τούρκικη ομάδα; Πριν το πρώτο ματς που τη νικήσατε, μου είχε πει ο προπονητής σας ότι ενώ έχει πολύ υψηλό μπάτζετ δεν είναι ομάδα δεμένη όπως εσείς. Και δικαιώθηκε. Τώρα παίζετε στην Τουρκία τη ρεβάνς, τι προβλέπεις;

Νικήσαμε 72-64 αλλά πρέπει να την ξεχάσουμε αυτή τη διαφορά! Στο Eurocup έχουμε δει να ανατρέπονται οι διαφορές των πόντων. Το να πας να παίξεις με υπέρ σου διαφορά μπορεί να αποδειχτεί πονηρό, εις βάρος σου... Πιστεύω ότι έχουμε μεγάλη πιθανότητα να περάσουμε, αν πάμε εκεί για τη νίκη! Πρέπει να πάμε για τη νίκη στην Τουρκία. Σε κανένα σημείο του αγώνα να μην σκεφτόμαστε τη διαφορά των πόντων. Όσο κι αν είναι το σκορ. Στόχος μας πρέπει να είναι μόνο ένας: Η νίκη.

*Σημείωση: Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ΦΩΣ πριν τη ρεβάνς.