Γιώργος Παντελάκης για Ολυμπιακό, EuroCup, Μπαρτζώκα, Γέμελο και Σπανούλη

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού που σαρώνει σε Ελλάδα και Ευρώπη, Γιώργος Παντελάκης στο «ΦΩΣ».

Γιώργος Παντελάκης για Ολυμπιακό, EuroCup, Μπαρτζώκα, Γέμελο και Σπανούλη

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Πρώτη φορά μίλησα με αυτόν τον άνθρωπο και μου έκανε καλή εντύπωση. Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού που σαρώνει σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Γιώργος Παντελάκης, είναι ένας νέος άνθρωπος αλλά με έντονη προσωπικότητα και λέει αλήθειες για τα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 16/1/2020

Καμία συγγένεια με τον παλιό μεγάλο παράγοντα του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ, του Γιώργου Παντελάκη;

Όχι, απλή συνωνυμία είναι.

Θα ρωτάω πράγματα σαν αδαής για να βοηθήσουμε κόσμο που δεν ξέρει πολλά για το γυναικείο μπάσκετ του Ολυμπιακού.

Εντάξει.

Πείτε μου για το Eurocup στο οποίο προκρίθηκε ο Ολυμπιακός στους 16 καλύτερους της διοργάνωσης. Τι διοργάνωση είναι.

Είναι η δεύτερη τη τάξει κατηγορία, μετά την Ευρωλίγκα. Όμως συμμετέχουν πολύ καλές ομάδες από τα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Ποιες είναι οι κορυφαίες δυνάμεις στο ευρωπαϊκό γυναικείο μπάσκετ;

Ισπανικές, ρωσικές, τούρκικες, συν τη Γαλλία που εκεί είναι πολύ ανεπτυγμένο το γυναικείο μπάσκετ.

Στο Eurocup υπάρχει μεγάλο φαβορί;

Θα προσπαθήσουμε να περάσουμε στους 8 και μετά στους 4. Εκεί πλέον έρχονται 4 ομάδες από την Ευρωλίγκα, ο 5ος και ο 6ος από κάθε όμιλο της Ευρωλίγκας, και μαζί με τις 4 καλύτερες του Eurocup φτιάχνεται πάλι μία οκτάδα. Ξεκάθαρο φαβορί δεν υπάρχει. Όμως καταλαβαίνετε ότι αν προκριθούμε στους 4, μετά τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα.

Ο στόχος σας ποιος είναι;

Αρχικά ο στόχος ήταν να φτάσουμε στους 16. Τρώγοντας όμως έρχεται η όρεξη. Το καταφέραμε και μάλιστα το καταφέραμε σχετικά εύκολα. Ξέρουμε ότι η ομάδα μας έχει δυναμική σε διπλούς αγώνες, τα κορίτσια έχουν το χαρακτήρα να διαχειρίζονται έξυπνα τις απαιτήσεις σε διπλά ματς.

Τώρα με ποιον παίζετε;

Με την Ορμάνσπορ την τούρκικη.

Πόσο δυνατή είναι αυτή;

Είναι πανάκριβη ομάδα, με πολύ καλές και ακριβές παίκτριες, αλλά έχει προβλήματα στη χημεία της ως σύνολο. Έχει μια αδυναμία στη συνοχή. Είναι ακριβή ομάδα που δεν παίζει το μπάσκετ που θα έπρεπε.

Πόσες πιθανότητες δίνεις στον Ολυμπιακό να την αποκλείσει;

Αρκετές. Δεν είναι ακατόρθωτο, αλλά αν το κάνουμε θα είναι υπέρβαση.

Πότε είναι το πρώτο ματς και πού; Και πότε το δεύτερο ματς;

Την άλλη Πέμπτη στο ΣΕΦ είναι ο πρώτος αγώνας. Και μετά από μία εβδομάδα πάμε στην Άγκυρα.

Αν περάσετε στους 8, μετά ποιον αντιμετωπίζετε;

Θα παίξουμε με το νικητή από τη μάχη μιας ισπανικής με μία γαλλική ομάδα.

Παλεύονται αυτές;

Είναι κατώτερης δυναμικότητας από την τούρκικη που αντιμετωπίζουμε τώρα!

Δηλαδή δεν αποκλείεται να φτάσετε στους 4.

Δεν αποκλείεται για τον Ολυμπιακό τίποτα.

Επιχειρείται ανανέωση τα τελευταία 2 χρόνια στην ομάδα, έχουν φύγει δυνατά ονόματα.

Ναι, αυτό το ξεκινήσαμε από τη στιγμή που ανέλαβα πρώτος προπονητής στον Ολυμπιακό.

Πείτε ονόματα βαριά που έφυγαν.

Η Μάλτση, η Χατζηνικολάου, η Καλτσίδου, η Χαλιβέρα, η Μπαλτά, τώρα η Σωτηρίου. Η ομάδα βρίσκεται σε ανανέωση, είναι κάτι που έπρεπε να γίνει για να έχει η ομάδα την επόμενη μέρα.

Πόσο χρονών είσαι; Έχω περάσει στον ενικό από τον πληθυντικό.

37.

Από τα 21 είσαι προπονητής. Πώς έγινε αυτό;

Τελείωσα τη Γυμναστική Ακαδημία νωρίς, γυρνώντας στην Αθήνα από τα Τρίκαλα όπου έπαιζα μπάσκετ και έκανα ήδη τον προπονητή σε Ακαδημίες, έπαιξα μπάσκετ στον Έσπερο και ανέλαβα ταυτοχρόνως προπονητής στις Ακαδημίες. Το πρώτο τμήμα μου ήταν κάποια 8χρονα αγόρια η εξέλιξη των οποίων με έκανε να αγαπήσω την προπονητική. Μου έδειξαν το δρόμο ότι αυτό είναι που θέλω να κάνω στη ζωή μου. Ξεκίνησα λοιπόν την επιμόρφωση και τη δουλειά πολύ νέος ως προπονητής. Έχω περάσει από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες στο μπάσκετ ανδρών και γυναικών ως προπονητής, οπότε έχω πλήρη εικόνα του αθλήματος.

Στον Ολυμπιακό που είσαι πρώτος προπονητής, ήσουν χρόνια ως βοηθός.

Ναι, πρώτα στο Ελληνικό και μετά στον Ολυμπιακό, ήμουν για χρόνια βοηθός της Καπογιάννη και μετά του Μίσσα.

Ψάχνοντας για εσένα βρήκα μια παλιότερη δήλωσή σου όπου διέκρινα κάτι σαν απόγνωση για την κατάσταση στις νέες κοπέλες σε ότι αφορά την αθλητικότητά τους στο μπάσκετ... Είναι μόνο το γυναικείο μπάσκετ ή γενικότερα το ελληνικό μπάσκετ πέφτει σταθερά ενώ άλλες χώρες ανεβαίνουν; Βλέπουμε την Εθνική Ανδρών τα τελευταία χρόνια τι κάνει, βλέπουμε και τις μικρές Εθνικές που δεν φέρνουν μετάλλια πια.

Ανοίγεις μεγάλο θέμα.

Θέλω τη γνώμη σου γιατί γνωρίζεις τι γίνεται στις υποδομές.

Στην Ελλάδα περνάμε κρίση αθλητικά και αγωνιστικά σε όλα τα σπορ! Στο γυναικείο μπάσκετ, και γενικά στο μπάσκετ, την περνάμε αυτήν την κρίση ακόμα περισσότερο. Τα νέα κορίτσια υστερούν πολύ σε αθλητικότητα. Όχι σε τεχνική. Στην αθλητικότητα και στην αθλητική νοοτροπία απέχουμε πολύ από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Αυτό πού οφείλεται;

Δεν προπονούνται αρκετά. Οι υποχρεώσεις οι μαθησιακές, τα πολλά φροντιστήρια, πράγματα που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες, ο μη εστιασμένος προγραμματισμός στον αθλητισμό, έχουν διώξει από τη κουλτούρα των νέων τον αθλητισμό στην Ελλάδα. Φαίνεται και από τα άδεια γήπεδα που βλέπουμε στα περισσότερα αθλήματα! Ακόμα και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, παλιά υπήρχε πολύ περισσότερος κόσμος στα γήπεδα. Επιπλέον, έχουμε τρομερό πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις που δεν μας βοηθάνε να βάλουμε περισσότερους νέους και με καλύτερες συνθήκες προπόνησης στα γήπεδα. Αν πας στο εξωτερικό και δεις τι γίνεται, παθαίνεις μελαγχολία.

Πες μου για τις μικρές ηλικίες στο αντρικό μπάσκετ. Υπάρχει πτώση σταθερή.

Ισχύει αυτό, δυστυχώς. Και βλέπω ότι υστερούμε σε βασικά κομμάτια σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο σουτ, στο ένας εναντίον ενός, στη νοοτροπία. Εμείς πλέον έχουμε την κουλτούρα να καταστρέφουμε το παιχνίδι του αντιπάλου, ενώ άλλες χώρες θέλουν να παίξουν το παιχνίδι τους. Είναι κάτι που το κάνουν εδώ από τα μικρά παιδιά ως τους επαγγελματίες.

Μου αρέσει που έχεις άποψη και τη λες.

Τα τελευταία χρόνια άλλες χώρες ανεβαίνουν ή μένουν στο ίδιο επίπεδο, ενώ εμείς πέφτουμε. Λόγου χάρη οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν μεγάλη ανάπτυξη και οι παραδοσιακές δυνάμεις παραμένουν καλές.

Η έλλειψη ανταγωνισμού στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν βλάπτει τον Ολυμπιακό για την Ευρώπη; Πόσες νίκες σερί έχετε φτάσει στο πρωτάθλημα εδώ, 109;

Να σου πω την αλήθεια, δεν ασχολούμαι με το αήττητο και τις 109 σερί νίκες. Ασχολήθηκα μόνο όταν σπάσαμε το ιστορικό ρεκόρ του Αθηναϊκού. Θέλω να ψάχνω την ουσία, και η ουσία είναι να παίζει η ομάδα μου όσο καλύτερα γίνεται και με τη μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση- πράγμα που δεν είναι εύκολο αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Είναι ένα φορτίο για εμάς να παίζουμε σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο δεν μας επιτρέπεται ήττα! Μου αρέσει όμως γιατί φτιάχνει το μέταλλο της ομάδας.

Πες μου για τη Γέμελος. Μου αρέσει αυτή η ομογενής. Μιλάει μόνο αγγλικά μου έχουν πει.

Η Τζάκι είναι μία τρομερή σουτέρ. Αλλά το μεγάλο της ατού είναι η επιθετική της αντίληψη στο ματς και η σύνδεσή της με τη “γραμμή” της ομάδας, την οποία “γραμμή” δίνω εγώ από τον πάγκο ως προπονητής. Έχουμε φτιάξει μια ομάδα που δεν περιμένει από μία παίκτρια να πάρει ένα ματς, έχω πολλές ταλαντούχες παίκτριες που μπορούν να βρεθούν σε μέρα και να κρίνουν έναν αγώνα.

Τη Φασούλα τη θέλουμε;

Πάντα! Είναι πολύ σημαντικό πρότζεκτ για το ελληνικό μπάσκετ, φυσικά τη θέλουμε.

Είναι φανατική Ολυμπιακός.

Το ξέρω, και όποτε έρχεται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, πάει στο γήπεδο να βλέπει τον Ολυμπιακό. Τα πάει εξαιρετικά στο κολλέγιο στις ΗΠΑ, είναι η Ελληνίδα ψηλή στο γυναικείο μπάσκετ για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Ποια είναι η δεύτερη δύναμη μετά τον Ολυμπιακό αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;

Υπάρχουν τρεις ομάδες οι οποίες δεν έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Τα Χανιά, η Ελευθερία Μοσχάτου και ο Παναθηναϊκός.

Πρόβλεψη για τη δεύτερη θέση;

Λίγο παραπάνω αβαντάζ θεωρώ ότι έχουν τα Χανιά.

Γιώργος Μπαρτζώκας; Θα ήθελα ένα σχόλιο.

Εγώ είμαι μεγάλος φαν των Ελλήνων προπονητών, μας κάνουν υπερήφανους με τα έργα τους στην Ευρώπη. Έχουμε φτιάξει τη δική μας σχολή. Βλέπουμε και ο Σφαιρόπουλος τι κάνει στη Μακάμπι. Ο κόουτς Μπαρτζώκας κατέκτησε Ευρωλίγκα και μάλιστα εύκολα.

Μπορεί να κάνει το θαύμα ο Ολυμπιακός και να προλάβει τα πλέι οφ;

Ναι, μπορεί. Θέλει μια νίκη τώρα να αλλάξει η ψυχολογία της ομάδας, και μια ενίσχυση με παίκτες που θα θέλει ο νέος κόουτς. Ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει νίκες εκτός έδρας, μένουν πολλά ματς ακόμα.

Ο Σπανούλης πιστεύεις ότι θα παίξει και του χρόνου;

Μακάρι να παίξει και του χρόνου! Μπορεί σίγουρα να παίξει και του χρόνου. Ζει για το μπάσκετ, προσέχει πιο καλά από κάθε άλλον τον εαυτό του, θεωρώ ότι θα τον έχουμε και τη νέα χρονιά. Δεν έχει την πολυτέλεια το ελληνικό μπάσκετ να χάσει μύθους του ευρωπαϊκού μπάσκετ όπως ο Βασίλης Σπανούλης.

Τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού την στηρίζουν οικονομικά 50%-50% ο Λεριώτης με τον Μαρινάκη;

Το ακριβές ποσοστό δεν το ξέρω, σίγουρα πάντως ο κ. Λεριώτης είναι ο βασικός μας χορηγός και ο κ. Μαρινάκης είναι το στήριγμά μας μαζί με τον Μιχάλη Κουντούρη.

Κάτι ακόμα. Κορίτσια που παίζουν μπάσκετ έρχονται να βλέπουν τους αγώνες σας;

Χαίρομαι που το θίγεις αυτό το θέμα. Απορώ που ενώ στο γυναικείο μπάσκετ τους δίνεται η ευκαιρία να έρχονται να βλέπουν υψηλού επιπέδου ξένες ομάδες στα ευρωπαϊκά ματς του Ολυμπιακού, να βλέπουν άλλες κουλτούρες, δεν έρχονται στις εξέδρες... Τα νέα κορίτσια πώς θα ενθαρρυνθούν να φτάσουν ψηλά στο άθλημα; Δεν θα γίνουν ούτε Σπανούλης, ούτε Πρίντεζης. Σκοπός τους πρέπει να είναι να γίνουν Γέμελος, Νικολοπούλου, Παυλοπούλου, Σταμολάμπρου.