Χατήρα: «”Διαγράψαμε” την κανονική περίοδο, έχουμε… συνηθίσει να επιστρέφουμε από διψήφιες διαφορές»

Οι δηλώσεις της γκαρντ του Αθηναϊκού, Λυδίας Χατήρα μετά τη νίκη επί της Νίκης Λευκάδας

Χατήρα: «”Διαγράψαμε” την κανονική περίοδο, έχουμε… συνηθίσει να επιστρέφουμε από διψήφιες διαφορές»

Ο Αθηναϊκός κέρδισε με 58-70 τη Νίκη Λευκάδος εκτός έδρας, κάνοντας το 1-0 στη μεταξύ τους σειρά για τα play–out και η γκαρντ των Αθηναίων, Λυδία Χατήρα, μίλησε στο EOK WebRadio.

Αναλυτικά είπε:

Για τη νίκη επί της Νίκης Λευκάδος με ανατροπή απ’ το -14: «Όλη τη χρονιά έχουμε γυρίσει αρκετά τέτοια ματς που να είχαμε διαφορά 10-15 πόντων. Έχει γίνει κάτι σαν… συνήθεια. Επειδή την πρώτη μας νίκη την κάναμε χθες (07/04), δε νομίζω πως μπορούμε να πέσουμε τόσο ψυχολογικά όταν βλέπουμε ότι είμαστε πίσω με 10-15 πόντους. Απλά είχαμε πει ότι δεν πρέπει να κοιτάμε τον πίνακα του σκορ, αλλά πρέπει να συγκεντρωθούμε στα μικρά πράγματα και να παίξουμε η μία για την άλλη, ώστε να βγει το ματς και να πάμε για τη νίκη. Είχε να κάνει ξεκάθαρα με το γεγονός ότι πιστεύαμε η μία στην άλλη, οπότε δεν αφήσαμε να μας επηρεάσει όταν βρεθήκαμε πίσω με 14 πόντους».

Για το ότι «έκλεισαν» το ματς με σερί 20-0 στο τελευταίο επτάλεπτο: «Είχαμε βρει πολύ καλό μομέντουμ εκείνη τη στιγμή και βγάλαμε και πολύ ωραίες φάσεις. Δεν έχει να κάνει με την επίθεση, αλλά με την άμυνα, γιατί “σφίξαμε” πάρα πολύ στα τελευταία λεπτά, “κλείσαμε” τις παίκτριες που ήταν καλύτερες επιθετικά σε όλο το ματς, τη Ροντρίγκες και τη Μανίς. Ήταν καθαρά θέμα τακτικής, πρώτα “σφίξαμε” στην άμυνα και η ενέργεια από εκεί μάς βγήκε και στην επίθεση».

Για το πώς διαχειρίστηκαν το 0-20 της κανονικής περιόδου: «Έτσι όπως δουλεύει και το πρωτάθλημα, εφόσον τώρα το ζευγάρι είναι 0-0, αυτό που κάναμε ήταν να ξεχάσουμε τελείως τις ήττες που κάναμε στην κανονική περίοδο. Είπαμε να ξεχάσουμε τι έγινε σε όλο το πρωτάθλημα και να πούμε ότι είναι μόνο αυτά τα 2 ματς, να δώσουμε ό,τι καλύτερο έχουμε, να παίξουμε ομαδικά και να πετύχουμε τον στόχο της παραμονής».

Για το πώς περιόρισε τη Ροντρίγκες αμυντικά: «Εστίασα κυρίως στο σουτ. Δε μας έκανε πολλά drive στο παιχνίδι, της βγήκε πάρα πολύ το σουτ. Έκαναν πολλά screen και hand-off σε αυτήν για να βγει να σουτάρει. Οπότε είπα ότι πρέπει να έχω το χέρι πάνω στη μπάλα και να μην την αφήσω να σουτάρει. Εγώ έχω το πλεονέκτημά ότι έχω μεγάλα χέρια και μπορώ να παίζω απέναντι σε τέτοιες παίκτριες που είναι λίγο πιο κοντές σε εμένα. Δεν έδινα καθόλου βοήθειες, γιατί ήταν η μόνη που ήταν τόσο επιθετική. Είπα ότι δεν πρέπει να σουτάρει και να χαμηλώσω για να μη με περάσει, αφού έχει πολύ καλή ντρίμπλα. Ήταν και σε πολύ καλό μομέντουμ καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα».

Για το τι αλλάζει αυτή η νίκη ενόψει του 2ου αγώνα: «Αλλάζει την ψυχολογία μας, νιώθουμε πιο καλά, έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και θέλουμε να το κερδίσουμε. Δεν αλλάζει κάτι άλλο».

Για την απόφασή της να πάει στον Αθηναϊκό τον Γενάρη: «Έχω κερδίσει πάρα πολλά. Φέτος στην τελευταία μου χρονιά στην Ελλάδα ήθελα να δυναμώσω σε πολλά πράγματα, όχι μόνο επιθετικά, αλλά και στην άμυνα, στην αντίληψη του παιχνιδιού. Το ότι πήγα στον Αθηναϊκό πιστεύω ότι με βοηθάει να εξελίξω πάρα πολλά πράγματα για να μπορέσω να ανταπεξέλθω στο επίπεδο μπάσκετ που έχουν στην Αμερική».

Για το ότι τη νέα σεζόν θα γίνει μέρος στο WNCAA, το οποίο ήταν το νούμερο ένα θέμα συζήτησης παγκοσμίως: «Μου δημιουργεί περισσότερο ενθουσιασμό παρά άγχος. Το όνειρο με το μπάσκετ και την Αμερική το έχω από πολύ μικρή. Είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένη που θα πάω και θα είμαι μέρος όλου αυτού. Όλο αυτό που έχει γίνει με την Κλαρκ είναι απίστευτο, όπου πας στο ίντερνετ θα βρεις κάτι σχετικό με το WNCAA. Το μόνο άγχος που μπορεί να έχω είναι το ότι θα γνωρίσω όλες αυτές τις κοπέλες αν τύχει να παίξουμε αντίπαλες κάποια στιγμή».

Για την όλη προβολή του WNCAA: «Πιστεύω είναι καιρός να πάρουμε λίγο τα φώτα και στο μπάσκετ γυναικών. Θέλω να πιστεύω πως κάποια στιγμή θα έρθει αυτό και στην Ελλάδα. Έτσι όπως το βλέπω στην Αμερική ζηλεύω κιόλας λίγο».