Άννα-Νίκη Σταμολάμπρου: «Έχω μελετήσει άπειρες ώρες τον Σπανούλη, δεν έφυγα καθόλου για τα λεφτά»

Η διεθνής γκαρντ, Άννα Νίκη Σταμολάμπρου, μιλάει στο «ΦΩΣ» για όλα: γιατί έφυγε από τον Ολυμπιακό, αν σκέφτεται να πάει στον Παναθηναϊκό, τι λέει για τον κόσμο του Ολυμπιακού και για τη διοίκηση.

Άννα-Νίκη Σταμολάμπρου: «Έχω μελετήσει άπειρες ώρες τον Σπανούλη, δεν έφυγα καθόλου για τα λεφτά»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Πολύ καλή παίκτρια, παθιασμένη, οι φωτογραφίες της με τρομερές γκριμάτσες και φλέβες να πετάγονται έκαναν επί χρόνια τον γύρο των media. Δεν τα βρήκε με τον Ολυμπιακό τώρα και φεύγει. Δεν είχα ξαναμιλήσει μαζί της, την ήθελα για συνέντευξη πρωτύτερα αλλά χρειαζόταν άδεια. Πλέον όμως δεν χρειάζεται άδεια για να μιλήσει, γιατί δεν ανήκει στον Ολυμπιακό. Θα πάει στον Παναθηναϊκό; Γιατί φεύγει από τον Ολυμπιακό; Διαβάστε τη συνέντευξη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 27/4/2023

Πού σε βρίσκω;

Είμαι στη Θεσσαλονίκη.

Άννα ή Νίκη; Πώς να σε λέω στη συζήτηση;

Άννα-Νίκη. Στον Ολυμπιακό με φώναζαν Νίκη. Από τον κόουτς Παντελάκη άρχισε αυτό και έμεινε.

Πώς προέκυψε το διπλό όνομα;

Από τις δύο γιαγιάδες.

Έγινε μάχη;

(γελάει). Όχι ιδιαίτερα... Επειδή όμως ήταν μικρά τα ονόματά τους, αποφασίστηκε να τα ακούν και οι δύο.

Θέλω να ξεκινήσουμε από κάτι σημαντικό. Θα πας στον Παναθηναϊκό; Έχεις πρόταση;

Είχα δεχτεί πρόταση από τον Παναθηναϊκό και πριν από δύο χρόνια, αλλά ανανέωσα με τον Ολυμπιακό. Τότε θεώρησα ότι ήταν το σωστό. Τώρα υπάρχουν κάποιες επαφές και το μέλλον θα δείξει. Εξετάζω τις συνθήκες. Προτεραιότητά μου είναι το εξωτερικό, χωρίς να απορρίπτω τίποτα.

Πόσων χρόνων είσαι;

Είμαι 27.

Γιατί δεν τα βρήκες με τον Ολυμπιακό; Το θέμα ήταν τα λεφτά;

Το θέμα δεν ήταν καθόλου τα λεφτά. Δεν μιλήσαμε καν για λεφτά. Το θέμα ήταν ότι δεν θα είχα τον ρόλο που θα ήθελα. Επειδή θέλω να εξελίσσομαι ως αθλήτρια, θεώρησα ότι μετά από μια συζήτηση που είχα με τον προπονητή καλύτερα θα ήταν να φύγω. Το είπα στον πρόεδρο και σε μέλη της διοίκησης σε μία συζήτηση που κάναμε σε καλό κλίμα.

Δεν το καταλαβαίνω και πολύ, πες μου κι άλλα για αυτό το θέμα.

Μάλλον έκανα τον κύκλο μου με τον Ολυμπιακό, σε πέντε χρόνια τα κατάφερα όλα. Πήραμε τέσσερα πρωταθλήματα στα πέντε, πήραμε δύο Κύπελλα στα τρία που έγιναν, έπαιξα δύο φορές στην Ευρωλίγκα και άλλες δύο στο Γιούροκαπ. Επειδή θέλω πάντα την εξέλιξη, ήθελα μία πρόκληση, έναν ρόλο που θα μου αναλογεί.

Πώς είναι η σχέση σου με τη διοίκηση του Ολυμπιακού;

Τους εκτιμώ ιδιαίτερα. Και οι άνθρωποι της διοίκησης έδειξαν ότι με εκτιμούν. Τους ευχαρίστησα για τα πέντε χρόνια στην ομάδα. Πάντα προσπαθούσα να δίνω το 100% για αυτούς τους ανθρώπους.

Πέρσι και πρόπερσι ήσουν φοβερή. Φέτος δεν ήταν η καλύτερη χρονιά σου. Τι έφταιξε;

Νομίζω ότι στην Ευρωλίγκα ήμουν πολύ καλή. Αν δεις τα στατιστικά μου, δεν θα βρεις παίκτριες στη θέση μου με καλύτερα στατιστικά. Φέτος όμως αλλάξαμε τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Είμαι από τη φύση μου σκόρερ. Ήθελα να πετύχει η ομάδα τους στόχους της και θυσίασα πολλές από τις προσωπικές μου προσπάθειες και φιλοδοξίες για να λειτουργήσουμε σύμφωνα με τα «θέλω» του προπονητή. Θεωρώ ότι έκανα πολύ καλή χρονιά αναλογικά με τις προσπάθειες που έπαιρνα.

Έχεις προσωπικότητα και εγωισμό.

Ναι, έχω γενικότερα μια τελειομανία. Αυτό όμως είναι το κίνητρο για να γίνομαι καλύτερη και να εξελίσσομαι. Δεν μπορώ τη στασιμότητα.

Ο κόσμος σε αγάπησε για το πάθος σου, για τους δυναμικούς πανηγυρισμούς σου.

Νομίζω ότι είναι μέρος της προσωπικότητάς μου, δεν υποκρίνομαι. Σε όποια ομάδα έχω παίξει έδινα το 150%. Δένομαι με ανθρώπους. Έχω ένα πάθος με το μπάσκετ, έχω μια φλόγα που τη βγάζω στο γήπεδο. Έτσι ήμουν από παιδάκι. Θέλω να ευχαριστώ όποιους φιλάθλους έρχονται στο γήπεδο.

Ποιους θεωρείς καλύτερους προπονητές που είχες;

Είναι δύσκολη ερώτηση, γιατί έχω συνεργαστεί με καλούς προπονητές και σε συλλογικό επίπεδο και στις Εθνικές. Στο μυαλό μου έχω τέσσερις: το καλύτερό μου μπάσκετ το έπαιξα με τον Γιώργο Παντελάκη στον Ολυμπιακό. Φτάσαμε στο σημείο να κοιταζόμαστε στα μάτια και να ξέρω τι μου ζητάει στην προπόνηση και στον αγώνα. Μετά θα πω τον Μελετιάδη που ήταν ο πρώτος προπονητής μου, τον είχα από 7 χρόνων μέχρι τα 18 μου που πήγα στις ΗΠΑ.

Διακοπή εδώ. Τι έκανες στις ΗΠΑ;

Πήρα υποτροφία και έπαιξα στην πρώτη κατηγορία του κολεγιακού πρωταθλήματος στις ΗΠΑ.

Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Στο Ρόμπερτ Μόρις. Έκανα καλές σπουδές. Επόμενο προπονητή που θα πω ήταν ο προπονητής μου στο κολέγιο, ο Μπουσκάλια, ιταλικής καταγωγής Αμερικανός. Και επίσης θα πω τον Δικαιουλάκο που τον είχα στην Εθνική, τον θαυμάζω διότι είναι από τους λίγους προπονητές που μπορεί να πάρει το 100% από κάθε παίκτρια, από την πρώτη ως τη δωδέκατη. Τον θεωρώ από τους κορυφαίους στην Ευρώπη.

Πόσο σημαντικό είναι για τον Ολυμπιακό να μη φύγει η Αμερικανίδα ψηλή Γκούσταφσον;

Εξαιρετική παίκτρια. Και καλό παιδί. Είναι μια σούπερ σταρ. Ο τρόπος παιχνιδιού του Ολυμπιακού άλλαξε φέτος, τροφοδοτούσαμε τη Μέγκαν (σ.σ. Γκούσταφσον) με πολλές μπάλες, γιατί είχε πλεονέκτημα. Δεν παίξαμε και το πιο όμορφο μπάσκετ, δεν ξέρω πώς μπορεί να επαναληφθεί αυτό γιατί οι άλλες ομάδες κάποια στιγμή αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού τον διαβάζουν. Όμως θα είναι καλό για τον Ολυμπιακό να την κρατήσει γιατί είναι εξαιρετική παίκτρια και επίσης θα είναι καλό για το πρωτάθλημα διότι και οι άλλες ομάδες θα αναγκαστούν να φέρουν αντίστοιχη ψηλή, ώστε να ματσάρουν τη Μέγκαν.

Αξέχαστο περιστατικό με τον κόσμο του Ολυμπιακού;

Θυμάμαι την πρώτη μου χρονιά, την πρώτη νίκη που έκανε ο σύλλογος στην Ευρωλίγκα. Ήταν ιστορική στιγμή για τον Ολυμπιακό. Παίξαμε στη Χαλκίδα γιατί το ΣΕΦ δεν ήταν διαθέσιμο και μας είχαν στηρίξει πάρα πολύ οι Ολυμπιακοί της Χαλκίδας και Ολυμπιακοί που είχαν ταξιδέψει από την Αθήνα και τον Πειραιά. Έχω δεχθεί πάρα πολλή αγάπη από τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Θα ξεχωρίσω τρεις φιλάθλους που έχουμε ζήσει πολύ όμορφες στιγμές. Τον κ. Χρήστο Χρυσάνθη, τον κ. Αργύρη, τον κ. Βαγγέλη που δεν έλειπαν ποτέ από τους αγώνες! Μόνο που τους άκουγα να φωνάζουν «πάμε Νίκη» όταν έμπαινα για ζέσταμα με ανέβαζε.

Οι βρισιές από αντιπάλους στις γυναίκες παίκτριες πώς λειτουργούν;

Είναι ανάλογα τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα της καθεμίας. Μέσα στη διάρκεια του ματς είμαι τόσο συγκεντρωμένη στον αγώνα και στο τι πρέπει να κάνω που δεν ακούω τίποτα. Ακούω ένα βουητό. Βέβαια έχει τύχει να ακούσω χοντράδες, αλλά τις προσπερνάω, τις αγνοώ... Είναι μια παθογένεια του ελληνικού αθλητισμού αυτό. Ενδεχομένως κάποιες κοπέλες που είναι στην αρχή της καριέρας τους να επηρεάζονται.

Φτυσίματα έχεις δεχτεί;

Ναι, έχω δεχτεί.

Πώς λειτουργεί αυτό στην ψυχολογία σου;

Ξεπερνάνε τα όρια. Είναι μια παθογένεια του ελληνικού αθλητισμού. Έχουμε έλλειψη αθλητικής κουλτούρας γενικά ως λαός.

Τι ωραία που τα λες, κορίτσι μου. Χάνει ο κόσμος που δεν σας αφήνουν να μιλάτε. Εσείς πρέπει να είστε οι πρωταγωνιστές.

Σας ευχαριστώ.

Βάλε μας στο μυαλό του παίκτη ή της παίκτριας. Σου μειώνει την απόδοση τέτοια συμπεριφορά από την εξέδρα;

Μου δίνει ένα κίνητρο παραπάνω. Έτσι βγαίνει σε εμένα. Για να αποδείξω στο παρκέ τι μπορώ να κάνω και να βοηθήσω την ομάδα μου να κερδίσει σε αντίξοες συνθήκες. Δεν με ρίχνει. Μπορώ να πω ότι μου δίνει μία ώθηση παραπάνω.

Μου είπαν αυτοί που ξέρουν τον Ολυμπιακό στο γυναικείο μπάσκετ ότι πέρσι κράτησες την ομάδα σχεδόν μόνη σου.

Ευχαριστώ. Ήταν πραγματικά πολύ καλή χρονιά για εμένα. Και πρόπερσι. Αλλά πέρσι πήραμε το νταμπλ, προχωρήσαμε στους «8» στο Γιούροκαπ, οι εμφανίσεις μου συμβάδισαν με τις ομαδικές επιτυχίες.

Η Χριστινάκη έχει κλείσει στον Ολυμπιακό;

Δεν γνωρίζω τίποτα.

Η γνώμη σου;

Την Ελεάννα την έχω συμπαίκτρια στην Εθνική. Τη θεωρώ ταλαντούχα παίκτρια που μπορεί να δώσει πολλά στο γήπεδο.

Θα χωράγατε μαζί;

Στην Εθνική χωράμε, εγώ στο «2», εκείνη στο «3». Το θέμα ήταν ότι με τον ερχομό ξένης στον Ολυμπιακό στη θέση «2» καταλαβαίνεις...

Εσένα σου είχαν πει ότι θα έπαιρναν ξένη στο «2»;

Ναι, το ήξερα.

Αυτό ήταν λοιπόν το θέμα.

Δεν έβλεπα τον εαυτό μου σε έναν ρόλο που δεν μου ταιριάζει. Δεν ήταν στις φιλοδοξίες μου αυτό.

Αντρικό NBA βλέπεις;

Ναι, το παρακολουθώ.

Τι ομάδα είσαι;

Υποστηρίζω τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς.

Ποιος άντρας μπασκετμπολίστας ήταν το είδωλό σου;

Όταν ξεκίνησα ως παιδί να παίζω μπάσκετ, ήταν το Ευρωμπάσκετ του 2005, και οι αγαπημένοι μου ήταν ο Παπαλουκάς, ο Σπανούλης, ο Ζήσης και ο Διαμαντίδης. Μεγαλώνοντας νομίζω ότι πιο πολύ από όλους μου ταίριαζε ο Σπανούλης. Είμαστε και οι δύο κόμπο γκαρντ, δυάρια που μπορούμε να κατεβάσουμε την μπάλα. Έχω μελετήσει άπειρες ώρες τον Σπανούλη!

Από ΝΒΑ;

Τον Κάρι.

Από γυναίκες παίκτριες ποια ήταν το είδωλό σου;

Μεγαλώνοντας δεν μπορώ να πω ότι ήταν μία. Προσπαθούσα να παίρνω από διάφορες συγκεκριμένα κομμάτια που μπορούσα να βάζω στο παιχνίδι μου. Από την Εβίνα Μάλτση θαύμαζα το ένστικτο του «κίλερ», ότι ήθελε την μπάλα στα χέρια της. Από την Κωστάκη θαύμαζα το πρώτο γρήγορο βήμα και τη διείσδυση που είχε. Το παρακολουθούσα πολύ αυτό, ήθελα να το βάλω στο παιχνίδι μου. Από τις ξένες έβλεπα πολύ τη Σου Μπερτ για την οξυδέρκεια που είχε, μπορούσε να διαβάσει πολύ καλά το παιχνίδι.

Πες μου τώρα τα γούρια σου.

Θέλω να κάνω τη ρουτίνα μου. Πάντα στο ζέσταμα θα ξεκινήσω με κάποια τελειώματα, μετά θα κάνω σουτ μέσης απόστασης και στο τέλος κάνω τρίποντα. Στον Ολυμπιακό είχαμε ομαδικό γούρι και έβγαινα για το ματς πάντα τελευταία από τα αποδυτήρια.

Ποιο θεωρείς το μεγαλύτερο ατού σου;

Όταν η μπάλα καίει, θέλω να την έχω στα χέρια μου. Δεν κρύβομαι ποτέ. Ατού επίσης θεωρώ την εκρηκτικότητα που έχω επιθετικά στο ένας με έναν.

Πότε έκλαψες για το μπάσκετ;

Συγκινήθηκα όταν τελειώσαμε τώρα και πήραμε το πρωτάθλημα. Με ρώτησαν σε ποιον το αφιερώνω και ήμουν συγκινημένη γιατί έχασα μια παιδική μου φίλη από δυστύχημα. Το αφιέρωσα σε εκείνη και στους γονείς της. Ελάχιστα άτομα το γνώριζαν, δεν ήθελα να επηρεάσω την ψυχολογία της ομάδας.

Μέχρι πόσων χρόνων φαντάζεσαι τον εαυτό σου να παίζεις;

Είναι πολύ καλή ερώτηση.

Πού να ακούσεις την επόμενη...

Υγεία να έχω, θεωρώ ότι το σκαρί μου μπορεί να με βοηθήσει να παίζω πολλά χρόνια. Όμως έχω κάνει καλές σπουδές, έχω μπάτσελορ στα οικονομικά και μεταπτυχιακό στα ναυτιλιακά, είναι ένας κλάδος που με ενδιαφέρει, διότι δεν είναι ποτέ στάσιμος.

Το «θέμα παιδί» σε απασχολεί;

Πολύ, διότι έχω μεγαλώσει σε μία οικογένεια με πολλή αγάπη. Με έναν αδερφό που είμαστε πολύ δεμένοι, είμαι δεμένη με τους γονείς μου, όλα τα χρόνια που έπαιζα στον Ολυμπιακό μού έλειπαν γιατί είναι στη Θεσσαλονίκη.

Η γυναικεία ψυχολογία τι ρόλο παίζει στο μπάσκετ; Ξέρω από πολίστριες και βολεϊμπολίστριες ότι η ψυχολογία στις γυναίκες είναι το Α και το Ω.

Πράγματι, οι γυναίκες είμαστε πιο συναισθηματικές αλλά ταυτόχρονα και πεισματάρες, εγωίστριες. Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Γι' αυτό θεωρώ ότι ένας προπονητής, εκτός από καλός στο παρκέ, πρέπει να ξέρει να διαχειριστεί τις παίκτριές του. Δεν είναι όλες οι καταστάσεις ίδιες, ούτε είναι ίδια η αντίδραση κάθε αθλήτριας μέσα σε αυτές τις καταστάσεις.

Η μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή είναι να μπορείς να διαχειριστείς ξεχωριστά τους χαρακτήρες των ανθρώπων.

Πραγματικά, δεν είναι όλοι οι χαρακτήρες ίδιοι.

Τι τρως τη μέρα του ματς;

Συνήθως μακαρόνια με φιλέτο κοτόπουλο και σαλάτα.

Πώς και πότε άρχισες το μπάσκετ;

Στα 7 μου χρόνια, στον Θερμαϊκό Θέρμης. Έκανα τένις και κολύμβηση πριν. Κάποια στιγμή κουράστηκα και δεν μου άρεσαν αυτά. Με ρώτησε ο μπαμπάς μου τι θέλω να κάνω και του έδωσα την αξέχαστη απάντηση «ό,τι κάνει ο Γιώργος»!

Ποιος Γιώργος;

Ο αδελφός μου. Είναι έναν χρόνο μεγαλύτερός μου. Έπαιζε μπάσκετ εκείνος. Εξαιτίας του λοιπόν ήθελα να παίξω μπάσκετ κι εγώ. Περάσαμε πολλές κόντρες και πολλά μονά οι δυο μας μεγαλώνοντας!