Ελένη Καπογιάννη, η πρώτη γυναίκα κόουτς στον Λίβανο: «Ξαφνικά και αναίτια έφυγα από τον Ολυμπιακό»

Ελένη Καπογιάννη: «Δούλεψα στον μεγαλύτερο σύλλογο της Ελλάδας» - Τι λέει για τους «πασπαρτού» της αντρικής ομάδας, τη συνεργασία Μπλατ-Σπανούλη και τι πιστεύει ότι χρειαζόταν ακόμα. 

Ελένη Καπογιάννη, η πρώτη γυναίκα κόουτς στον Λίβανο: «Ξαφνικά και αναίτια έφυγα από τον Ολυμπιακό»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Είναι η πρώτη γυναίκα κόουτς στην Λιβάνου. Η Ελένη Καπογιάννη, πρώην πρωταθλήτρια-προπονήτρια στην ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, μιλά σήμερα στο «ΦΩΣ» και στον Θέμη Σινάνογλου.

Τρεις συνεχόμενες μέρες ασχοληθήκαμε με την πρωτοφανή τραγωδία της πυρκαγιάς. Επιστροφή στα αθλητικά τώρα. Η Ελένη Καπογιάννη έχει πάρει πρωταθλήματα ως προπονήτρια με τον Ολυμπιακό και με το Ελληνικό πριν τον Ολυμπιακό. Τώρα προσελήφθη στην πρωταθλήτρια ομάδα του Λιβάνου όπου για πρώτη φορά στην ιστορία του γυναικείου μπάσκετ εκεί, ανέλαβε πρώτη προπονήτρια μία γυναίκα!

Όταν μιλάμε για Λίβανο, μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για κράτος όπου κάνει κουμάντο η Χεζμπολάχ, φανατικοί ισλαμιστές, σιίτες. Έχουν πόστα στο κράτος βέβαια και οι χριστιανοί και δρούζοι και σουνίτες -τα ξέρουμε αυτά τα θέματα, τα γεωπολιτικά και οικονομικά είναι το πάθος μας, αλλά να μην ξεφύγουμε τώρα.

Η Ελένη Καπογιάννη είναι μια καλή προπονήτρια μπάσκετ, μιλήσαμε όχι μόνο για το ρεκόρ της να είναι η πρώτη στην ιστορία γυναίκα που αναλαμβάνει ομάδα μπάσκετ στο Λίβανο, αλλά και για τον αντρικό μπασκετικό Ολυμπιακό. Διότι βλέπει φανατικά Ευρωλίγκα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 28/7/2018

Πώς έγινε αυτή η μεταγραφή;

Στο Λίβανο είναι αρνητικοί τόσα χρόνια να έχουν γυναίκα προπονητή, αλλά στη δική μου περίπτωση το σκέφτηκαν καλύτερα. Είναι μια πρόκληση για εμένα.

Ποτέ δεν είχαν γυναίκα προπονητή σε καμία ομάδα;

Ποτέ, σε καμία. Είναι υπέρβαση για εκείνους.

Τι ξέρεις για το πρωτάθλημα εκεί;

Έχουν 4 διοργανώσεις. Πρωτάθλημα και Κύπελλο όπως εδώ. Αραβικό Κύπελλο. Και West Asia Cup, σαν να λέμε Βαλτική Λίγκα. Το επίπεδο δεν είναι άσχημο.

Έχεις πάει ποτέ στο Λίβανο;

Θα πάω τώρα τον Αύγουστο να γνωρίσω τους πάντες από κοντά.

Σε ποια πόλη είναι η ομάδα;

Στη Βηρυτό.

Το Παρίσι της Μέσης Ανατολής πριν γίνει της τρελής εκεί με τον πόλεμο που πολεμούσαν όλοι με όλους, εμφύλιος, μπούκαρε και το Ισραήλ. Την έχουν φτιάξει όμως τώρα, είναι και αρκετά κοσμική.

Είναι πλούσια πόλη.

Ελένη, έχεις κάποια πικρία από τον Ολυμπιακό; Εγώ ξέρεις ότι τα ρωτάω όλα.

Στην Ελλάδα τα πράγματα πολλές φορές για τον προπονητή εξελίσσονται κάπως έτσι. Εγώ λοιπόν ξαφνικά έφυγα, ίσως και αναίτια, αλλά αυτή είναι η μοίρα του προπονητή.

Πάντως και μετά χωρίς εσένα, δεν πέτυχε στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός.

Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα για αυτό. Είμαι ευγνώμων που δούλεψα στο μεγαλύτερο σύλλογο της Ελλάδας και θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στο φίλαθλοι κοινό του Ολυμπιακού που με αγκάλιασε και με στήριξε.

Έχεις παράπονο από τον Μίσσα; Σου πριόνιζε την καρέκλα;

Και σε αυτό δεν θέλω να απαντήσω. Δεν είναι τέτοιο το ποιόν μου. Η συνέπεια και το ποιόν του καθενός φαίνεται σε βάθος χρόνου.

Θα πέσει ψαλίδι στο μπάτζετ του γυναικείου μπάσκετ στον Ολυμπιακό φέτος. Έτσι κι αλλιώς δεν θα έκλεινε η διαφορά με μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες;

Ούτως ή άλλως το μπάτζετ του Ολυμπιακού ήταν πολύ πιο χαμηλό από άλλες ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπομονή. Βάζουμε κάποια λεφτά και τα περιμένουμε όλα σαν να πατήσεις ένα κουμπί. Δεν κτίζονται έτσι οι ομάδες. Με αποτέλεσμα να αντιδρούμε πολύ σπασμωδικά.

Θα ήθελα τώρα να μου σχολιάσεις τις μεταγραφές του Ολυμπιακού στο αντρικό μπάσκετ. Τι πιστεύεις για τη νέα ομάδα, σε κάθε θέση, καθώς και για τον Μπλατ.

Να ξεκινήσουμε από τους ψηλούς γιατί εκεί υπήρχε θέμα πέρσι. Ο Ολυμπιακός γενικώς σε όλη την ομάδα του φέτος έχει κάτι πολύ καλό. Παίκτες πασπαρτού που μπορούν να παίξουν σε δύο θέσεις και να υπηρετήσουν το προπονητικό πλάνο του Μπλατ που του αρέσει να παίζει έτσι. Στους ψηλούς έχεις “τεσσαροπεντάρια” Αγραβάνη και ΛιΝτέι. Έχεις καθαρά πεντάρια Μιλουτίνοφ και Μπόγρη. Και στο 4 εκτός από Αγραβάνη και Λιντέι, έχεις Πρίντεζη και Βεζένκοφ που μπορεί να παίξει και 3. Πλήρη τη βλέπω την ομάδα εκεί αρκεί να μην έχει τραυματισμούς. Κάτι να μην ξεχάσω να πω πριν προχωρήσουμε στις άλλες θέσεις.

Πες μου.

Ο Ολυμπιακός κατέβασε το μέσο όρο ηλικίας του πολύ και έχει γίνει πιο αθλητικός. Το ότι έχει και παίκτες πολυεργαλεία, και προπονητή τον Μπλατ, μπορεί να βγάλει θεαματικό αποτέλεσμα. Θα χρειαστεί όμως χρόνος για να γίνουν όλα αυτά τα πολυεργαλεία ομάδα, να μάθουν τους ρόλους τους σε όλα τα σενάρια.

Πάμε στο 3 τώρα.

Εκεί έχεις πολλά όπλα. Έχεις τον Παπανικολάου, έχεις τον Τίμα που μπορεί να παίξει και τεσσάρι, ο Τίμα με εντυπωσίασε με την Μπασκόνια, είχα πάθει πλάκα μαζί του! Μου αρέσει πολύ. Όπως και ο συμπατριώτης του ο Στρέλνιεκς μου αρέσει στο δύο. Στο 3 έχεις και τον Τουπάν που ήταν η αποκάλυψη της με την Ζαλγκίρις. Μπορεί να πάει και στο 2. Δεν θα ξεμείνει από λύσεις ποτέ ο Ολυμπιακός. Το θέμα είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει ομάδα.

Ενδοιασμός για ποια θέση υπάρχει πιο πολύ;

Για το σουτ από την περιφέρεια. Θεωρώ ότι θα χρειαζόταν ο Ολυμπιακός έναν ακόμα κλασικό σουτέρ πολυβόλο. Στον άσο έχεις Μάντζαρη, Γκος, στο δύο Σπανούλη, Στρέλνιεκς, είναι και οι μικροί, θα ήθελε πιστεύω ο Ολυμπιακός έναν κοντό κίλερ.

Τι προβλέπεις για τη συνεργασία Μπλατ-Σπανούλη;

Πιστεύω ότι θα είναι καλή γιατί ο κόουτς Μπλατ στις ομάδες τα πήγαινε καλά με τις φίρμες. Νομίζω πάντως ότι θα του πάρει κάποια βάρη του Σπανούλη ο Μπλατ. Και σε ό,τι αφορά το χρόνο συμμετοχής και σε ό,τι αφορά τις ευθύνες. Θα κοιτάξει να πάρει πολλά από τον Σπανούλη αλλά με λιγότερη φθορά και χρόνο συμμετοχής, σε σχέση με πριν.

Κι ένα σχόλιο για τον Παναθηναϊκό; Η απώλεια Σίνγκλετον;

Τεράστια απώλεια. Ο ΠΑΟ χάνει ένα αξιόπιστο σουτ στους ψηλούς. Γενικώς ο Παναθηναϊκός με τις κινήσεις που έχει κάνει,θεωρώ ότι γίνεται ελαφρώς πιο αργός και ελαφρώς πιο γερασμένος. Βέβαια έχει εμπειρία. Να δούμε τι ενίσχυση ακόμα θα έχει ειδικά στο 4.