Δουβίτσας: «Με τη Σπυριδοπούλου μέσα δεν το έχανε ο Ολυμπιακός»

Ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα, Νίκος Δουβίτσας μίλησε στο «ΦΩΣ» σχολιάζοντας τους φετινούς τελικούς της Α1 γυναικών

Δουβίτσας: «Με τη Σπυριδοπούλου μέσα δεν το έχανε ο Ολυμπιακός»

Οι φετινοί τελικοί στην Α1 γυναικών τα είχαν όλα. Ένταση εντός και εκτός παρκέ, σκληρές μονομαχίες, ενστάσεις και νέο πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό, αν και εκκρεμεί η απόφαση του ΑΣΕΑΔ στις προσφυγές του Ολυμπιακού. Το «ΦΩΣ» μίλησε με τον προπονητή του ΠΑΣ Γιάννινα, Νίκο Δουβίτσα, για το πώς είδε τους δραματικούς αυτούς τελικούς.

O Παναθηναϊκός κέρδισε στους τελικούς τον Ολυμπιακό. Το περίμενες μετά το 2-1 του Ολυμπιακού ή όχι;

Ο Ολυμπιακός, όταν έκανε το 2-1 παίζοντας με ενέργεια και με έναν Παναθηναϊκό απλό θεατή, δεν υπήρχε άνθρωπος που νόμιζε πως μπορεί να το χάσει το πρωτάθλημα, αυτό όμως ήταν μάλλον και το λάθος του Ολυμπιακού.

Πού πιστεύεις ότι κρίθηκε η σειρά; Στη Λεωφόρο όπου ο Ολυμπιακός έχασε ένα φαινομενικά δικό του παιχνίδι;

Μετά το 2-1 και με ένα καταπληκτικό ημίχρονο του Ολυμπιακού μέσα στην έδρα του Παναθηναϊκού, όλοι πιστεύαμε πως θα στεφθεί πρωταθλητής μέσα στη Λεωφόρο, όμως ένα κακό δεύτερο ημίχρονο του Ολυμπιακού έφερε την ήττα του από τον Παναθηναϊκό. Τότε εκεί χάθηκαν όλα, έχασε την αυτοπεποίθησή του, αλλά και τον έβαλε σε τρομερό άγχος, πράγμα που δεν το είχε τα προηγούμενα χρόνια.

Τεχνικά πώς είδες τους τελικούς; Πού υπερτέρησε ο Ολυμπιακός και πού ο Παναθηναϊκός;

Ο Ολυμπιακός ήταν μια ομάδα που είχε πιεστική άμυνα και στα δύο μέρη του γηπέδου αλλά και στην επίθεση έβγαζε αυτοματισμούς, πράγματα που δεν τα είδαμε στη σειρά των τελικών. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός ήταν πιο διαβασμένος στην επίθεση και εκμεταλλεύτηκε καλύτερα κάποιες σημαντικές παίκτριες δίνοντας ρόλο σκόρερ αλλά και δημιουργίας.

Καθοριστική η απώλεια της Σπυριδοπούλου για τον Ολυμπιακό;

Η Σπυριδοπούλου είναι μια διεθνής παίκτρια που θα μπορούσε να παίζει σε οποιαδήποτε ομάδα του εξωτερικού σε μεγάλο επίπεδο. Άλλαξε τις ισορροπίες σε πολύ μεγάλο βαθμό και είμαι 100% σίγουρος πως το πρωτάθλημα δεν το έχανε ο Ολυμπιακός αν έπαιζε η Σπυριδοπούλου.

Το επίπεδο των αγώνων κρίθηκε υψηλό. Συμφωνείς;

Το επίπεδο των αγώνων μάς φάνηκε υψηλό απλά και μόνο γιατί τα παιχνίδια κρίθηκαν στα τελευταία λεπτά, πράγμα που τα τελευταία χρόνια δεν το βλέπαμε.Το επίπεδο όμως τακτικά δεν νομίζω πως ήταν υψηλό και ο λόγος ήταν ότι η πίεση χρόνου λόγω εθνικής ομάδας και τα συνεχόμενα παιχνίδια πολύ κοντά το ένα με το άλλο δεν άφηναν το περιθώριο για πολλές τακτικές και γι’ αυτό είδαμε και πολύ παιχνίδι ατομικό με κάποιες παίκτριες και από τις δύο μεριές να εντυπωσιάζουν και να νομίζουμε πως ήταν το επίπεδο υψηλό.

Τα όσα έγιναν εκτός παρκέ πιστεύεις ότι επηρέασαν τις ομάδες και κυρίως τον Ολυμπιακό;

Τον Ολυμπιακό δεν τον επηρέασε τίποτα και αυτό φάνηκε στο 2-1 που μπήκε μέσα και έτρωγε σίδερα, κάθε άλλο, νομίζω τον πείσμωσε.

Πάμε και στον ΠΑΣ. Δεν μπορέσατε να δώσετε συνέχεια στο εξαιρετικό ξεκίνημα. Κόστισαν οι αποχωρήσεις βασικών αθλητριών;

Ο ΠΑΣ φτιάχτηκε για να τερματίσει στην τετράδα, όμως τα γεγονότα με την πανδημία μάς στοίχισαν σημαντικές παίκτριες και η πέμπτη θέση ήταν αναμενόμενη αλλά και επιτυχία.

Θα είσαι και του χρόνου στην ομάδα;

Την επόμενη χρονιά θα είμαι στα Γιάννινα με την ομάδα του ΠΑΣ και είμαι σίγουρος, αν όλα πάνε καλά με την πανδημία, πως θα φτιάξουμε ένα γερό σύνολο που θα αρέσει στον κόσμο.

Τέλος, τι βλέπεις για την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ;

Η εθνική μας ομάδα απαρτίζεται από εξαιρετικές παίκτριες και εξαιρετικούς προπονητές, με λίγη τύχη πιστεύω θα πάνε καλά. Η πρόκριση θα έρθει, είμαι σίγουρος για όλους. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα έρθουν πολύ καλά χρόνια για την Εθνική γυναικών, γιατί από πίσω έρχονται πολύ μεγάλες αθλήτριες και θα μας δώσουν μεγαλύτερες χαρές απ’ ό,τι ζήσαμε μέχρι τώρα και είμαι σίγουρος γι’ αυτό!