Πηνελόπη Παυλοπούλου: «Η ξενιτιά έχει και τα θετικά της!»

Η Πηνελόπη Παυλοπούλου μίλησε στο «ΦΩΣ» για την απόφασή της να φύγει απ΄ τον Ολυμπιακό και να παίξει πάλι στο εξωτερικό, με τη φανέλα της πρωταθλήτριας Ρουμανίας, Σέπσι 

Πηνελόπη Παυλοπούλου: «Η ξενιτιά έχει και τα θετικά της!»

Η Πηνελόπη Παυλοπούλου παίρνει και πάλι τον δρόμο της ξενιτιάς, αφήνοντας τον Ολυμπιακό όπου υποσχέθηκε να γυρίσει στο μέλλον. Η 24χρονη διεθνής γκαρντ μίλησε στο «ΦΩΣ» για την απόφασή της να παίξει στο εξωτερικό.

Στη Ρουμανία τη νέα σεζόν με τη φανέλα της πρωταθλήτριας Σέπσι. Τι σε οδήγησε να αποδεχτείς την πρότασή της;

Οι λόγοι είναι πολλοί και αφορούν κυρίως την εξέλιξή μου ως παίκτρια. Θεωρώ πως σε αυτήν την ομάδα οι συνθήκες θα με ωθήσουν στο να βελτιωθώ και η προοπτική της συμμετοχής σε ευρωπαϊκούς αγώνες αποτελεί κίνητρο για εμένα.

Τι κρατάς από αυτά τα δύο χρόνια σου στον Ολυμπιακό; Ποια η καλύτερή σου ανάμνηση και ποια η χειρότερη;

Πέρα από τις πολύ ευχάριστες εμπειρίες, κρατάω τις ανθρώπινες σχέσεις που ανέπτυξα με τις συμπαίκτριές μου και το σταφ. Είναι αυτό που θα μείνει. Όπως και οι τίτλοι και οι διακρίσεις σε ομαδικό επίπεδο. Καλύτερή μου ανάμνηση είναι η πρόκριση στην Ευρωλίγκα στα τελευταία δευτερόλεπτα και οι πανηγυρισμοί μας στο τέλος. Είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Μια αρκετά δυσάρεστη ανάμνηση ήταν ο αποκλεισμός μας από την Ορμάνσπορ έπειτα από ένα πολύ κακό τελευταίο δεκάλεπτο, που μας στέρησε την πρόκριση στην επόμενη φάση του Γιούροκαπ.

Θα ξαναγυρίσεις μια μέρα στον Ολυμπιακό; Το ευχήθηκες.

Το ευχήθηκα γιατί είναι κάτι που θέλω και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα είναι κάτι που θα επιδιώξω.

Τι πληροφορίες μάζεψες για τη νέα σου ομάδα; Σε ποια πόλη εδρεύει;

Η Σέπσι είναι μια ομάδα που ξέρει να κερδίζει. Όπως και ο Ολυμπιακός, έχει μονοπωλήσει τους τίτλους στο ρουμανικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια και οι στόχοι είναι υψηλοί. Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αποτελεί ανταγωνιστική ομάδα που δυσκολεύει κάθε αντίπαλο. Η πόλη λέγεται Σφίντου Γκεόργκε.

Άλλοι δεν θέλουν να φεύγουν από το σπίτι τους. Εσύ, μετά την κολεγιακή σου καριέρα στις ΗΠΑ, παίρνεις πάλι τον δρόμο της ξενιτιάς. Σου αρέσει τελικά έξω;

Από τη στιγμή που έχω επιλέξει να ασχολούμαι επαγγελματικά με το άθλημα, κι εφόσον οι ευκαιρίες είναι καλύτερες έξω, είναι κάτι που οφείλω να κάνω. Προφανώς, προτιμώ να μένω σπίτι μου και να περιτριγυρίζομαι από οικογένεια και φίλους, αλλά η ξενιτιά έχει και τα θετικά της. Πέρα από καλύτερες συνθήκες, όπου πηγαίνω γνωρίζω κόσμο, μαζεύω εμπειρίες και μαθαίνω πολλά.

Άρχισες να μαθαίνεις ρουμάνικα;

Έχω κατεβάσει μια εφαρμογή και πού και πού ρίχνω μια ματιά. Πολύ διαφορετική γλώσσα, πιστεύω ότι θα συνεννοούμαι στα αγγλικά.

Ο ατζέντης σου χειρίστηκε τη μεταγραφή σου ή είχες λόγο και εσύ;

Ο ατζέντης μου βρήκε τη δουλειά αυτή και μου την πρότεινε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εγώ έχω τον τελευταίο λόγο.

Βλέπουμε οι ξένες ομάδες να αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά το γυναικείο μπάσκετ. Εδώ τελικά υπάρχει μέλλον;

Σίγουρα είμαστε πίσω σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά πιστεύω πως μέλλον υπάρχει. Για να βελτιωθεί όμως η κατάσταση, πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές και θεωρώ πως χρειάζεται υποστήριξη από κρατικούς και τηλεοπτικούς φορείς.

Αν ήσουν επικεφαλής, τι θα έκανες για να βελτιωθεί η κατάσταση; Ποια πράγματα θα άλλαζες;

Αρχικά, για να βελτιωθεί η κατάσταση, πρέπει να βελτιωθούν και οι συνθήκες. Το πρωτάθλημα πρέπει να γίνει επαγγελματικό, το οποίο, συνεπώς, σίγουρα θα προσελκύσει και θα κρατήσει αθλήτριες και παράγοντες στον χώρο με πιο ενεργούς ρόλους. Επιπλέον, η προώθηση του αθλήματος είναι θεμελιώδες συστατικό για οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης. Θεωρώ απαραίτητο να υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη από κρατικά κανάλια όταν διεξάγεται ευρωπαϊκός αγώνας, πόσω μάλλον όταν αγωνίζεται η Εθνική μας. Ντέρμπι αγωνιστικής και αγώνες Κυπέλλου επίσης θα έπρεπε να μεταδίδονται. Έτσι, αυτομάτως, θα επέλθει ανάπτυξη στο άθλημα. Γίνεται ήδη μια προσπάθεια, έχει συνταχθεί ο Σύνδεσμος Αθλητριών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας (ΣΑΚΕ), τον οποίο οφείλουμε να στηρίξουμε.

Αρκετοί κατηγορούν τα νέα κορίτσια ότι, σε αντίθεση με τις παλιότερες γενιές, έχουν το μυαλό τους περισσότερο στα social media παρά στη δουλειά στο γήπεδο. Ισχύει;

Οι εποχές έχουν αλλάξει, πλέον τα social media είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και εκτός του ότι συνηθίζεται να αποσπούν την προσοχή του κόσμου, μπορεί επίσης να αξιοποιηθούν. Υπάρχουν πολλά βίντεο που ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει και να αποκτήσει εικόνες. Όποιος έχει όρεξη, προσήλωση και θέληση να δουλέψει περισσότερο, θα το κάνει. Δεν εξαρτάται από τα social media, αλλά από το εσωτερικό κίνητρο του καθενός. Όπως ακριβώς δεν έγιναν όλες οι παλαιότερες αθλήτριες κορυφαίες και ξεχώριζαν λίγες κάθε χρονιά, αντίστοιχα δεν θα ξεχωρίσουν όλα τα νέα κορίτσια.

Ποιοι οι στόχοι σου για τη νέα χρονιά και ποιο το μπασκετικό σου όνειρο;

Για τη νέα χρονιά προσωπικός μου στόχος είναι να έχω σταθερή απόδοση, να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό και να εκπληρωθούν οι ομαδικοί στόχοι. Όνειρό μου να ξαναβρεθώ και να εδραιωθώ στην Ευρωλίγκα και να διακριθεί η εθνική ομάδα.