Υπόκλιση στον θρύλο του Νίκι Λάουντα: «Ο πιο γενναίος άνδρας που γνώρισα ποτέ»

Ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι φτωχότερος από τα ξημερώματα της Τρίτης. Στο άκουσμα του θανάτου του Νίκι Λάουντα, πρώην και νυν «πιλότοι» της F1, αλλά και άλλα δημόσια πρόσωπα, «υποκλίθηκαν» στον σπουδαίο Αυστριακό, τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή.

Υπόκλιση στον θρύλο του Νίκι Λάουντα: «Ο πιο γενναίος άνδρας που γνώρισα ποτέ»

Ο επίσης τρεις φορές κάτοχος του τίτλου, Σερ Τζάκι Στιούαρτ, μίλησε στο τέταρτο σημερινό πρόγραμμα του BBC Radio για τον εκλιπόντα, τον οποίο θαύμαζε ιδιαίτερα: «Στη διάρκεια του ατυχήματος που είχε πέθανε δύο φορές και επανήλθε στη ζωή. Αφού αποθεραπεύθηκε, ήρθε στην Μόντσα (σ.σ. για το ιταλικό γκραν πρι), για το οποίο έκανα σχόλιο.

Δεν θα έπρεπε να βρισκόταν εκεί, αλλά ήθελε να επιστρέψει στην πίστα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν έβαλε το κράνος του και πονούσε πάρα πολύ. Όταν τελείωσε ο αγώνας και τον είδα, το αίμα έσταζε από το κράνος του. Η είδηση του θανάτου του με σόκαρε. Γνωρίζω το Νίκι για πολύ καιρό κι όταν εγώ αποσύρθηκα, εκείνος έμπαινε στους αγώνες. Είχαμε και μία σεζόν μαζί. Είχε πάντα μεγάλη ακεραιότητα και ήταν ένας από τους πιο απαλούς, καλύτερους οδηγούς που έχω δει ποτέ.»

Ο πασίγνωστος ηθοποιός, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, έγραψε στο Twitter: «Ο Νίκι ήταν πραγματικός πρωταθλητής. Ήταν ένα είδωλο. Ήταν ένας θησαυρός της Αυστρίας. Ένας από τους πιο αγαπημένους μου φίλους. Θα μου λείψει ο γενναιόδωρος, αγαπητός μου ήρωας.»

Ως μη εκτελεστικός πρόεδρος της Mercedes, ο Λάουντα βοήθησε τη γερμανική ομάδα (οδηγούς και κατασκευαστές) να κατακτήσουν τους τίτλους σε καθεμία από τις πέντε τελευταίες περιόδους. Ο επικεφαλής της Mercedes, Τότο Βολφ, είπε: «Πρώτα απ΄ όλα, εκ μέρους όλων στην ομάδα της Mercedes, θέλω να μεταφέρω τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην Μπίρτζιτ, στα παιδιά του Νίκι, στην οικογένειά του και στους φίλους του. Ο Νίκι θα παραμείνει για πάντα ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους του αθλήματος, συνδύαζε τον ηρωϊσμό, την ανθρωπιά και την τιμιότητα, μέσα κι έξω από το πιλοτήριο.»

Ο «πιλότος» της Mercedes, Νίκο Ρόσμπεργκ, κάτοχος του τίτλου το 2016, έκανε το ακόλουθο τιτίβισμα: «Αγαπημένε Νίκι. Σε ευχαριστώ για όλα όσα έκανες για μένα. Έμαθα τόσα πολλά από σένα. Το πάθος σου, το πνεύμα μαχητή, το να μην τα παρατάς ποτέ, η υπομονή σου με εμάς τους νεότερους. Εγώ και όλοι οι 100 εκατομμύρια οπαδοί σου σε όλο τον κόσμο, τους οποίους τόσο έντονα ενέπνευσες να μην εγκαταλείπουν ποτέ στις δύσκολες στιγμές, σε σκέφτονται, την οικογένειά σου κι εύχονται να ξεκουραστείς ειρηνικά.

Ο ηθοποιός, Ντάνιελ Μπρουλ, ο οποίος είχε την τιμή να βραβεύσει τον Νίκο Λάουντα το 2018 στην τελετή των «Laureus World Sports Awards» και ήταν αυτός που υποδύθηκε τον Λάουντα στην ταινία «Rush», που εστίασε στη μάχη του παγκοσμίου πρωταθλήματος του 1976 ανάμεσα στον Αυστριακό και στον Βρετανό, Τζέιμς Χαντ, έγραψε το ακόλουθο σχόλιο στο Instagram: «Ο πιο γενναίος άνδρας που έχω γνωρίσει ποτέ, όχι μόνο γιατί ήταν πρωταθλητής της F1 στην «τρελή» δεκαετία του 1970 και είχε την πιο απίστευτη επιστροφή στην ιστορία του αθλητισμού, αλλά και για το πώς συμπεριφερόταν στους ανθρώπους.

Πάντα με ειλικρίνεια, ευθύτητα και αποφασιστικότητα. Ο Νίκι σου έλεγε την αλήθεια κατάμουτρα, όσο κι αν δεν άρεσε σε κάποιους. Έμαθα πολλά από αυτόν και τον θαυμάζω όσο κανέναν. Γνωρίζω πόσο σου άρεσε να πετάς. Αγωνίσου στον ουρανό με ειρήνη αθάνατε πρωταθλητή, θα μας λείψεις.»

Η «Ferrari» σχολίασε: «Όλοι στην ιταλική ομάδα είναι βαθύτατα λυπημένοι στο άκουσμα του θανάτου του αγαπημένου μας φίλου, Νίκι Λάουντα. Κατέκτησε τα δύο από τα τρία παγκόσμια πρωταθλήματα με την ομάδα μας και για πάντα θα έχει μία θέση στην καρδιά μας και σε όλους τους οπαδούς της Ferrari. »

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Ντέιμον Χιλ, ανέφερε: «Ήταν ένας αξιοθαύμαστος άνθρωπος απ΄ όλες τις πλευρές. Ήμουν βεβαίως ένα από τα άτομα που κοιτάζοντας τον Νίκο σκεφτόσουν "ποτέ δεν θα τον φτάσω ούτε στο μισό". Η καριέρα του ήταν γεμάτη με στιλ και χαρακτηριζόταν από την εξυπνάδα. Όταν τέθηκε αντιμέτωπος με τον Αλέν Προστ γνώριζε καλά πως δεν μπορούσε να τον νικήσει στην ταχύτητα, οπότε τον νίκησε στην τακτική.»

Ένας ακόμη πρώην κάτοχος του τίτλου της F1, ο Τζένσον Μπάτον, έκανε λόγο «για έναν θρύλο που μας άφησε. Αναπαύσου εν ειρήνη Νίκι.»

Ο «πιλότος» της Red Bull, Μαξ Φερστάπεν, υποστήριξε: «Σοκαρισμένος από τον χαμό του Νίκο Λάουντα. Ήταν ένας πραγματικός θρύλος του αθλήματος μας, ένας που θάυμαζα πάρα πολύ.»

Ο επικεφαλής της αυστριακής ομάδας, Κρίστιαν Χόρνερ, πρόσθεσε: «Νοιώθω τυχερός που μπορούσα να τον αποκαλώ φίλο. Μια τόσο θλιβερή μέρα για ολόκληρη την οικογένεια του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι στην Red Bull μοιραζόμαστε τις σκέψεις της οικογένειας του Νίκι και των φίλων του την ίδια στιγμή. Θεός της ταχύτητας ο Νίκι.»

Το tweet της McLaren αναφέρει: «Ο Νίκι θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας και θα κατοχυρωθεί στην ιστορία μας.»

Ο άλλοτε οδηγός της F1, Τζόνι Χέρμπερτ, επισήμανε: «Μία τεράστια απώλεια για το άθλημα και μία ανάλογη στις καρδιές μας. Αστείος, θαραλλέος, ιδιαίτερα επικοινωνιακός.»

Η καριέρα του Νίκι Λάουντα με αριθμούς:

Αγώνες Νίκες Τίτλοι Pole Positions Πόντιουμ

171 25 3 24 25