«Χρόνια Πολλά» Λιούις Χάμιλτον - Η 34χρονη διαδρομή του

Ο Βρετανός πιλότος γιορτάζει σήμερα τα 34α γενέθλια του και το fosonline.gr γυρνά πίσω τον χρόνο. 

«Χρόνια Πολλά» Λιούις Χάμιλτον - Η 34χρονη διαδρομή του

Σαν σήμερα το 1985 στο Στίβενεϊτζ της Αγγλίας γεννήθηκε ένας παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1.

Η ζωή του Λιούις Χάμιλτον δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή μιας και οι γονείς του διάλεξαν χωριστούς δρόμους μόλις ήταν δύο ετών. Από μικρός έδειξε πως έχει κλίση στα γρήγορα σπορ γνωρίζοντας την πρώτη του επιτυχία σε ηλικία έξι χρονών.

Τα πρώτα του βήματα

Το 1993 γράφτηκε στη σχολή του Τζον Χένρι Νιούμαν και τον επόμενο χρόνο κατέκτησε το πρωτάθλημα. Ο 9χρονος τότε Βρετανός οπλισμένος με αρκετό θάρρος μίλησε στον ιδιοκτήτη της McLaren, Ρον Ντένις λέγοντας:«Γεια σας. Είμαι ο Λιούις Χάμιλτον, κέρδισα το Βρετανικό πρωτάθλημα και μια μέρα θέλω να τρέξω με ένα από τα αυτοκίνητα σας». Ο Ντένις φανερά έκπληκτος του ζήτησε να του τηλεφωνήσει σε δέκα χρόνια όταν θα είναι και ενήλικος. Το τηλεφώνημα όμως έγινε νωρίτερα και συγκεκριμένα έπειτα από δύο χρόνια όταν ο Ρον Ντένις τηλεφώνησε στον Χάμιλτον με σκοπό την ένταξη του νεαρού πιλότου στο πρόγραμμα οδηγών της McLaren.

Η αποθέωση του Χάμιλτον από τον «Σούμι»

Με τον Μίκαελ Σουμάχερ να αποτελεί το hot όνομα της Formula 1, το 2001 ο Γερμανός συναντήθηκε με τον Βρετανό σε έναν αγώνα καρτ. Μετά το τέλος ο «Σούμι» εκθείασε τον Λιούις δηλώνοντας:«Είναι ένας ποιοτικός οδηγός, είναι δυνατός και είναι μόνο 16. Εάν το συνεχίσει αυτό είμαι σίγουρος ότι θα φτάσει στην F1. Είναι κάτι το ξεχωριστό να βλέπεις ένα παιδί της ηλικίας του στο σιρκουί. Σίγουρα έχει τη σωστή οδηγική νοοτροπία».

Το ντεμπούτο του στην Formula 1

Μετά από αρκετή περιπέτεια στις χαμηλές κατηγορίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού ήρθε η μεγάλη στιγμή για τον ίδιο και την καριέρα του. Στις 18 Μαρτίου του 2007 ο 22χρονος Χάμιλτον κάνει την εμφάνιση του στην Formula 1. Από το ξεκίνημα αρχίζει να ξεχωρίζει και χτυπά στα ίσα τους Ράικονεν και Αλόνσο που ήταν υποψήφιοι για τον τίτλο, με τον Φιλανδό να είναι στο τέλος της χρονιάς ο νικητής. Η επόμενη σεζόν θα χαραχτεί στην μνήμη του Βρετανού αλλά και των φίλων του αθλήματος ως μία από τις καλύτερες στην ιστορία της Formula 1. Ο Χάμιλτον θα δώσει μία επική μάχη στο τελευταίο Γκραν Πρι της Βραζιλίας απέναντι στον Μάσα. Με τον Βραζιλιάνο να έχει τερματίσει πρώτος και να πανηγυρίζει τον υποτιθέμενο τίτλο του ο Χάμιλτον κατέκτησε στο τέλος την πέμπτη θέση παίρνοντας με ένα βαθμό διαφορά τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο.

Η μεταγραφή που έμελλε να αλλάξει την ζωή του

Το 2009 μπορεί να ανήκε στην McLaren που είδε τον Μπάτον να βγαίνει πρώτος αλλά όχι και για τον ομόσταυβλο του Χάμιλτον που τερμάτισε πέμπτος με 49 βαθμούς. Η κακή του χρονιά σε συνδυασμό με την κυριαρχία της Red Bull με τον Σεμπάστιαν Φέτελ οδήγησε τον Βρετανό να γυρίσει σελίδα στην καριέρα του και να πάει στην μέτρια Mercedes. Μετά από ένα χρόνο προσαρμογής ήρθε η επέλαση του Χάμιλτον με τα ασημένια βέλη. Το 2014 κατάφερε να σταματήσει τους «Ταύρους» πανηγυρίζοντας το δεύτερο προσωπικό του τίτλο.Με την Formula 1 να έχει μπει στην νέα υβριδική εποχή ήρθε η σειρά της Mercedes να χτίσει το δικό της σερί. Η αρχή έγινε το 2014 και συνεχίστηκε το 2015 με τον Χάμιλτον να παίρνει σβηστά τον τρίτο του παγκόσμιο τίτλο.

Η κόντρα με τον Ρόσμπεργκ και ο πέμπτος τίτλος

Το 2016 η Mercedes πήρε άλλο ένα τίτλο ο οποίος ήρθε μετά κόπων και βασάνων. Ο λόγος; Η κόντρα ανάμεσα στους δύο πιλότους της, Νίκο Ρόσμπεργκ και Λιούις Χάμιλτον που επισκίασε αρκετές νίκες της γερμανικής ομάδας. Ο Γερμανός πιλότος εκθρόνισε τον Βρετανό από την κορυφή και μετά το τέλος της σεζόν ανακοίνωσε την απόσυρση του. Το τέλος του Ρόσμπεργκ επανέφερε και πάλι την ηρεμία στον Χάμιλτον που επέστρεψε στις νίκες και στον τίτλο το 2017. Η περσινή χρονιά αποτελεί διαφορετικό σταθμό για τον 34χρονο πλέον πρωταθλητή καθώς είχε να αντιμετωπίσει την Ferrari του Φέτελ που παρουσιάστηκε αρκετά δυναμική από ότι στο παρελθόν. Μετά από ένα κακό ξεκίνημα ο Χάμιλτον κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος και να πανηγυρίσει τον πέμπτο του παγκόσμιο τίτλο πιάνοντας τον θρυλικό Χουάν Μανουέλ Φάντζιο.

Η νέα χρονιά αποτελεί πρόκληση για τον ίδιο και την ομάδα του καθώς στοχεύει στον έκτο του τίτλο κάτι που θα του δώσει την ευκαιρία να έρθει πιο κοντά στα επτά πρωταθλήματα του αξεπέραστου Μίκαελ Σουμάχερ. Όποια και να είναι η κατάληξη ο Βρετανός έχει καταφέρει να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία της Formula 1 εκπληρώνοντας ένα μεγάλο παιδικό του όνειρο.