Απορρίφθηκε το αίτημα της Haas για επανεξέταση του αποτελέσματος στο γκραν πρι των ΗΠΑ

Απορρίφθηκε το αίτημα της Haas για επανεξέταση του αποτελέσματος στο γκραν πρι των ΗΠΑ

Οι αγωνοδίκες του γκραν πρι των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψαν το αίτημα που κατέθεσε η Haas για επανεξέταση των αποτελεσμάτων του αγώνα της Φόρμουλα Ένα στο Όστιν, καθώς έκριναν ότι δεν υπήρχαν «σημαντικά και σχετικά» νέα στοιχεία στην υπόθεση. Η αμερικανική ομάδα είχε υποβάλει στις αρχές του μήνα το εν λόγω αίτημα, το οποίο αφορούσε στις παραβιάσεις των ορίων της πίστας, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις οποίες είχε υποπέσει ο Άλεξ Άλμπον της Williams. Ο Ταϊλανδός οδηγός, ο οποίος κατετάγη ένατος στο γκραν πρι, αναφέρθηκε στους αγωνοδίκες στη διάρκεια του αγώνα, επειδή φέρεται να βγήκε αρκετές φορές εκτός πίστας χωρίς βάσιμο λόγο στη στροφή 6. Όμως, τότε δεν έγιναν περαιτέρω ενέργειες, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις. Ο οδηγός της Haas, Νίκο Χούλκενμπεργκ, έμεινε οριακά εκτός της βαθμολογούμενης δεκάδας στον αγώνα του Όστιν, καθώς κατετάγη 11ος, και η αμερικανική ομάδα ζήτησε να επανεξεταστούν τα αποτελέσματα του γκραν πρι των ΗΠΑ.

Η διαδικασία αυτή αποτελείτο από δύο μέρη. Στο πρώτο θα εξετάζονταν αποδείξεις σχετικά με το αν υπήρχε «ένα σημαντικό και σχετικά νέο στοιχείο, το οποίο δεν ήταν διαθέσιμο στο μέρος που ζητά την επανεξέταση, τη στιγμή της εν λόγω απόφασης». Μαζί με τους ανθρώπους της Haas, στην εκδίκαση εκπροσωπήθηκαν επίσης οι Aston Martin, Williams, Red Bull, Ferrari και McLaren, με τις τελευταίες δύο να έχουν ζητήσει άδεια για να παραστούν ως ενδιαφερόμενα μέρη. Εφόσον οι αγωνοδίκες έκριναν ότι ένα τέτοιο στοιχείο υπήρχε, τότε θα λάμβανε εν ευθέτω χρόνω χώρα το δεύτερο μέρος της εκδίκασης, το οποίο θα ασχολούνταν με την ουσία της υπόθεσης.

Η Haas επικαλέστηκε τέσσερα στοιχεία ως αποδείξεις, κυρίως onboard βίντεο από το μονοθέσιο του Άλμπον, αλλά και βίντεο από τη Williams του Λόγκαν Σάρτζεντ, τη Red Bull του Σέρχιο Πέρες και την Aston Martin του Λανς Στρολ, τα οποία έδειχναν αυτά τα αυτοκίνητα να βγαίνουν από την πίστα σε αρκετές περιπτώσεις στη στροφή 6 στη διάρκεια του αγώνα. Όσον αφορά τα πλάνα από το μονοθέσιο του Άλμπον, οι αγωνοδίκες έκριναν πως, ενώ ήταν σημαντικά, ήταν διαθέσιμα στη Haas και, επομένως, όχι νέα κι επίσης όχι σχετικά. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα τρία στοιχεία που υποβλήθηκαν, κρίθηκαν ότι δεν είναι σημαντικά, καθώς και όχι νέα ή σχετικά κι επίσης διαθέσιμα στη Haas. Έτσι, το αίτημα της Haas για επανεξέταση των αποτελεσμάτων του γκραν πρι των ΗΠΑ απορρίφθηκε, καθώς δεν υπήρχαν σημαντικά και σχετικά νέα στοιχεία, τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα στην αμερικανική ομάδα τη στιγμή της απόφασης.