F1: Είναι ο Vettel ο οδηγός που χρειάζεται η Ferrari;

Το μονοθέσιο που έχει στα χέρια του είναι πολύ ικανό για να φέρει νίκες και ίσως το πρωτάθλημα, αλλά ο ίδιος δεν φαίνεται ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων...

F1: Είναι ο Vettel ο οδηγός που χρειάζεται η Ferrari;

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο που έχουμε 15 αγώνες στην πλάτη μας και μας μένουν άλλοι 6 για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα του 2018. Είμαστε όμως και στο σημείο που ο Hamilton έχει πάρει μια σημαντική διαφορά από τον Vettel. Όπως και να το κάνουμε 40 βαθμοί είναι αυτοί και ο Hamilton έχει μια εγκατάλειψη φέτος στο πρωτάθλημα, αυτό στην Αυστρία.

Η Ferrari έχει φτάσει σε ένα σημείο, με ομολογουμένως πολύ πολύ μεγάλο ρίσκο, που έχει πλησιάσει ή έχει ξεπεράσει σε απόδοση την Mercedes. Το γεγονός ότι βρέθηκε στο μικροσκόπιο των αντιπάλων της για τεχνικά θέματα δεν είναι τυχαίο. Είναι στην φύση του σπορ να προσπαθείς να φτάσεις στα όρια των κανονισμών, ακόμα και να τα ξεπεράσεις, αρκεί να μην σε πιάσουν. Αυτό ισχύει για όλους!

Όπως και να έχει όμως, η Ferrari κατάφερε να έχει ένα πολύ ανταγωνιστικό μονοθέσιο φέτος και σε κάποιες στιγμές καλύτερο πακέτο από αυτό της Mercedes. Ποια η διαφορά όμως ανάμεσα στην Mercedes και την Ferrari και φτάσαμε στο σημείο να έχει ο Hamilton μια σημαντική διαφορά από τον Vettel; Και οι δυο τους έχουν κατακτήσει 4 παγκόσμια πρωταθλήματα.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο Lewis Hamilton είναι στο απόγειο της καριέρας του. Οδηγεί εκπληκτικά, αποφεύγοντας τα λάθη. Ο τρόπος ζωής του, παρόλο που του έχει ασκηθεί κριτική, δεν τον εμποδίζει σε τίποτα από το να οδηγεί στο όριο. Ταξιδεύει ανά τον κόσμο, προμοτάροντας την νέα σειρά μόδας που έχει την υπογραφή του, κάνει διακοπές που διαφέρουν από αυτές των άλλων οδηγών, αλλά μέσα στην πίστα είναι κορυφαίος.

Ο Vettel αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι ο αδύναμος κρίκος στην Ferrari. Το μονοθέσιο που έχει στα χέρια του είναι πολύ ικανό για να φέρει νίκες και ίσως το πρωτάθλημα, αλλά ο ίδιος δεν φαίνεται ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δεν είμαι σίγουρος εάν οφείλεται στον ίδιο αποκλειστικά, ή στον τρόπο που λειτουργεί η ομάδα. Ο αιφνίδιος θάνατος του Sergio Marchionne, ο οποίος κατά γενική ομολογία έφερε μεγάλη ανατροπή στα εσωτερικά της Ferrari πιθανώς άλλαξε τα πράγματα.

Στον αγώνα του Αζερμπαϊτζάν έπεσε πίσω από τον Bottas όταν έφυγε το αυτοκίνητο ασφαλείας και πίεσε παραπάνω από το κανονικό φθείροντας τα λάστιχα πήρε την 4η θέση με τον Hamilton να κερδίζει. Στο Γαλλικό GP και πάλι ήταν υπέρμετρα ενθουσιώδης έχοντας επαφή με τον Bottas κάτι που τους έφερε στην ουρά του αγώνα με τον Vettel να είναι 5ος και τον Hamilton να κερδίζει.

Στο Γερμανικό GP έκανε το λάθος βγαίνοντας στην αμμοπαγίδα, εγκαταλείποντας τον αγώνα, με τον Hamilton να κερδίζει. Στο Ιταλικό GP είχε την επαφή με τον Hamilton, καταλήγοντας στην 5η θέση με τον Hamilton να κερδίζει. Αλλά και στην Σιγκαπούρη έκανε λάθος ο Vettel στα ελεύθερα δοκιμαστικά που του στέρησε πολύτιμο χρόνο. Αυτά ήταν καθαρά λάθη του Vettel, όχι επιλογές της ομάδας.

Εάν στην θέση του ήταν για παράδειγμα ο Alonso δεν θα έκανε τέτοια λάθη, και επειδή υπάρχει ο αντίλογος ότι με τον Alonso η Ferrari και πάλι δεν είχε πάρει πρωτάθλημα, θυμίζω ότι την εποχή της κυριαρχίας της Red Bull Racing η Ferrari έχασε με τον Alonso το πρωτάθλημα στον τελευταίο αγώνα δυο φορές !

Ο Vettel δεν είναι Hamilton και δεν είναι Alonso, κακά τα ψέματα. Είναι μάλλον στο 3ο σκαλοπάτι δυναμικότητας αυτή τη στιγμή από τους οδηγούς που τρέχουν. Υπο πίεση δεν μπορεί να αποδώσει το ίδιο καλά με τον Hamilton ή τον Alonso, με αυτή τη σειρά. Σε συνέντευξή του ο Vettel είπε ότι έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει και να φέρει το πρωτάθλημα και θα ήθελε να μπορούσε να μιλήσει στον Schumacher όχι αναγκαστικά για τον τρόπο οδήγησής του.

«Εάν ήταν υγιής θα ήθελα να τον ρωτήσω κάποια πράγματα. Όχι απαραίτητα για το πώς οδήγησα. Αλλά για πράγματα που γίνονται πίσω στα παρασκήνια. Για την συνεργασία με την ομάδα, τα θέματα πολιτικής στην F1. Εκεί έχει πολύ εμπειρία από τον καιρό του στην Ferrari», είπε στο Sport Bild. Βρίσκεται στην 4η χρονιά του με την Ferrari και έχει κατακτήσει μια 2η, μια 3η και μια 4η θέση στο πρωτάθλημα και φέτος είναι 2ος.

Ακόμα δεν μπορεί να βρει τα πατήματά του στην Ferrari; Κανένας δεν ξέρει τι γίνεται στους διαδρόμους του Maranello, αλλά όπως τον χαρακτήρισαν τα Γερμανικά μέσα ο Vettel είναι «εύθραυστος Πρωταθλητής». Προσοχή! Δεν έχουμε μπει και δεν θα μπούμε σε άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο που ειναι τα politics μέσα στην Ferrari και οι "ειδικές συνθήκες" που υπάρχουν στο Maranello που επηρεάζουν έναν οδηγό σαν τον Vettel.

Για τον Vettel μίλησε ένας άνθρωπος που τον ξέρει πάρα πολύ καλά από την εποχή του στην RBR, o Adrian Newey. «Δουλεύει πολύ σκληρά και κάποιες φορές …σαν σκυλί. Εάν έχει κάποια αδυναμία είναι ότι κάνει χαζά λάθη πάνω στην στιγμή με ένταση. Εάν ηγείται του αγώνα είναι σχεδόν ανίκητος, αλλά σε απευθείας μάχες κάποιες φορές το χάνει. Στα σπορ, αλλά και στην ζωή, οι άνθρωποι διαχειρίζονται την πίεση διαφορετικά. Για έναν οδηγό αγώνων μπορεί να είναι δύσκολο.

Σε ένα μονοθέσιο δεν είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του μόνο, αλλά έχει μια ομάδα πίσω του και ένα γκαράζ. Κάποιοι οδηγοί δεν ενδιαφέρονται, όπως για παράδειγμα οι Φιλανδοί Kimi Raikkonen και Mika Hakkinen. Αλλά υπάρχουν και άλλοι που φτάνοντας στο τέλος της σαιζόν, όταν υπάρχει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που σε πιέζει, πέφτει πολύ βάρος στους ώμους τους. Όσο πιο σκληρά δουλεύουν, τόσο περισσότερο νιώθει την πίεση. Εάν καταφέρει να το διαχειριστεί, χρειάζεται τουλάχιστον μια εγκατάλειψη από τον Lewis. Αλλιώς θα είναι πολύ δύσκολα», ειπε ο Newey στην Bild am Sonntag.

Ο Fernando Alonso είχε μια 5ετία στην Ferrari και 3 φορές κατετάγη 2ος στο πρωτάθλημα. Το 2010 πήγαινε στον Abu Dhabi έχοντας 8 βαθμούς πρωτοπορία, με ένα λάθος στην στρατηγική να τον φέρει κολλημένο πίσω από τον Petrov και να χάνει το πρωτάθλημα από τον Vettel και το 2012 θα κέρδιζε το πρωτάθλημα εάν κέρδιζε τον αγώνα, αλλά έχασε από τον Jenson Button.

Τι θα μπορούσε να κάνει λοιπόν η Ferrari; Μια εύκολη απάντηση είναι «να είχε πάρει τον Hamilton». Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον σε αυτό και εάν μπορεί ο Hamilton να πάει στην Ferrari κάποια στιγμή. Ή εάν η Ferrari έχει δει κάτι στον Leclerc που δεν έχουμε δει εμείς και γι' αυτό τον έφερε τόσο νωρίς στην F1. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι κάπως έτσι ήρθε και ο Hamilton έχοντας το 2007 τον Alonso στην McLaren με τα γνωστά αποτελέσματα.

Πηγή: gocar.gr

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ NISSAN QASHQAI 1.6 DIESEL AUTO

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑ SUV ΤΗΣ OPEL