FIA: Ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με τις αλλαγές στον Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα

H παγκόσμια ομοσπονδία διευκρίνησε τι ισχύει σχετικά με τις αλλαγές που πραγματοποιήσε στον Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα (ΔΑΚ).

FIA: Ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με τις αλλαγές στον Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα

Λίγους μήνες πριν η FIA προχώρησε σε κάποιες σημαντικές αλλαγές στον Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα (ΔΑΚ), σχετικά με την προβολή πολιτικών, θρησκευτικών ή προσωπικών μηνυμάτων, από όλους τους οδηγούς που συμμετέχουν σε πρωταθλήματα που τελούν υπό την αιγίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Οι αλλαγές αυτές έχουν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, με τους οδηγούς της Formula 1 να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι και ενάντια στην κίνηση της παγκόσμιας ομοσπνδίας.

Ο CEO του σπορ, Στέφανο Ντομενικάλι, μιλώντας στον Guardian είχε δηλώσει:

«Η F1 δεν θα βάλει φίμωτρο σε κανέναν. Μιλάμε για έναν κανονισμό τον οποίο όρισε η FIA. Πιστεύω πως η FIA πρέπει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, σχετικά με τι επιτρέπεται και τι όχι. Είμαι σίγουρος πως οι απόψεις της FIA συμμερίζονται αυτές της F1, όμως εκείνοι είναι μέλος της Ολυμπιακής επιτροπής και υπάρχουν πρωτόκολλα τα οποία πρέπει να τηρήσουν», στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην FIA.

Ίδια στάση κράτησε και ο οδηγός της Mercedes, Λούις Χάμιλτον, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε πως τίποτα δεν θα τον σταματήσει από το να εκφέρει την άποψή του για σημαντικά ζητήματα.

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η φετινή αγωνιστική σεζόν, η FIA θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σε επιστολή που στάλθηκε στις 10 ομάδες, παραθέτει το τι ισχύει και τι όχι σχετικά με τις αλλαγές στο ΔΑΚ.

Η παγκόσμια ομοσπονδία επιβεβαιώνει πως οι οδηγοί μπορούν να πραγματοποιήσουν πολιτικές, κοινωνικές ή προσωπικές δηλώσεις μέσω: των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως μέρος μιας συνέντευξης με διαπιστευμένο μέσο ενημέρωσης ή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της FIA, εφόσον τους έχει γίνει απευθείας ερώτηση από ρεπόρτερ για συγκεκριμένο θέμα.

Από την άλλη μεριά, δεν μπορούν να προβούν σε τέτοιου είδους δηλώσεις κατά τη διάρκεια οποιωνδήποτε δραστηριοτήτων στην πίστα, καθώς και σε επίσημες διαδικασίες πριν ή μετά τον αγώνα. Επιπλέον, δεν μπορούν να στείλουν το οποιοδήποτε μήνυμα σε συνέντευξη Τύπου της FIA, χωρίς της προτροπή δημοσιογράφου.

Πάντως η FIA έχει αφήσει ένα μικρό παραθυράκι, όπου σε ειδικές περιστάσεις, θα μπορούσε να γίνει παράκαμψη του ΔΑΚ, εφόσον υπάρχει ένα σοβαρό επιχείρημα.