Formula 1: Δεν υπάρχει στον ορίζοντα επιστροφή της BMW

Από την BMW ξεκαθαρίζουν με κάθε τρόπο πως δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν στον κόσμο της Formula 1, είτε με την συμμετοχή εργοστασιακής ομάδας είτε ως προμηθευτής κινητήρων.

Formula 1: Δεν υπάρχει στον ορίζοντα επιστροφή της BMW

Η BMW δεν έχει ασχοληθεί με αγώνες από το 2009 και δεν έχει στα πλάνα της το ενδεχόμενο να εισέλθει και πάλι στην Formula 1. Αντίθετα, το 2023 θα αγωνιστεί με το νέο της LMDh hypercar αγωνιστικό στην IMSA και από το 2024 στο WEC και στις 24 Ώρες Λε Μαν.

Ο επικεφαλής του αγωνιστικού της τμήματος της BMW, Αντρέας Ρους, μίλησε στο motorsport-total τονίζοντας πως η γερμανική εταιρεία δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στη Formula 1: «Ξεκάθαρα δεν μας ενδιαφέρει η Formula 1. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις και πρέπει να πετύχεις για πολλά χρόνια ώστε να κάνεις απόσβεση. Είμαστε χαρούμενοι με τα τωρινά αγωνιστικά μας προγράμματα».

Θέση επί του θέματος πήρε και ο CEO της BMW M, Φρανκ Φαν Μιλ, ο οποίος επεσήμανε πως η νέα εποχή των αγώνων αντοχής είναι πιο ενδιαφέρουσα από τη Formula 1: «Για εμένα η Formula 1 δεν είναι προτεραιότητα. Το πρόγραμμα LMDh είναι. Έχουμε παράδοση στην F1, αλλά το LMDh είναι πολύ πιο συναρπαστικό. Είναι η σειρά των αγώνων αντοχής. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2026. Δεν συμμετέχουμε στους αγώνες μόνο από πλευράς μάρκετινγκ. Γι’ αυτό το πρόγραμμα LMDh είναι πιο σημαντικό από την F1. Δεν εναρμονίζεται με τα προϊόντα του τμήματος M και είναι πολύ μακριά από πλευράς εξηλεκτρισμού».

Σχετικά με την φημολογία που θέλει την BMW να εξαγοράζει την McLaren στο μέλλον, ο Φαν Μιλ σχολίασε πως: «Η BMW δεν αγοράζει άλλες εταιρείες. Είμαστε ανεξάρτητοι και δεν θέλουμε να επενδύσουμε αλλού. Η BMW δεν θα αγοράσει τη McLaren, είναι απλά μία φήμη».

Η τελευταία φορά που έτρεξε η BMW στην Formula 1 ήταν πριν 13 χρόνια, το 2009. Η γερμανική εταιρία είχε λύσει την συνεργασία της με την Williams το 2005 και αγόρασε την Sauber, με την οποία συμμετείχε τα επόμενα χρόνια.

Από το 2006 μέχρι το 2009, η BMW κατάφερε να πάρει μόλις μία νίκη με τον Ρόμπερτ Κουμπίτσα στο Grand Prix του Καναδά το 2008.