Νικίτα Μαζέπιν: «Χάνουμε τις δουλειές μας για πολιτικούς λόγους»

Ο Νικίτα Μαζέπιν στοχοποιήθηκε επειδή είναι γιος του Ντμίτρι Αρκάντιεβιτς Μαζέπιν, γενικού διευθυντή του ρωσικού χημικού γίγαντα «Uralchem», χάνοντας το μονοθέσιό του στη Formula 1 και αντιμετωπίζοντας πλέον οικονομικές και όχι μόνο κυρώσεις.

Νικίτα Μαζέπιν: «Χάνουμε τις δουλειές μας για πολιτικούς λόγους»

Αφού έχασε το μονοθέσιό του στη Formula 1 για τη σεζόν του 2022, τώρα του επιβλήθηκαν κυρώσεις όπως και σε ένα πλήθος ολιγαρχών που βρίσκονται κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Νικίτα Μαζέπιν προστέθηκε την Τετάρτη (9/3) στη λίστα των Ρώσων προσωπικοτήτων που επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίδραση στη στρατιωτική επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Τα περιουσιακά στοιχεία του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πλέον παγώσει, ενώ απαγορεύεται η είσοδος ή η διέλευση από το έδαφος των χωρών μελών της Ε.Ε.

Ο Νικίτα Μαζέπιν στοχοποιήθηκε επειδή είναι γιος του Ντμίτρι Αρκάντιεβιτς Μαζέπιν, γενικού διευθυντή του ρωσικού χημικού γίγαντα Uralchem και ο οποίος προστέθηκε επίσης στη λίστα των ατόμων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Το Συμβούλιο της Ε.Ε. αιτιολογεί την απόφαση αυτή ως εξής: «Είναι φυσικό πρόσωπο που συνδέεται με επιχειρηματία με επιρροή (τον πατέρα του) με δραστηριότητα σε οικονομικούς τομείς που αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος για την κυβέρνηση της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας».

Ο 53χρονος Ντμίτρι Μαζέπιν φημίζεται ότι είναι κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που ξεκίνησε η στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ο δισεκατομμυριούχος συμμετείχε σε συνάντηση που διοργάνωσε το Κρεμλίνο με εκπροσώπους του ρωσικού οικονομικού τομέα.

Η απόφαση των Βρυξελλών έρχεται τέσσερις ημέρες μετά την εκδίωξη του Νικίτα Μαζέπιν από την F1 και την ομάδα της Haas. Ο πιλότος, τον οποίο χορηγούσε η Uralkali, θυγατρική της Uralchem, είδε το συμβόλαιό του να λύνεται με άμεση ισχύ.

Εξοργισμένος από την αποβολή του, ο Μαζέπιν ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ιδρύματος για «την υποστήριξη αθλητών που χάνουν τη δουλειά τους για πολιτικούς λόγους».

Αυτή η δομή, που χρηματοδοτείται από την Uralkali, «θα είναι αφιερωμένη στη βοήθεια αθλητών που, για πολιτικούς λόγους πέρα από τον έλεγχό τους, χάνουν την ικανότητά τους να αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ