Grand Prix Ουγγαρίας: Παρθενική νίκη για Οκόν

Ο Εστεμπάν Οκόν κατέκτησε για πρώτη φορά τη νίκη στη Formula 1 ανεβαίνοντας στην κορυφή του Grand Prix Ουγγαρίας. 

Grand Prix Ουγγαρίας: Παρθενική νίκη για Οκόν

Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Εστεμπάν Οκόν αναδείχθηκε νικητής σε αγώνα της Formula 1. Ο νεαρός Γάλλος κατάφερε να δει πρώτος την καρό σημαία στην Ουγγαρία οδηγώντας το μονοθέσιο της Alpine.

Εκτός της παρθενικής του νίκης έγραψε ιστορία καθώς αποτελεί τον πρώτο Γάλλο οδηγό μετά από το 1983 και τον Άλεν Προστ που παίρνει νίκη στη Formula 1 με γαλλικό κινητήρα.

Στο αγωνιστικό σκέλος από την αρχή του αγώνα οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν τα πλάνα των ομάδων. Η βροχή έφερε την αλλαγή ελαστικών σε ορισμένα μονοθέσια και μοιραία την αλλαγή της τακτικής. Στην εκκίνηση ο Βάλτερι Μπότας έκανε εφιαλτικό ξεκίνημα καθώς μπλόκαραν τα φρένα του με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με τον Λάντο Νόρις και εκείνος με τις δύο Red Bull. Στη συνέχεια εγκατέλειψε και ο Σαρλ Λεκλέρκ αποχαιρετώντας πρόωρα τον αγώνα.

Ο Μαξ Φερστάπεν παρά τη σύγκρουση κράτησε μέσα στην πίστα το μονοθέσιό του και με σύμμαχο την κόκκινη σημαία μπήκε στα pit προκειμένου να διορθώσει τις ζημιές που προκλήθηκαν στο μονοθέσιό του.

Η σύγκρουση έφερε εικοσάλεπτη διακοπή δίνοντας την ευκαιρία στις ομάδες να αλλάξουν ελαστικά. Η Mercedes ωστόσο θέλησε να κρατήσει τα ελαστικά του Λιούις Χάμιλτον και το πλήρωσε αφού στον επόμενο γύρο αναγκάστηκε να μπει στα pit.

Έτσι πρώτος ανέβηκε ο Εστεμπάν Οκόν και δεύτερος ο Σεμπάστιαν Φέτελ μπροστά από τον Κάρλος Σάινθ. Με νέα ελαστικά ο Χάμιλτον προσπάθησε να καλύψει το χαμένο έδαφος και να κερδίσει θέσεις έτσι ώστε να επιστρέψει στην κορυφή. Από την άλλη ο Φερστάπεν αντιμετωπίζοντας πρόβλημα στο πάτωμα της Red Bull αρκέστηκε στη δέκατη θέση.

Ο Βρετανός πρωταθλητής αφού ανέβηκε πέμπτος δυσκολεύτηκε αρκετά στο να προσπεράσει τον Φερνάντο Αλόνσο. Ο Ισπανός έδειξε για άλλη μία φορά την εμπειρία του παρά το γεγονός πως το μονοθέσιό του υστερεί σε σχέση με εκείνο των πρωταθλητών.

Έπειτα από αρκετές απόπειρες ο Χάμιλτον ανέβηκε τέταρτος και στη συνέχεια προσπέρασε τον Κάρλος Σάινθ κλείνοντας έτσι το podium πίσω από Οκόν και Φέτελ αντίστοιχα. Τη δεκάδα έκλεισαν οι Σάινθ, Αλόνσο, Γκασλί, Τσουνόντα, Λατίφι, Ράσελ και Φερστάπεν.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του αγώνα:

Αναλυτικά η βαθμολογία των οδηγών:

Αναλυτικά η βαθμολογία των κατασκευαστών: