«Άναψε φωτιές» το μπλουζάκι του Λιούις Χάμιλτον

Ο Λιούις Χάμιλτον φόρεσε μπλουζάκι στο περιθώριο του γκραν πρι της Τοσκάνης, που καυτηρίαζε την αστυνομική βία στις ΗΠΑ

«Άναψε φωτιές» το μπλουζάκι του Λιούις Χάμιλτον

Οι αρμόδιοι της Φόρμουλα Ένα εξετάζουν αν ο Λιούις Χάμιλτον παραβίασε τους κανονισμούς στο γκραν πρι της Τοσκάνης, με το να φορέσει ένα μπλουζάκι που υπογράμμιζε την αστυνομική βία.

Εκπρόσωπος Τύπου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) δήλωσε ότι το θέμα βρίσκεται «υπό ενεργό εξέταση». Τόνισε ακόμη ότι η FIA είναι ένας μη πολιτικός οργανισμός και πως εξετάζεται αν το μπλουζάκι του Βρετανού παρέβη τους κανόνες. Το εν λόγω μπλουζάκι, το οποίο φόρεσε ο έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην εκδήλωση κατά του ρατσισμού πριν από την έναρξη του γκραν πρι, αλλά και μετά τον αγώνα στο βάθρο των νικητών, έγραφε στην μπροστινή μεριά: «Συλλάβετε τους αστυνομικούς που σκότωσαν την Μπριόνα Τέιλορ».

Πρόκειται για μια μαύρη γυναίκα, η οποία πυροβολήθηκε τον Μάρτιο οκτώ φορές από αστυνομικούς στο σπίτι της, στο Λούιβιλ του Κεντάκι. Στην πίσω μεριά το μπλουζάκι έγραφε: «Πείτε το όνομά της». Ερωτηθείς αν οι άνθρωποι της FIA θεωρούν ότι το μπλουζάκι έφερε πολιτικό μήνυμα, ο εκπρόσωπος δήλωσε: «Αυτό είναι το θέμα που εξετάζουμε».

Η Τέιλορ ήταν ένα από πολλά θύματα σε συμβάντα με αστυνομική βία στις ΗΠΑ, των οποίων τα ονόματα γίνονται σύνθημα στις κραυγές για ισότητα και δικαιοσύνη.

Ο Χάμιλτον δήλωσε -μεταξύ άλλων- μετά τη νίκη του στον χθεσινό αγώνα: «Ήθελα να φέρω ευαισθητοποίηση στο γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που σκοτώνονται στο δρόμο. Και κάποια σκοτώθηκε στο σπίτι της και αυτοί ήταν στο λάθος σπίτι και αυτοί οι τύποι συνεχίζουν να είναι ελεύθεροι».