Γνωρίζετε τα πρόστιμα για παράνομη προσπέραση;

Το αντικανονικό προσπέρασμα σε επαρχιακούς κυρίως δρόμους, είναι μία από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων.

Γνωρίζετε τα πρόστιμα για παράνομη προσπέραση;

Το αντικανονικό προσπέρασμα σε επαρχιακούς κυρίως δρόμους, είναι μία από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων. Οι περισσότεροι έχουμε αντιμετωπίσει και αποφύγει οχήματα που έρχονται καταπάνω μας, ενώ έχουμε δει σοβαρά τροχαία που προκλήθηκαν από μετωπικές συγκρούσεις.

Όταν ο οδηγός αποφασίσει να βγει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας για να προσπεράσει το προπορευόμενο όχημα, θα πρέπει να είναι 100% σίγουρος και να μην το παίζει κορόνα – γράμματα, για το αν θα προλάβει.

Όπως αναφέρει και ο Κ.Ο.Κ, «Ο οδηγός επιτρέπεται να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα μόνον εφόσον μπορεί να το κάνει χωρίς κίνδυνο ή παρακώλυση της κυκλοφορίας και εφόσον προειδοποιήσει έγκαιρα γι’ αυτό.» Επίσης, το προσπέρασμα επιτρέπεται, κατά κανόνα, από τα αριστερά και απαγορεύεται όταν ο οδηγός που ακολουθεί έχει ήδη βγει για προσπέρασμα, όταν δεν υπάρχει ορατότητα (π.χ. σε ομίχλη ή έντονη βροχόπτωση), πριν από στροφή, σε διπλή διαγράμμιση, μέσα σε σήραγγες με μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση κ.λπ.

Για τους παραβάτες που κάνουν τυφλές προσπεράσεις και γενικότερα δεν τηρούν αυτά που ορίζει ο Κ.Ο.Κ., τα πρόστιμα είναι πολύ βαριά. Συγκεκριμένα τιμωρείται με πρόστιμο 700 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται (1.400 ή 2.100 ευρώ), ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, αφαιρείται η άδεια οδήγησης και στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για 20 μέρες. Σε περίπτωση διάπραξης της παραβίασης για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε 5 ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται δια βίου. Βέβαια ο κάθε οδηγός δεν θα πρέπει να σκέφτεται το πρόστιμο που θα του επιβληθεί αν κάνει αντικανονικό προσπέρασμα, αλλά οι ζωές που ενδεχομένως να χαθούν και οι βαριοί τραυματισμοί από μια σφοδρή σύγκρουση με άλλο όχημα.

Πηγή: autogreeknews.gr