Το θηρίο της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα (vid)

Την κίνηση του τετράτροχου άρματος αναλαμβάνει ένας V8 πετρελαιοκινητήρας 11.76 λίτρων, που αποδίδει 300 ίππους στις 2.200 σ.α.λ.

Το θηρίο της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα (vid)

Πριν λίγες εβδομάδες όσοι κινούνταν στην Εθνική Οδό με κατεύθυνση προς Λαμία, αντίκρισαν ένα πρωτόγνωρο θέαμα με τη μορφή στρατιωτικού κομβόι στη δεξιά λωρίδα. Όπως είχαμε γράψει, επρόκειτο για τεθαρωκισμένα οχήματα που κατευθύνονταν στον Έβρο, προκειμένου να συνδράμουν στη φύλαξη των συνόρων.

Ένα εξ αυτών, ντύθηκε στα χρώματα της Ελληνικής Αστυνομίας και προκαλεί θαυμασμό στο πέρασμά του, αλλά και δέος -για να μην πούμε τρόμο- στους «απέναντι». Πρόκειται για ένα από τα 8 οχήματα κατηγορίας MRAP Τyphoon GSS-300, που είχαν κατασχεθεί το 2015 σε επιχείρηση ανοικτά της Κρήτης. Δεν γνωρίζουμε αν είναι βαμμένα στα μπλε περισσότερα, καθώς ένα συγκεκριμένο με την ίδια πινακίδα εμφανίζεται σε φωτογραφίες και video, ωστόσο και μόνο του να είναι αρκεί για να μας αφήσει άφωνους.

Το Typhoon είναι καναδικής κατασκευής (Streit Group ο κατασκευαστής) και έχει μήκος 6.717 χλστ., πλάτος 2.491 χλστ., ύψος 3.135 χλστ., μεταξόνιο 3.775 χλστ. και βάρος 12,5 τόνους. Φιλοξενεί μέχρι 10 άτομα στο εσωτερικό (διμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρει μέχρι 8 εξοπλισμένους στρατιώτες ή αστυνομικούς) και το επίπεδο προστασίας που προσφέρει η θωράκιση του οχήματος είναι Level 2 STANAG 4569, ενώ με πρόσθετη θωράκιση αυτό μπορεί να φτάσει στο Level 3. Είναι ικανή να αντέξει χτυπήματα από όλμους, χειροβομβίδες, βολές από 50άρι πυροβόλο, εκτοξευτήρες ρουκετών και νάρκες.

Την κίνηση του τετράτροχου άρματος αναλαμβάνει ένας V8 πετρελαιοκινητήρας 11.76 λίτρων, που αποδίδει 300 ίππους στις 2.200 σ.α.λ. Ένα χειροκίνητο κιβώτιο στέλνει την ισχύ στους τέσσερις τροχούς, με την τελική ταχύτητα να φτάνει στα 100 χλμ./ώρα και το ρεζερβουάρ των 250 λίτρων εξασφαλίζει αυτονομία που μπορεί να φτάσει στα 1.000 χλμ.!

Πηγή: autogreeknews.gr