120 χρόνια Mercedes: Πώς πήρε το όνομά της;

Η Mercedes γιορτάζει φέτος καθώς συμπληρώνει 120 χρόνια στην αυτοκίνηση. Τον κλάδο δηλαδή, που ουσιαστικά δημιούργησε.

120 χρόνια Mercedes: Πώς πήρε το όνομά της;

Ακούγοντας «θηλυκή εταιρία», ο νους ενδεχομένως να πηγαίνει στην ομώνυμη ταινία του Νίκου Περάκη. Ωστόσο, η Mercedes αποτελεί την κυριολεκτική έκφανση του όρου. Και φέτος συμπληρώνει 120 χρόνια στην αυτοκίνηση.

Τον κλάδο δηλαδή, που ουσιαστικά δημιούργησε. To 1886 o Karl Benz πατεντάρισε τη δημιουργία του, το Benz Patent Motorwagen, που λογίζεται ως το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής στην Ιστορία! Μαζί με τους Gottlieb Daimler και Wilhelm Maybach συνέχισαν να εργάζονται πάνω στο project, δημιουργώντας στο τέλος μια αυτοκρατορία: τη Mercedes-Benz. Στα ανωτέρω ονόματα, όμως, το «Mercedes» δεν αναφέρεται πουθενά. Από πού, λοιπόν, πήρε το όνομά της η εταιρία-Έβερεστ της αυτοκινητοβιομηχανίας;

Το 1896, ένας Αυστριακός επιχειρηματίας ονόματι Emil Jellinek, είδε σε περιοδικό ένα αυτοκίνητο της Daimler-Motoren-Gessellschaft’s και ταξίδεψε στο Canstatts της Γερμανίας για να το δει από κοντά και να το αγοράσει. Το αυτοκίνητο του φάνηκε πολύ αξιόπιστο και εν γένει χρήσιμο σε σχέση με τις άμαξες που συναγωνιζόταν, αλλά απογοητεύτηκε από την τελική του ταχύτητα, η οποία δεν ξεπερνούσε τα 24 χλμ./ώρα. Ο Jellinek υποσχέθηκε στους επικεφαλής της Daimler ότι θα αγόραζε αυτοκίνητα της εταιρίας και θα τα εμπορευόταν στην υψηλή κοινωνία της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, υπό έναν όρο: η τελική ταχύτητα θα έπρεπε να αγγίζει τα 40 χλμ./ώρα.

Για τα επόμενα χρόνια, οι σχέσεις Jellinek-Daimler πέρασαν από θυελλώδες στάδιο. Ο εντερπρενέρ από την Αυστρία έστελνε συχνά-πυκνά καυστικά γράμματα, στηλιτεύοντας τη στάση των Γερμανών. Σε ένα από αυτά, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το σχόλιό σας ότι δεν θέλετε να φτάσετε άμεσα στην υψηλότερη δυνατή τελική ταχύτητα δείχνει για ακόμη μία φορά ότι δεν έχετε ιδέα σχετικά με τις επιχειρήσεις αυτοκινήτων»! Παρόλα αυτά, ο ίδιος κατείχε αυτοκίνητα της Daimler και συμμετείχε σε αγώνες με αυτά.

Το 1899, έλαβε μέρος σε έναν αγώνα στη Νίκαια της Γαλλίας. Θέλοντας να κρύψει το πραγματικό του όνομα, όπως έκαναν πολλοί εύποροι της εποχής όταν συμμετείχαν στο motorsport, δηλώθηκε ως «Monsieur Mercedes». Mercedes ήταν το παρατσούκλι που ο Jellinek και η γυναίκα του, είχαν δώσει στην κόρη τους (εκ του ισπανικού «María de las Mercedes» – κάτι σαν το δικό μας «Παναγία η Ελεούσα») . Το κανονικό της όνομα ήταν Adrienne Ramona Manuela, όμως για ευνόητους χρηστικούς λόγους την φώναζαν Mercedes. Σε αυτό τον αγώνα, λοιπόν, σημειώθηκε η πρώτη ταύτιση του ονόματος «Mercedes» με τα αυτοκίνητα του Karl Benz.

To 1901, οι Maybach και Daimler κατασκεύασαν τελικά ένα αυτοκίνητο ικανό να πιάσει τα 40 χλμ./ώρα. Κάτω από το καπό έφερε έναν τετρακύλινδρο εν σειρά 5.918 κ.εκ., με την απόδοση να έφτανε τους 35 ίππους και το 4τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο (συν μία σχέση για την όπισθεν) να την έστελνε στους πίσω τροχούς. Αυτή η κατασκευή καταχωρείται ως το πρώτο κανονικό αυτοκίνητο στα χρονικά.

Προς τιμήν του Jellinek, πήρε το όνομα Mercedes. Το 1902 κατοχυρώνονται τα πνευματικά δικαιώματα και από το 1926 η εταιρία μετονομάζεται σε Mercedes-Benz. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία…

Πηγή: autogreeknews.gr