Τι κάνουν οι Ιάπωνες όταν τους παραχωρείς προτεραιότητα;

Στη χώρα μας είναι σπάνιο το φαινόμενο να σε αφήσει κάποιος οδηγός να μπεις στη λωρίδα του, ασχέτως ροής κυκλοφορίας και ταχύτητας. Οι Ιάπωνες πάντως μας βάζουν σε άλλη μια περίπτωση τα γυαλιά.

Τι κάνουν οι Ιάπωνες όταν τους παραχωρείς προτεραιότητα;

Στη χώρα μας είναι σπάνιο το φαινόμενο να σε αφήσει κάποιος οδηγός να μπεις στη λωρίδα του, ασχέτως ροής κυκλοφορίας και ταχύτητας. Ακόμα δε κι αν πέσεις σε κάποιον ευγενικό ή είσαι ο ίδιος «ιππότης», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρχίσει «συναυλία» από τους οδηγούς που ακολουθούν, με τις κόρνες σε ρόλο τενόρου. Εννοείται ότι μιλάμε για τους σωστούς οδηγούς, που επιχειρούν να αλλάξουν λωρίδα με την κείμενη διαδικασία (άναμμα φλας, τσεκάρισμα καθρεπτών κλπ.) και όχι για τους άμυαλους που κάνουν σφήνες. Οι Ιάπωνες πάντως μας βάζουν σε άλλη μια περίπτωση τα γυαλιά.

Στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου οι κανόνες σωστής συμπεριφοράς και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο είναι πολύ ψηλά στην ιεραρχία της παιδείας, φανερώνοντας μια υποδειγματικά δομημένη κοινωνία. Για αυτό τον λαό, λοιπόν, ακόμα και μια μικρή χειρονομία, όπως να ελαττώσεις ταχύτητα και να επιτρέψεις στον προπορευόμενο να πραγματοποιήσει ελιγμό, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία πιστοποίησης της ευγενούς κουλτούρας των Γιαπωνέζων. Εξάλλου, μιλάμε για ανθρώπους που γαλουχήθηκαν με τη νοοτροπία της αυτοταπείνωσης/αυτοτιμωρίας σε περίπτωση αποτυχίας (βλέπε χαρακίρι) και πραγματοποιούν απεργία φορώντας μαύρα περιβραχιόνια.

Αυτή η θαυμαστή κάστα ανθρώπων, λοιπόν, όταν τους αφήσεις να αλλάξουν λωρίδα ή να εισέλθουν σε δρόμο, σου ανάβει στιγμιαία τα αλάρμ για να σε ευχαριστήσει! Μάλιστα το εγχώριο υπουργείο Μεταφορών ενημερώνει τους επισκέπτες για αυτό το συνήθειο ώστε να μην ανησυχούν και πέφτουν στα φρένα.

Πηγή: autogreeknews.gr