Ποια μάρκα είναι και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πλοίων;

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πολλές φορές είναι συνυφασμένες στο μυαλό των περισσοτέρων αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Κάποιες, βέβαια, είναι γνωστό πως ασχολούνται και με άλλους τομείς.

Ποια μάρκα είναι και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πλοίων;

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πολλές φορές είναι συνυφασμένες στο μυαλό των περισσοτέρων αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Κάποιες, βέβαια, είναι γνωστό πως ασχολούνται και με άλλους τομείς. Όμως πόσοι ξέρουν πως ένας κορυφαίος κατασκευαστής αυτοκινήτων είναι παράλληλα ο μεγαλύτερος πλοίων;

Η Honda ξέρουμε πως έχει μακρά παράδοση στον κλάδο των μοτοσικλετών, από τον οποίο και ξεκίνησε την πορεία του ο Soichiro Honda. Σήμερα κατασκευάζει μέχρι ρομπότ και αεροσκάφη. Η Mitsubishi διατηρεί μεγάλο κύκλο εργασιών (ηλεκτρονικά, κλιματιστικά, αυτοκίνητα, πλοία κλπ), η BMW ξεκίνησε από αεροσκάφη και σήμερα είναι στους δύο/τέσσερις τροχούς, η Lamborghini από τρακτέρ, η Yamaha από μουσικά όργανα, ενώ η Rolls-Royce κατά γενική ομολογία κατασκευάζει τους καλύτερους κινητήρες στον κλάδο της αεροπλοΐας. Ωστόσο, πρακτικά καμία δεν μπορεί να συγκριθεί με τον όγκο δραστηριοτήτων της Hyundai!

H κορεατική φίρμα εκπροσωπείται, ούτε λίγο-ούτε πολύ, σε 10 διαφορετικούς κλάδους. Το Hyundai Group (Hyundai στα κορεατικά σημαίνει μοντερνισμός) ξεκίνησε το 1947, ως κατασκευαστική εταιρία. Λίγο πάνω από 7 δεκαετίες αργότερα, το Hyundai Motor Group είναι σταθερά στο top5 των κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών, υπάρχουν θυγατρικές που ασχολούνται με την εξέλιξη συστημάτων μετάδοσης (Hyundai Powertech) και ηλεκτρονικών (Hyundai Electronics), φυσικά ο κατασκευαστικός κλάδος (Engineering and Construction), ενώ οι Κορεάτες είναι «γίγαντες» σε αυτόν των logistics (Hyundai Glovis, με τζίρο 13 δις δολαρίων ετησίως). Ωστόσο άπαντα τμήματα ωχριούν, μπροστά στις επιδόσεις της Hyundai Heavy Industries.

Το ναυπηγείο της HHI βρίσκεται στο Ulsan της Νοτίου Κορέας και είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως. Από το 1972 -όταν και ιδρύθηκε- μέχρι το 2018, περισσότερα από 3.000 καράβια κατασκευάστηκαν εκεί, για πάνω από 270 πλοιοκτήτριες εταιρίες σε περισσότερες από 50 χώρες. Ένα επίτευγμα που γίνεται μεγαλύτερο, όταν λάβουμε υπόψη πως υπάρχουν ναυπηγοκατασκευαστικές από Ευρώπη και Ιαπωνία με δραστηριότητα άνω των 100 ετών, με μικρότερη συνολική παραγωγή. Οι εγκαταστάσεις εκτείνονται σε μια έκταση 7,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ στα πλαίσια της Heavy Industries υπάγονται εταιρίες offshore και εξόρυξης πετρελαίου, κατασκευής εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, αλλά και εξέλιξης μηχανημάτων εκσκαφής.

Από πλευράς τζίρου, η Hyundai βρίσκεται στο νο3 των κατασκευαστών πλοίων, με 34 δις δολάρια ετησίως – πίσω από τη Mitsubishi Heavy Industries (36 δις) και την China Shipbuilding Industry Corporation. Οπότε όσοι οδηγείτε καθημερινά Accent, Lantra, Atos, i10, i20, Tucson κλπ, να ξέρετε πως το αυτοκίνητό σας έχει πάρα πολύ ισχυρές «πλάτες».

Πηγή: autogreeknews.gr