Το Μουντιάλ ρυπαίνει περισσότερο από την F1!

Η Formula 1 άλλαξε ριζικά πρόσωπο, συγκριτικά με τις ένδοξες εποχές που απολαύσαμε παλιότερα.

Το Μουντιάλ ρυπαίνει περισσότερο από την F1!

Η Formula 1 άλλαξε ριζικά πρόσωπο, συγκριτικά με τις ένδοξες εποχές που απολαύσαμε παλιότερα. Ειδοποιός διαφορά η αντικατάσταση των διαπεραστικών V10, με υβριδικούς τούρμπο 1.6λτ. κινητήρες. Μια κίνηση που έγινε για να ενισχυθεί το οικολογικό προφίλ της κορωνίδας του motorsport. Και ως φαίνεται, απέδωσε καρπούς στο μέγιστο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το επίσημο site της F1, κατά την διεξαγωγή του περσινού πρωταθλήματος απελευθερώθηκαν στο περιβάλλον 256.551 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Το απίστευτα εντυπωσιακό γεγονός, όμως, αφορά στο ποσοστό που αντιστοιχεί στα μονοθέσια για αυτή την επιβάρυνση: ούτε 1%! Για την ακρίβεια, μόλις 0,7% (36.650 τόνοι CO2 δηλαδή). Το 7,3% αφορά την προετοιμασία των σιρκουί, ενώ το 19,3% τις εργασίες των ομάδων στα εργοστάσια. Το εναπομείναν 70+% αντιστοιχεί στις μετακινήσεις των ομάδων και του προσωπικού, είτε με εναέρια μέσα, είτε με τις χαρακτηριστικές νταλίκες!

Για να καταδείξουν το πόσο επιβαρυντικές για το περιβάλλον είναι οι μεταφορές -και πόσο υποτιμημένες σε σχέση με το κυνήγι που δέχονται τα αυτοκίνητα, θα συμπληρώσουμε εμείς-, παρέθεσαν τα ανάλογα στοιχεία για το Μουντιάλ που διεξήχθη το 2018 στη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια του ενός μήνα που έπαιζαν μπάλα οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του κόσμου (14 Ιουνίου-15 Ιουλίου), απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα 2,1 εκατ. τόνοι CO2! Φυσικά, δεν ρυπαίνουν τα γκολ του Ρονάλντο, οι πάσες του Αζάρ ή οι αποκρούσεις του Νόιερ. Όπως και στην F1, οι μετακινήσεις ομάδων, στελεχών, αξιωματούχων των UEFA/FIFA και ομάδων συνθέτουν το παζλ της αντι-οικολογίας.

Με δυο λόγια, ένας μήνας μπάλας ρυπαίνει περισσότερο από μια σεζόν (17 Μαρτίου-1η Δεκέμβρη) γκάζια!

Για να είναι απολύτως σωστοί, οι άνθρωποι της F1 παραθέτουν το συνολικό μέγεθος του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με τις μετακινήσεις του φίλαθλου κοινού: 1,9 εκατ. τόνοι CO2. Ακόμα, δηλαδή, και με τα πέρα-δώθε των φιλάθλων, ο συνολικός φόρτος στην ατμόσφαιρα για 10 μήνες πρωταθλήματος είναι λιγότερος από 31 ημέρες Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Πηγή: autogreeknews.gr