Οδήγηση στο χιόνι: Τι πρέπει να προσέξουμε σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες

Η κακοκαιρία πλήττει τη χώρα μας με τους δρόμους να κρύβουν αρκετούς κινδύνους. Διαβάστε τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια οδήγησης αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας. Η Μήδεια φεύγει, άρα προσέξτε πως θα επανέλθετε στους δρόμους.

Οδήγηση στο χιόνι: Τι πρέπει να προσέξουμε σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στη χώρας μας, η οποία πλήττεται από την κακοκαιρία «Λέανδρος». Ήδη σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας οι οδηγοί χρησιμοποιούν τις αντιλιoσθητικές αλυσίδες ενώ σε αρκετά σημεία έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία. Με την κακοκαιρία να συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες παραθέτουμε μερικές συμβουλές στους οδηγούς που πρόκειται να κυκλοφορήσουν εντός της κακοκαιρίας.

Τα μυστικά των αντιολισθητικών αλυσίδων στα χιόνια !

1. Ο οδηγός θα πρέπει να ελέγξει την ποσότητα αντιψυκτικού στο ψυγείο της μηχανής το οποίο θα προστατέψει το ψυγείο από διάβρωση και θα αποτρέψει το νερό να γίνει πάγος.

2. Σε περίπτωση που η μπαταρία δεν έχει αλλαχθεί πριν τον χειμώνα θα ήταν καλό να γίνει άμεσα έλεγχος από τον οδηγό, ο οποίος θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι υπάρχει ισχύ για τις εκκινήσεις στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και την υπερκατανάλωση ενέργειας.

3. Σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια του οδηγού και του αυτοκινήτου παίζουν μεταξύ άλλων και τα φρένα. Εάν δεν έχουν τη σωστή κατανομή τους τότε θα υπάρξουν κάποια «τραβήγματα» δεξιά ή αριστερά με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο του οχήματος.

4. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή οδήγηση στα χιόνια είναι η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων. Επιπλέον ο οδηγός θα πρέπει να έχει στο αυτοκίνητο του ένα φαρμακείο, ένα μικρό φτυάρι, μια ξύστρα χιονιού και γάντια.

5. Ελέγξτε οπωσδήποτε τους υαλοκαθαριστήρες, προκειμένου να εξασφαλίσετε τη μέγιστη ορατότητα όταν βρέχει. Μην περιμένετε να έρθουν οι συχνές βροχοπτώσεις για να τους αλλάξετε. Φυσικά θα πρέπει να ελέγξετε και το νερό στο δοχείο τους, για να φροντίσετε να έχετε καθαρό παρμπρίζ εμπρός και πίσω.

Για τους φίλους της μηχανής καλό θα ήταν να ακολουθήσουν τις εξής οδηγίες:

1. Τις κρύες ημέρες αφήστε περισσότερο χρόνο τη μοτοσυκλέτα σας για να ζεσταθεί και μην επιχειρήστε απότομες επιταχύνσεις.

2. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε μοτοσικλετιστή είναι το κράνος μαζί με την ειδική στολή, ενώ καλό θα ήταν να υπάρχει και ένα δεύτερο ζευγάρι γάντια.

3. Το να λιπάνετε τη μηχανή σας θα βοηθήσει έναντι της διάβρωσης από το αλάτι του δρόμου. Κάντε το ίδιο και με την αλυσίδα, αφού πρώτα την καθαρίσετε.