Τα πιο όμορφα και άσχημα αυτοκίνητα της 10ετίας

Κάθε κουβέντα που ξεκινά για ομορφιά, γούστο και καλαισθησία τελειώνει με το επιχείρημα πως όλα αυτά είναι υποκειμενικά.

Τα πιο όμορφα και άσχημα αυτοκίνητα της 10ετίας

Κάθε κουβέντα που ξεκινά για ομορφιά, γούστο και καλαισθησία τελειώνει με το επιχείρημα πως όλα αυτά είναι υποκειμενικά. Οπότε μονομιάς, ένα αυτοκίνητο -για να έρθουμε στα δικά μας- που δεν τυγχάνει αισθητικής αποδοχής, απολαμβάνει ένα στάνταρ άλλοθι/αντεπιχείρημα. Παρόλα αυτά, τα μαθηματικά μπορεί να τεκμηριώσουν επιστημονικά αν κάτι είναι καλαίσθητο ή όχι.

Η φράση «χρυσή τομή» δεν έχει προέλθει τυχαία. Στα μαθηματικά και την τέχνη, δύο ποσότητες έχουν αναλογία χρυσής τομής αν ο λόγος του αθροίσματος τους προς τη μεγαλύτερη ποσότητα είναι ίσος με το λόγο της μεγαλύτερης ποσότητας προς τη μικρότερη.

Για να μη σας ζαλίζουμε (και να ζαλιζόμαστε οι ίδιοι) με δευτεροβάθμιες εξισώσεις και λοιπά αλγεβρικά, ουσιαστικά μιλάμε για τη συμμετρία στις αναλογίες που εμφανίζει ένα πρόσωπο/αυτοκίνητο/δωμάτιο/κτίριο κλπ, αναλόγως τον τομέα που εφαρμόζεται η χρυσή τομή (η οποία επίσης λέγεται «χρυσός λόγος/κανόνας», «θεϊκή αναλογία» και κατά τον Ευκλείδη, «άκρος και μέσος λόγος»).

Οι συνάδελφοι του carwow μπήκαν στον κόπο να εφαρμόσουν την ανωτέρω σχέση σε εκατοντάδες αυτοκίνητα της τελευταίας δεκαετίας, ώστε να δημιουργήσουν ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο top 5 με τα πιο όμορφα και πιο άσχημα αυτοκίνητα!

Τι δηλώνει η επιστήμη, λοιπόν;

Πιο άσχημα

5. Ford Kuga Vignale

4. Audi RS 7 Sportback, μοντέλο του 2015

3. Audi A1 Sportback, μοντέλο του 2012

2. Mercedes-AMG GLC 63 Coupe

1. Ford Fiesta ST, μοντέλο του 2013


Και στην αντίπερα όχθη

Πιο όμορφα

5. Nissan Micra, μοντέλο του 2014

4. Toyota Corolla

3. Opel/Vauxhall Mokka, μοντέλο του 2016

2. VW up!, μοντέλο του 2011

1. Smart ForTwo Cabrio

Συμπέρασμα: τα μαθηματικά δεν αρέσκονται ιδιαίτερα στα Ford και τα Audi, ενώ ανακηρύσσουν ως το ομορφότερο αυτοκίνητο για το διάστημα 2009-2019, το Smart ForTwo. Όχι κάποια Ferrari ή Aston Martin. Το Smart. Η επιστήμη μίλησε.

Πηγή: autogreeknews.gr