Audi R8 1ης γενιάς με στάνταρ «τεμπέλη»!

Οι κάτοχοι supercars πολλές φορές προβαίνουν σε αμφιβόλου ποιότητας μετατροπές, προκειμένου να εξατομικεύσουν τα αυτοκίνητά τους. Αλλά Audi R8 V10 με «τεμπέλη» δεν είχαμε ξαναδεί και λογικά δεν υπάρχει όμοιό του στον κόσμο.

Audi R8 1ης γενιάς με στάνταρ «τεμπέλη»!

Οι παλαιότεροι τον θυμάστε, οπότε να εξηγήσουμε για τους νεότερους. Ο «τεμπέλης» ήταν (και ως φαίνεται, υφίσταται ακόμα) μια πατέντα, που χρησιμοποιούνταν για να διευκολύνει το στρίψιμο των μηχανικών τιμονιών και ιδίως, αυτά των φορτηγών. Το σχήμα του παραπέμπει σε σφραγίδα και ο οδηγός περιστρέφει το τιμόνι με το ένα χέρι, διευκολύνοντας την κίνηση που θα έκανε κανονικά με τα δύο. Με την πάροδο των ετών έγινε αγαπημένο αξεσουάρ στα ταξί, όμως η καθιέρωση της υδραυλικής κρεμαγιέρας (και μετέπειτα της ηλεκτρικής) τον μετέτρεψε σε ρομαντική ανάμνηση. Όχι για τον ιδιοκτήτη του εν λόγω R8.

To κεντρομήχανο «όνειρο» από το Ίνγκολσταντ είναι η έκδοση με τον ατμοσφαιρικό V10 FSI των 5.2 λίτρων, με απόδοση 525 ίππων στις 8.000 σ.α.λ. και 530 Nm ροπής στις 6.500 σ.α.λ. Το συγκεκριμένο εφοδιάζεται με το χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, τοποθετώντας το στις σπάνιες επιλογές για R8 V10 1ης γενιάς, καθώς τα περισσότερα διαθέτουν το 7άρι DSG.

Τα 100 χλμ./ώρα από στάση απαιτούν 3,9 δλ. και η τελική αγγίζει τα 316 χλμ./ώρα. Προφανώς σε τέτοιους ρυθμούς, εξυπακούεται ότι και τα δυο χέρια θα πρέπει να είναι τοποθετημένα στο τιμόνι. Ακόμα και σε χαμηλότερες ταχύτητες, όμως, το R8 είναι ένα από τα πιο φιλικά και εύχρηστα υπεραυτοκίνητα που μπορεί να αγοράσει κάποιος.

Αναφορικά με το τιμόνι, διαθέτει ηλεκτρική υποβοήθηση και 3,1 στροφές από στοπ σε στοπ. Οπότε ούτε πρόβλημα με το βάρος υπάρχει, ούτε με την ποσότητα στριψίματος που απασχολεί τον οδηγό του. Παρόλα αυτά, ο συγκεκριμένος αποφάσισε να τοποθετήσει «τεμπέλη», τον οποίο παρέχει μαζί με το αυτοκίνητο στον αγοραστή (για τις ανάγκες των φωτογραφιών αφαιρέθηκε). Είναι μοντέλο του 2012 και έχει διανύσει μόνο 33.000 χλμ., με την κατάσταση να φέρει την περιγραφή «υπεράριστη». Για όλα αυτά, συν τον «τεμπέλη», θα πρέπει να εκταμιευτούν 69.990 ευρώ.