Πόσο πιο ζεστό είναι ένα μαύρο αυτοκίνητο; (vid)

Όλοι γνωρίζουμε ότι το μαύρο χρώμα τραβάει την ηλιακή ακτινοβολία και δεν την αντανακλά όπως το άσπρο.

Πόσο πιο ζεστό είναι ένα μαύρο αυτοκίνητο; (vid)

Όλοι γνωρίζουμε ότι το μαύρο χρώμα τραβάει την ηλιακή ακτινοβολία και δεν την αντανακλά όπως το άσπρο, κάτι που το αισθανόμαστε ειδικά το καλοκαίρι όπου κάθε τι μαύρο καίει. Για παράδειγμα με μαύρα ρούχα κάτω από τον ήλιο δεν μπορεί να αντέξει κανείς για πολύ ώρα, ενώ με πιο ανοιχτόχρωμα αισθάνεται πιο δροσερά. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το αυτοκίνητο, αφού ένα μαύρου χρώματος δεν αγγίζεται, ενώ ένα λευκό είναι λιγότερο ζεστό.

Για του λόγου το αληθές έγινε μια δοκιμή με θερμική κάμερα, η οποία έδειξε τη διαφορά που υπάρχει στη θερμοκρασία μεταξύ ενός μαύρου, γκρι, ασημί και λευκού αυτοκινήτου. Χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα ίδια μοντέλα (Toyota Highlander) και μετρήθηκε η θερμοκρασία στο εμπρός καπό τους.

Αναμενόμενα το πιο καυτό καπό είχε το μαύρο Highlander, στο οποίο η θερμική κάμερα έδειξε μέχρι 159 βαθμούς Φαρενάιτ (70,5 βαθμούς Κελσίου). Ακολούθησε το γκρι με 147 βαθμούς Φαρενάιτ (64 βαθμούς Κελσίου), το ασημί με 130 βαθμούς Φαρενάιτ (54,4 βαθμούς Κελσίου) και το άσπρο με 112 βαθμούς Φαρενάιτ (44,4 βαθμούς Κελσίου). Κοινώς, μεταξύ μαύρου και άσπρου μετρήθηκε διαφορά 26 βαθμών Κελσίου.

Παρακολουθείστε παρακάτω το βίντεο:

Πηγή: autogreeknews.gr