Η Hyundai βάζει τέλος στους θανάτους από θερμοπληξία (vid)

Η Hyundai ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαθέτει στον στάνταρ εξοπλισμό όλων των νέων μοντέλων της, ένα σύστημα που θα ειδοποιεί τον οδηγό να ελέγξει το πίσω κάθισμα πριν αφήσει το αυτοκίνητο.

Η Hyundai βάζει τέλος στους θανάτους από θερμοπληξία (vid)

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης της Θερμοπληξίας, η Hyundai ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαθέτει στον στάνταρ εξοπλισμό όλων των νέων μοντέλων της, ένα σύστημα που θα ειδοποιεί τον οδηγό να ελέγξει το πίσω κάθισμα πριν αφήσει το αυτοκίνητο.

Φέτος, και ενώ μένει ένας μήνας για την ολοκλήρωση του καλοκαιριού, έχουν χαθεί ήδη πάνω από 20 παιδικές ψυχές επειδή οι γονείς τους τα ξέχασαν στο πίσω κάθισμα, κλείδωσαν το αυτοκίνητο και επέστρεψαν για να τα βρουν νεκρά από ασφυξία και θερμοπληξία. Πέρσι μάλιστα σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ στις Η.Π.Α., με 52 θανάτους παιδιών, ξεπερνώντας τους 49 που είχαν καταγραφεί το 2010. Το Rear Occupant Alert, όπως ονομάζεται το σύστημα της κορεατικής εταιρίας, έρχεται σε δυο μορφές: την βασική και μια πιο εξελιγμένη.

Στην βασική, το αυτοκίνητο «θυμάται» αν άνοιξαν οι πίσω πόρτες πριν ξεκινήσει να κινείται και ειδοποιεί αυτόματα τον οδηγό να ελέγξει το πίσω κάθισμα, μόλις σβήσει τον κινητήρα. Σε αυτή την περίπτωση, το Rear Occupant Allert (ROA για συντομία) δεν αντιλαμβάνεται την παρουσία ανθρώπου/κατοικιδίου και μπορεί να ενεργοποιηθεί ακόμα κι αν ο οδηγός τοποθετήσει ψώνια ή αποσκευές.

Στην «υπερηχητική» του έκδοση, όμως, το ROA δύναται να εντοπίσει κίνηση στο πίσω κάθισμα. Μέσω υπερήχων που εκπέμπονται από αισθητήρες κίνησης, μπορεί να αντιληφθεί κινητικότητα που παραπέμπει σε φυσική παρουσία -είτε παιδιού, είτε κατοικιδίου (συνήθως σκύλου). Όταν ο οδηγός σβήσει τον κινητήρα, το ROA ειδοποιεί και πάλι μέσω ηχητικών και οπτικών ειδοποιήσεων. Εάν η αφηρημάδα του ανθρώπου είναι τέτοια που δεν πάρει χαμπάρι, βγει και κλειδώσει το αυτοκίνητο, τότε το σύστημα ενεργοποιεί την κόρνα μέχρι να ξεκλειδώσουν οι πόρτες, ενώ παράλληλα στέλνει μήνυμα στο smartphone του οδηγού!

Η πιο εξελιγμένη έκδοση έκανε πρεμιέρα ως προαιρετικός εξοπλισμός στα τελειώματα της προηγούμενης γενιάς και είναι στάνταρ στο νέο Hyundai Santa Fe. Το μεγαλύτερο SUV που διαθέτει η Hyundai, το Palisade, το έχει ήδη ως βασικό εξοπλισμό. Η απλούστερη εκδοχή του θα είναι στάνταρ στο νέο Sonata και πρόθεση των Κορεατών είναι να το καθιερώσουν σε όλα τους τα μοντέλα, μέχρι το 2022.

Να σημειωθεί πως για να επέλθει το μοιραίο, δεν χρειάζονται συνθήκες καύσωνα. Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 26 βαθμών Κελσίου, η αντίστοιχη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου με κλειστά παράθυρα μπορεί να φτάσει τους 38 βαθμούς μέσα σε λίγα λεπτά. Ακόμα χειρότερα και επικίνδυνα, οι 32 βαθμοί στον αέρα φτάνουν τους 42,5 στην καμπίνα εντός δεκαλέπτου!

Πηγή: autogreeknews.gr