Πρόστιμο 535 εκατ. ευρώ στην Porsche

Πρόστιμο, ύψους 535 εκατ. ευρώ, θα πληρώσει η Porsche για χειραγώγηση των τιμών ρύπων που εκπέμπουν οι ντιζελοκίνητοι κινητήρες.

Πρόστιμο 535 εκατ. ευρώ στην Porsche

Πρόστιμο, ύψους 535 εκατ. ευρώ (599 εκατ. δολάρια) συμφώνησε να καταβάλει η Porsche -που ανήκει στον όμιλο Volkswagen- γράφοντας τον επίλογο της έρευνας που είχαν ανοίξει οι εισαγγελικές αρχές της Στουτγκάρδης στο πλαίσιο του πολύκροτου σκανδάλου χειραγώγησης των τιμών ρύπων που εκπέμπουν οι ντιζελοκίνητοι κινητήρες σε σπορ αυτοκίνητα της Porsche.

H εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων αποδέχθηκε το πρόστιμο, που επιβλήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται διευθυντικά στελέχη της Porsche. Το πρόστιμο καλύπτει τις πωλήσεις αυτοκινήτων από το 2009 και ειδικότερα οχημάτων με κινητήρες V6 και V8 από την Audi AG, επίσης του ομίλου VW.

H Porsche δεν αναπτύσσει η ίδια κινητήρες ντίζελ, αλλά οι managers του brand αποδείχθηκαν ανεπαρκείς στην εποπτεία της χρήσης των κινητήρων στα οχήματά της, γεγονός που οδήγησε στην διεξαγωγή έρευνας, διευκρίνισε η Porsche σε ανακοίνωσή της.

Με τον διακανονισμό, η VW ολοκληρώνει τις συμφωνίες με τις εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας για το σκάνδαλο Dieselgate. Πέρυσι είχε καταλήξει σε συμφωνία με τις αρχές του Μπράουνσβαϊγκ για πρόστιμο ενός δισ. ευρώ, ενώ ακολούθησε η Audi, καταβάλλοντας 800 εκατ. ευρώ στην εισαγγελία του Μονάχου. Σύμφωνα με τον απολογισμό της VW, ο αντίκτυπος του Dieselgate έχει φθάσει τα 30 δισ. ευρώ.