Νέα υβριδικά SUV σε χαρισμα-τικές τιμές

Υπάρχουν δύο οικονομικές προτάσεις μίνι υβριδικών SUV, που πωλούνται σε χαμηλές τιμές.

Νέα υβριδικά SUV σε χαρισμα-τικές τιμές

Ο εξηλεκτρισμός των αυτοκινήτων έχει εξαπλωθεί προς πάσα κατηγορία, στην προσπάθεια των κατασκευαστών να μειώσουν κατανάλωση και ρύπους. Πιο απλές λύσεις αφορούν τα ήπια υβριδικά συστήματα με ηλεκτρογεννήτριες και μικρές μπαταρίες. Ωστόσο υποβοηθούν τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, ενώ εξασφαλίζουν ομαλότερη επανεκκίνηση μέσω του Stop/Start. Εμείς εστιάσαμε στις δύο πιο οικονομικές προτάσεις μίνι υβριδικών SUV, που πωλούνται σε παρόμοιες χαμηλές τιμές.

Fiat Panda 1.0 Hybrid

Από τους πρωταγωνιστές στα αυτοκίνητα πόλης είναι χρόνια τώρα το Fiat Panda, το οποίο διατίθεται αποκλειστικά με τον κινητήρα 1.0 Hybrid. Το 3κύλινδρο ατμοσφαιρικό μοτέρ της οικογένειας FireFly των 999 κ.εκ. ενσωματώνει ήπιο υβριδικό σύστημα BSG (Belt integrated Starter Generator) και αποδίδει 70 άλογα. Συνεργάζεται με το πολύ καλό σε αίσθηση κιβώτιο των 6 ταχυτήτων, ενώ ο κινητήρας εκπλήσσει ευχάριστα με τη ραφιναρισμένη του λειτουργία. Το Panda 1.0 Hybrid διαθέτει την απαραίτητη ζωηράδα για τις αστικές μετακινήσεις όπου άλλωστε προορίζεται και επιδεικνύει εξαιρετική ευελιξία, άνεση και ευκολία στους χειρισμούς.

Το υβριδικό Panda προσφέρεται τώρα στην αρχική έκδοση Urban από 15.800 ευρώ (με το όφελος των 1.200 ευρώ) και με τα απαραίτητα στον εξοπλισμό του. Στο μοντέρνο εσωτερικό του Panda με τις πολλές θήκες και το βολικά τοποθετημένο ψηλά επιλογέα των ταχυτήτων, ο οδηγός θα νιώσει ότι γίνεται ένα με το αυτοκίνητο. Επιπρόσθετα η υπερυψωμένη θέση οδήγησης και τα πολλά παράθυρα ενισχύουν την περιμετρική ορατότητα. Από πλευράς χώρων, το μίνι ιταλικό SUVάκι μπορεί να μετακινήσει τέσσερα άτομα κανονικού αναστήματος χωρίς να στριμωχτούν. Το πορτ μπαγκάζ των 225 λίτρων διευκολύνει και αυτό με τη σειρά του, χάρη στο μεγάλο άνοιγμα που διαθέτει.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός (κ.εκ.) 999
Ισχύς (PS/σ.α.λ.) 70/6.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 92/3.500
0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 13,9
Τελική (χλμ./ώρα) 164
Κατ/λωση* (λτ./100 χλμ.) 6,6
CO2 (γρ./χλμ.) 111
*Δοκιμής

Εξοπλισμός έκδοσης Urban: 4 αερόσακοι, ραδιόφωνο με οθόνη 5 ιντσών, χειριστήρια ηχοσυστήματος στο τιμόνι, ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος κάθισμα οδηγού, πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι καθρέφτες και air condition. Τιμή από: 15.800 ευρώ (με την έκπτωση των 1.200 ευρώ).

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid

Ιδανικό αυτοκίνητο για τις αστικές καθημερινές διαδρομές είναι και το Ignis 1.2 Hybrid, με τιμή που ξεκινά από τις 15.880 ευρώ και όλα τα απαραίτητα στον εξοπλισμό του. Παρότι πολύ μαζεμένο σε διαστάσεις, εντυπωσιάζει με την ευρυχωρία στο πολύ καλά φτιαγμένο εσωτερικό του. Τέσσερα άτομα ακόμα και ψηλά θα χωρέσουν δίχως πρόβλημα, αφού στο πίσω κάθισμα υπάρχει πολύς αέρας για τα πόδια και το κεφάλι. Παράλληλα το πορτ μπαγκάζ των 260 λίτρων έχει κορυφαία χωρητικότητα στην κατηγορία. Από τη μεσαία έκδοση GL+ προσφέρεται και συρόμενο πίσω κάθισμα (50:50) και απογειώνει την πρακτικότητα της καμπίνας.

Άριστα παίρνει και ο 1.200άρης Dualjet 4κύλινδρος κινητήρας των 83 ίππων με το ήπιο υβριδικό σύστημα 12V, το οποίο αποτελείται από μια ενσωματωμένη ηλεκτρογεννήτρια (ISG) και μια μπαταρία ιόντων λιθίου. Εξασφαλίζει ικανοποιητικές επιδόσεις για το χαρακτήρα του αυτοκινήτου, εμφανίζει πολύ καλή ελαστικότητα και το κυριότερο, δεν «καίει», Σε πραγματικές συνθήκες βρίσκεται στα 5,7 λτ./100 χλμ. ή και χαμηλότερα με λίγη περισσότερη προσοχή στο γκάζι. Παράλληλα το Ignis είναι εξαιρετικά ευκολοδήγητο και φιλικό στους χειρισμούς και με ποιότητα κύλισης που παραπέμπει σε μεγαλύτερο αμάξι.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός (κ.εκ.) 1.197
Ισχύς (PS/σ.α.λ.) 83/6.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 107/2.800
0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 12,7
Τελική (χλμ./ώρα) 165
Κατ/λωση* (λτ./100 χλμ.) 5,7
CO2 (γρ./χλμ.) 110
*Δοκιμής

Εξοπλισμός έκδοσης GL: 6 αερόσακοι, προβολείς LED, προβολείς ομίχλης, αυτόματη λειτουργία φώτων, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ηλεκτρικοί καθρέπτες, ρύθμιση καθ’ ύψος καθίσματος οδηγού και ράδιο CD/MP3. Τιμή από: 15.880 ευρώ.

Πηγή: autogreeknews.gr