WRC: Ταχύτερος ο Τάνακ στον γεμάτο κόσμο εναρκτήριο αγώνα της Φινλανδίας

Ο Οτ Τάνακ πήρε από νωρίς το προβάδισμα στο Ράλλυ Φινλανδίας μετά την νίκη του στην υπερειδική διαδρομή Harju το βράδυ της Πέμπτης (3/8) στο κέντρο της διοργανώτριας πόλης Jyväskylä.

WRC: Ταχύτερος ο Τάνακ στον γεμάτο κόσμο εναρκτήριο αγώνα της Φινλανδίας

Δεκάδες χιλιάδες παθιασμένοι οπαδοί ξεχύθηκαν από το service park στους δρόμους για να παρακολουθήσουν την έναρξη του ένατου γύρου του WRC στην κεντρική Φινλανδία. Ο Οτ Τάνακ, οδηγώντας ένα Ford Puma της M-Sport, κέρδισε την δοκιμασία με μικτές επιφάνειες με διαφορά έξι δεκάτων του δευτερολέπτου από τον αντίπαλο του Hyundai i20 N Τιερί Νεβίλ.

Ο Τάνακ έχει να ξεκαθαρίσει έναν λογαριασμό, αφού μια ποινή πέντε λεπτών στον προηγούμενο γύρο τον εμπόδισε να διεκδικήσει τη νίκη στην έδρα του. Ο Εσθονός έχει κερδίσει στη Φινλανδία τρεις φορές και, αν τα σχόλιά του στο τέλος της διαδρομής ήταν κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως αληθινό, δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα για να κάνει τέσσερις.

"Θα προσπαθήσουμε, θα τα δώσουμε όλα", χαμογέλασε. "Ας δούμε πού θα μας οδηγήσει αυτό. Αυτοί με τους οποίους αγωνιζόμαστε είναι πολύ δυνατοί προφανώς και πρέπει να τα βάλουμε όλα στη γραμμή".

Ο Κάλε Ροβανπέρα έκανε μια ομοιόμορφη κατανομή των κατασκευαστών μέσα στην πρώτη τριάδα, αλλά ο κάτοικος της Jyväskylä ήταν τυχερός που δεν έχασε περισσότερα από 0,7 δευτερόλεπτα όταν χτύπησε ένα κράσπεδο με τον πίσω δεξιό τροχό του Toyota GR Yaris.

Ο υπερασπιστής του τίτλου, ο οποίος προηγείται της σειράς με 55 βαθμούς πριν από αυτό το ράλι, επαίνεσε τους παρευρισκόμενους οπαδούς για την υποστήριξή τους.

"Είναι ένα καταπληκτικό συναίσθημα", δήλωσε ο Ροβανπέρα . "Μπορώ σχεδόν να ακούσω τον κόσμο μέσα από το αυτοκίνητο, ξέρω πόσο δυνατά είναι. Νιώθω τόσο καταπληκτικά μέσα στο αυτοκίνητο όταν ξέρεις ότι η ατμόσφαιρα είναι τόσο καλή".

Ο Εσαπέκα Λάπι, νικητής εκεί το 2017, έφερε το Hyundai του ένα δευτερόλεπτο πιο πίσω στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης, ενώ ο Έλφιν Έβανς συμπλήρωσε την πρώτη πεντάδα με ένα άλλο Toyota. Έμεινε πίσω από τον Λάπι κατά ένα δέκατο και ξεπέρασε τον έκτο Πιερ-Λουί Λουμπέ κατά 2,2 δευτερόλεπτα.

Οι Κατσούτα, Σούνινεν και ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα που συμμετείχε ως επισκέπτης τερμάτισαν στις επόμενες τρεις θέσεις, ενώ ο Χάτουνεν, ο οποίος ελπίζει στο WRC2, συμπλήρωσε την πρώτη 10άδα με μια Škoda Fabia RS Rally2.

Το ράλλυ κατευθύνεται προς τα δάση την Παρασκευή (4/8), καθώς τα πληρώματα θα αντιμετωπίσουν θρυλικές διαδρομές, συμπεριλαμβανομένων των Laukaa και Myhinpää. Εννέα δοκιμές ταχύτητας προσθέτουν 108,23 χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης στο σέρβις κατά τη διάρκεια της πρώτης πλήρους ημέρας.