Κάνει το ελαιόλαδο για γυάλισμα του ταμπλό του αυτοκινήτου;

Το ελαιόλαδο αποτελεί εδώ και αιώνες βασικό συστατικό της διατροφής μας και το χρησιμοποιούμε καθημερινά για τις σαλάτες και τα φαγητά. Παράλληλα αποτελεί κύριο συστατικό για άλλα προϊόντα (σαπούνια), ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς ακόμα σκοπούς.

Κάνει το ελαιόλαδο για γυάλισμα του ταμπλό του αυτοκινήτου;

Κάνει όμως για το γυάλισμα του ταμπλό, των επιμέρους πλαστικών επιφανειών του εσωτερικού και των δερμάτινων επενδύσεων; Εάν το επιχειρήσει κανείς στο αυτοκίνητό του, μπορεί αρχικά το αποτέλεσμα να του φανεί θεαματικό, γιατί τα πλαστικά και τα δέρματα θα αποκτήσουν κατευθείαν μια λαμπερή γυαλάδα. Αρκεί μια πολύ μικρή ποσότητα σε ένα πανί και όχι όσο λάδι χρειάζεται μια… σαλάτα. Εάν θέλετε να το δοκιμάσετε, απλώστε το σε μια μικρή επιφάνεια με την οποία δεν έρχονται σε επαφή τα χέρια, δάκτυλα (π.χ. τιμόνι, χειριστήρια) και όποια άλλα μέρη του σώματος.

Οι ειδικοί όμως που ασχολούνται με περιποίηση αυτοκινήτων αναφέρουν κατηγορηματικά ότι το ελαιόλαδο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του εσωτερικού. Καταρχήν μένει η λιπαρότητά του, που σημαίνει ότι οι επιβάτες όπου και να ακουμπήσουν θα γεμίσουν λίγδες! Αντιθέτως τα σχετικά καθαριστικά δεν λερώνουν. Επίσης, το λάδι δεν εξατμίζεται με τον καιρό, που σημαίνει ότι κολλάει σε αυτό η σκόνη και έτσι δημιουργείται μια «λάσπη». Χώρια που δεν προσφέρει προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, ενώ και η μυρωδιά του δεν είναι και η πιο ευχάριστη όταν πολυκαιρίζει σε ένα κλειστό θάλαμο των επιβατών.

Παρόλα αυτά, αν θέλετε το ταμπλό του αυτοκινήτου σας να είναι καθαρό αλλά χωρίς τη χρήση χημικών, τότε ο καθαρισμός του με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί από μικροΐνες κάνει τέλεια δουλειά. Σίγουρα δεν γυαλίζει το ταμπλό (άλλωστε σε όλους δεν αρέσει η γυαλάδα), όμως απομακρύνει στη στιγμή τη σκόνη που συσσωρεύεται σε κάθε επιφάνειά του.

autogreeknews.gr