Νέο Audi e-tron: Τον Μάρτιο στην Ελλάδα

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV μαζικής παραγωγής

Νέο Audi e-tron: Τον Μάρτιο στην Ελλάδα

Η ηλεκτροκίνηση είναι η νέα τάση. Μια τάση που όχι μόνο έχει ξεκινήσει ήδη, αλλά το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται και στα επόμενα χρόνια. Η Audi αποκάλυψε επιτέλους το νέο e-tron SUV, που αποτελεί το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της εταιρείας. Το μοντέλο παραγωγής θα λανσαριστεί στα τέλη του 2018 και μάλιστα στην Ελλάδα θα το δούμε να κυκλοφορεί τον Μάρτιο. Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία με τους τέσσερις δακτυλίους είχε παρουσιάσει ακόμα ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα το 2015, που ήταν το R8 e-tron, αλλά λόγω χαμηλής ζήτησης (πούλησε μόνο 100 μονάδες), οι ιθύνοντες σταμάτησαν την παραγωγή του.

Το νέο Audi e-tron SUV εφοδιάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες, οι οποίοι συνεργάζονται με τη μεγάλη μπαταρία των 95 kWh. Η εταιρεία δεν δημοσιοποίησε την ιπποδύναμη και ροπή του SUV, αλλά η επιτάχυνσή του 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 5,5 sec. Η μέγιστη ταχύτητα του μοντέλου περιορίζεται στα 200 km/h. Οι μηχανικοί έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην ανάκτηση της ενέργειας. Σημαντικό είναι πως σε περισσότερες από το 90% όλων των επιβραδύνσεων το e-tron ανακτά ενέργεια αποκλειστικά μέσω των ηλεκτροκινητήρων του, ενώ φτάνει το μέγιστο βαθμό ανάκτησης ενέργειας σε συνδυασμό με το ενσωματωμένο ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα πέδησής του. Όσον αφορά την αυτονομία, η γερμανική φίρμα δεν ανακοίνωσε το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το ηλεκτρικό SUV με μια φόρτιση, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να διανύσει περίπου 400 χιλιόμετρα.

Το ηλεκτρικό Audi λειτουργεί ως τετρακίνητο και τα ηλεκτρονικά συστήματα «διαβάζουν» τον δρόμο και την πρόσφυση κάθε 1 millisecond. Το αποτέλεσμα είναι η κατανομή της ροπής στον τροχό που τη χρειάζεται να γίνεται ακαριαία. Ακόμα, εφτά διαφορετικά προγράμματα οδήγησης υπάρχουν στη διάθεση του οδηγού, ενώ το σύστημα ανάρτησης προσαρμόζεται ανάλογα με τον δρόμο που κινείται (μπορεί να αυξήσει την απόσταση από το έδαφος , καθώς και με τον τρόπο οδήγησης του χρήστη έως και 76 mm).

Το Audi e-tron παρέχει χώρους και άνεση αντίστοιχη ενός συμβατικού, μεγάλου μοντέλου της μάρκας. Οι διαστάσεις του είναι 4,9 μέτρα μήκος, 1,93 μέτρα πλάτος και 1,66 μέτρα ύψος. Από το σύστημα πλοήγησης με τον προγραμματισμό διαδρομής που προβάλλει την ενδεδειγμένη διαδρομή με τα απαραίτητα σημεία φόρτισης, την αυτόματη τιμολόγηση για τη χρήση των φορτιστών και με τον έλεγχο εξ αποστάσεως από το smartphone, η διασύνδεση του Audi e-tron είναι εξαιρετική. Είναι εξοπλισμένο με το high-end media center MMI navigation plus, το οποίο διαθέτει στάνταρ τόσο το LTE Advanced όσο και ένα Wi-Fi hotspot. Επιπρόσθετα ένας μεγάλος αριθμός συστημάτων υποβοήθησης διευκολύνει τον οδηγό. Για παράδειγμα, το efficiency assist που περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό ενισχύει την οικονομική οδήγηση προβάλλοντας πληροφορίες πρόβλεψης και εκτελώντας αυτόματη ανάκτηση ενέργειας. Αν μάλιστα ο πελάτης επιλέξει το adaptive cruise assist, το σύστημα μπορεί επίσης να επιβραδύνει και να επιταχύνει το ηλεκτρικό SUV προβλέποντας τις συνθήκες.

Το Audi e-tron κατασκευάζεται στο εργοστάσιο των Βρυξελλών που χαρακτηρίζεται από μηδενικές εκπομπές CO2. Οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη του 2018.

Πηγή: gocar.gr

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑ SUV ΤΗΣ OPEL

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ SUZUKI S-CROSS 1.4 TURBO 4Χ4