Γιατί οι πινακίδες των αυτοκινητόδρομων είναι πράσινες;

Στους δρόμους υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές πινακίδες, με την κάθε μία να έχει μια ειδική σήμανση, καθόλου τυχαία.

Γιατί οι πινακίδες των αυτοκινητόδρομων είναι πράσινες;

Όχι μόνο ως προς το σχήμα και την αναγραφή, αλλά και στο χρώμα. Οι αποχρώσεις που κυριαρχούν είναι το κόκκινο και το κίτρινο, ενώ τα σχήματα είναι στρογγυλά, τρίγωνα, τετράγωνα και πολυγωνικά.

Μεταξύ αυτών είναι και οι πληροφοριακές πινακίδες, όπου αναγράφονται τα τοπωνύμια και οι χιλιομετρικές αποστάσεις. Όταν για παράδειγμα ένας οδηγός ξεκινήσει από την Αθήνα προς κατεύθυνση στη Λαμία, θα δει μπροστά του πολλές φορές σε πινακίδα να αναγράφεται η πόλη «Λαμία» και τα χιλιόμετρα. Οι τεράστιες αυτές πινακίδες που είναι ψηλά τοποθετημένες και τοποθετούνται στους αυτοκινητόδρομους έχουν πράσινο χρώμα και λευκά γράμματα μαζί με κίτρινα (για την ομίχλη). Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί γιατί η απόχρωση είναι πράσινη και όχι μπλε (όπως στους επαρχιακούς δρόμους) ή κάποιο άλλο χρώμα;

Η απάντηση είναι απλή και ξεκάθαρη. Καταρχήν, δεν έχουν πράσινο χρώμα για να ταιριάζουν με τη φύση και να μη δείχνουν παράταιρες με το τοπίο. Έχει να κάνει με την αντίληψη του οδηγού. Οι πράσινες πινακίδες είναι σκόπιμα χρωματισμένες σε πιο ψυχρή απόχρωση, έτσι ώστε να μη προειδοποιούν για κάτι τον οδηγό ή αποσπούν το βλέμμα του, όπως γίνεται με τις κόκκινες και πορτοκαλί πινακίδες. Σκοπός τους άλλωστε είναι να ενημερώνουν τον οδηγόκαι όχι να τραβούν γρήγορα την προσοχή του, όπως για παράδειγμα το «STOP». Επιπλέον η πράσινη απόχρωση έρχεται σε κατάλληλη αντίθεση με το συνηθισμένο φόντο όταν κοιτάμε ψηλά, δηλαδή το γαλάζιο του ουρανού. Πρόσθετα είναι μια ευχάριστη απόχρωση στα μάτια, ενώ όλες οι πληροφορίες που εμφανίζονται με λευκά γράμματα είναι ευδιάκριτες από μεγάλη απόσταση.

Στις Η.Π.Α η σήμανση με τη μορφή πράσινου φόντου και λευκών επιγραφώνεισήχθη ως πρότυπο το 1954. Όμως οι ρίζες της σήμανσης έκαναν την εμφάνισή τους τα αρχαία χρόνια. Οι πρώτες ξύλινες πινακίδες τοποθετήθηκαν στη Γερμανία το 18ο αιώνα, ωστόσο μια θεμελιώδης ανακάλυψη έγινε το 1903. Τότε, η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη που υιοθέτησε νόμο που ρυθμίζει ειδικά τα σήματα κυκλοφορίας.

Πηγή: AutoGreekNews.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110